Хюсеин Хилми паша – Ако империята не можа да излезе на глава с българите, сръбската и гръцката власт ли ще ги укроти?

Време за четене: 2 минути

Портрет на Хюсеин Хилми паша (1855 – 1922/1923 г.)


Понякога враговете ни дават най-точните оценки за нашите успехи. Това е именно такъв случай, с изключително интересното и показателно интервю с Хюсеин Хилми паша, два пъти Велик везир на Османската империя, съосновател на Турския Червен полумесец, генерален инспектор на Македония, вътрешен министър, министър на правосъдието и посланик в Австро-Унгария.

Хилми паша е един от най-успешните и интелигентни османски администратори на XX век.

Интервюто е публикувано от Димитър Думбалаков от с. Сухо, Лагадинско, Егейска Македония – „Хилми паша за новите Балкани (Интервю от запасния майор Д. Атанасов)“ във в-к „Камбана“, год. III, бр. 1815, София, 10 февруари 1914 година, когато Хюсеин паша е османски посланик в Австро-Унгария.


„- Никога не допущах – каза пашата, – че Македония може да стане някога сръбска, че гърците ще завладеят Солун, но съдбата, знаете, често допуща и най-странните неща.

Населението в Македония е в своето болшинство българско, после иде по численост турското, гърците са малко, а сърби там никак няма между коренното население.

Освен това, продължи Хилми Паша, за свободите на тая страна се бореха и жертваха само българите. Революционната борба и войната – туй бе чисто и само българско дело.

В революционно време гърците и сърбоманите, смело казвам това, вървяха наедно с нас, турците, против вашите комитети. На мене и на моята полиция те съобщаваха всичко, каквото научеха за вас, те бяха наши шпиони, приятели и доброжелатели.

И когато България реши да воюва, те се присъединиха само да извлекат ползи на ваша и наша сметка. Преди на вас да изменят, те се отнесоха вероломно към нас.
Но каквито и да са сърбите и гърците, виновни сме ние, българите и турците, защото не се разбрахме навреме.

Но радостта на гърци и сърби от лесно добитите печалби не ще е за дълго. Туй българско, турско и албанско население, те по никой начин не могат задържа в покорство. Познават най-добре якия революционен дух на българската нация. Нищо не е в състояние да го сломи.

Ако империята не можа да излезе на глава с българите, сръбската и гръцката власт ли ще ги укроти?“

Източник: В. „Камбана”, г. ІІІ, бр. 1815, София, понеделник, 10 февруари 1914 г., с. 2.

Хилми паша в Скопие в 1912 г., след потушаването на Албанското въстание
Хилми паша в Скопие в 1912 г., след потушаването на Албанското въстание.
Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

One comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *