Шотландия: 16 милиона отсечени дървета заради вятърни турбини

Време за четене: 4 минути

Милиони отсечени дървета в името на зелената енергия? Снимка: Annie Spratt, Unsplash


Оригинална публикация: SNP admits to felling 16 million trees to develop wind farms, Simon Johnson, 19.07.2023, The Telegraph


Почти 16 милиона дървета са били изсечени на публична земя в Шотландия, за да се направи място за вятърни паркове, призна министър от управляващата Шотландска национална партия (SNP) на фона на големия стремеж за изграждане на повече турбини.

Министърът по въпросите на селските райони Мейри Гуджън (Mairi Gougeon) изчисли, че от 2000 г. насам в земите, които понастоящем се управляват от агенцията Forestry and Land Scotland (FLS), са били отсечени 15,7 милиона дървета, което се равнява на повече от 1700 дървета на ден – всеки един ден.

Въпреки отчайващата бройка убити дървета, министърът настоява, че съществува презумпция при планирането в полза на опазването на горските територии и че от разработчиците на вятърни паркове ще се очаква да предприемат „компенсаторно засаждане на други места“.

Но Лиъм Кер (Liam Kerr), шотландски депутат от десницата, заяви, че обществеността ще бъде „изумена“ от общия брой и цитира опасения относно разработките, които са били изразени пред него „от общности в цялата страна“.

В Шотландия вече има турбини, които теоретично могат да генерират 8,4 GW енергия, което е над половината от общото количество в Обединеното кралство, но министрите от управляващата левица SNP искат да добавят още 8-12 GW.

Закрилата на девствената дива природа се отлага

Най-новата им рамка за планиране облекчава контрола върху изграждането на повече турбини, а защитата на девствените диви земи е отслабена.

Благотворителната природозащитна организация John Muir Trust предупреди, че новият праг, който позволява на компаниите, занимаващи се с вятърни паркове, да строят турбини върху диви земи, е толкова нисък, че изглежда невъзможно те да не го достигнат.

Целта на SNP за вятърна енергия включва също така замяна на съществуващите турбини, чийто експлоатационен живот може да приключи, с още по-високи и по-големи версии – процес, наречен „презапасяване“.

По-рано тази година стана ясно, че някои разработчици искат да издигнат турбини с височина до 850 фута / 259 метра, което е равностойно на повече от 60 двуетажни автобуса. Само за сравнение, пилонът в Рожен, който разбуни духовете, е висок едва 111 метра.

В писмо до г-н Кер от 13 юли г-жа Гуджън заявява, че от 2000 г. насам за изграждането на вятърни електроцентрали са били изсечени дървета, равняващи се на 7 858 хектара.

Средно по 2000 дървета на хектар, казва тя: „Това прави приблизително 15,7 милиона дървета, които са били изсечени, за да се улесни изграждането на вятърни електроцентрали.“

Министърът добави: „Премахването на дърветата следва да се разрешава само когато с него се постигат значителни и ясно определени допълнителни ползи за обществото.

„В случаите, когато във връзка със строителството се премахват горски площи, от предприемачите обикновено се очаква да осигурят компенсаторно засаждане, за да се избегне нетната загуба на горски площи.“

Тя заяви, че много от изсечените дървета ще бъдат „презасадени на място“ или заменени на друго място, а по-голямата част от тях са част от търговска култура, която така или иначе би била отсечена „в края на ротацията си“.

Но г-н Кер, член на парламента от североизтока, заяви: „Повечето хора ще се учудят, когато видят броя на дърветата, изсечени за изграждане на вятърни паркове.

„Селските общности в цялата страна многократно са се свързвали с мен, като са поставяли под въпрос местоположението на тези съоръжения и са споделяли основателни опасения не само за визуалното въздействие, но и за вредите за дивата природа и бизнеса. Сега научаваме, че има значителни щети, когато става въпрос за дървета“.

Той заяви, че министрите „трябва да са наясно“ със „значителните разходи“, които биха могли да бъдат направени при разполагането на вятърните паркове.

От държавната агенция FLS заявиха, че от 2000 г. насам тя е засадила повече от 500 милиона дървета, а количеството на отсечените за вятърни паркове дървета се равнява приблизително на годишната ѝ програма за дърводобив.

Говорител на агенцията заяви: „Възобновяемата енергия, генерирана от вятърни паркове, е ключов елемент в отговора на Шотландия на климатичната криза и прехода към нулево потребление, а инфраструктурата на земята, която управляваме, генерира достатъчно енергия за 600 000 домове.“

Мораг Уотсън, директор по политиките в търговската организация Scottish Renewables, заяви: „Нестабилната цена на вносния газ накара потребителите на енергия да страдат от едни от най-високите цени, които помним, наред с извънредната ситуация, свързана с климата, която означава възможно най-бързо намаляване на количеството въглеродни емисии.

Само малко цифри – територията на Шотландия е 77 901 км2, а тази на България – 110 994 км2. Тяхното население е 5,45 милиона, нашето – 6,88 милиона. България произвежда повечето от своята енергия основно от въглища и ядрена енергетика – 36,8% от лигнитни въглища и 35% от едната ни атомна централа. Тези 35% се равняват на 16 TWh годишно само от една атомна централа, или 1,525 TWh през юли 2023 г. която не изисква да се секат 1700 дървета на ден, всеки ден, в продължение на десетилетия.

В същото време Шотландия налива време, пари и ресурси изключително и само в „зелена“ енергетика.
Общ инсталиран капацитет на електроенергия от възобновяеми източници в Шотландия 2009-2022 г. Източник: scottishrenewables.com
Общ инсталиран капацитет на електроенергия от възобновяеми източници в Шотландия 2009-2022 г. Източник: scottishrenewables.com
Текущ инсталиран капацитет на електроенергия от възобновяеми източници (Q1 2023 г.).  Източник: scottishrenewables.com
Текущ инсталиран капацитет на електроенергия от възобновяеми източници (Q1 2023 г.). Източник: scottishrenewables.com

Водещ източник на електроенергия за Шотландия са вятърни турбини на сушата, които изискват да се секат дървета непрекъснато – един път, за да се построят по върховете на планини и хълмове, но и непрекъсанто да се поддържат пътища до там, за обслужването им.

Вятърните турбини, както и слънчевите панели са технологии, които просто не са ефективни. В същото време работещи методи за производство на енергия биват потискани с всички средства, защото не са „зелени“. Подобна ситуация обаче е много далеч от пазарната и от природосъобразната – и не може да продължи дълго.

Моята надежда е, че в България подобна политика няма да започне да се провежда и няма да сечем милиони дървета заради лошо разбиране за математика, физика и бизнес.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *