Рестарт на МВР с реформа по грузинския модел

Време за четене: 2 минути

Реклама на грузинската полиция. Източник: МВР на Грузия

Оригинална публикация – БНР


Закъсняваща, но наложителна е реформата в МВР, посочи в „Посоките на делника“ Георги Драганов, създател на сайта „Война и мир“, и даде за пример рестартирането на полицията в Грузия.

„Преди повече от десетилетие вече една малка страна, доста бедна, близка до нас като география и манталитет, проведе реформа. В Грузия – държава, която е била част от СССР, дори е била окупирана провинция, при получаването на независимост ситуацията с полицията е по-лоша, отколкото при нас. За да направи ефективно МВР, правителството на Михаил Саакашвили уволни всички служители. Три месеца нямаше КАТ, Пътна полиция, нямаше никой.

На всички стари полицаи им се забрани да се занимават с това. Наеха се млади хора, неопетнени, които не са имали връзка с милицията, не са се клели във вярност на Съветския съюз и на Комунистическата партия. Млади хора, говорещи поне един чужд език, компютърно грамотни. Как постигнаха това? Щатът беше съкратен с 60 %, за да плащат със същия бюджет на новите служители. Във всяка една кола има компютър и видеокамера. Това са кадри, които тогава нямаха връзка с мафиотите. И до ден днешен виждаме едно: по-висока разкриваемост, по-ниска престъпност, по-голямо доверие в полицията. Грузинската реформа е изключително успешна„. Според думите му проблемът на МВР е, че не скъса идеологически с милицията.

„Променихме името, променихме униформите, макар че до 2015-6-7, които на коланите си носят сърп и чук. Това е коланът, който са получили преди 40 години или са наследили. Комунистическият режим е обявен за престъпен, но органите на реда носеха неговите символи. През годините заплатите се увеличиха, но проблемът остана, а именно че не виждаме промяна в успехите на полицията. Резултатите на МВР в борбата с битовата престъпност са плачевни„.За да няма полицейско насилие, управляващите и Парламентът трябва да решат проблема с анонимността, каза още Драганов, който е участвал на всички големи протести в последните 15 години.

„Полицията на протести, казвам го от първо лице, по заповед не си носи баджовете, на които пише номера на конкретния полицай. Ако полицай си сложи пълното снаряжение, на каските няма номера. Това е анонимност на конкретния полицай. Няма как да разбереш откъде е, кой и какъв е човекът срещу теб. След арест процедурата е да бъдеш заведен в РПУ, където се подписва заповедта, с която си арестуван. Не от арестувалите полицаи, а от човек в РПУ. Така няма как човек да каже, че законът е нарушен. На протестите, които бяха масови, присъстваха привърженици на всички политически партии. В следващите два парламента част от партиите имат мнозинство. Могат да променят не просто законите, а дори Конституцията„.


Разговорът с Георги Драганов можете да чуете в звуковия файл.

Сподели
Георги Жиков
Георги Жиков

Георги Жиков е журналист в БНР Видин. Направил е съзнателният избор да се прибере в родния си град и вярва, че който в личния си живот е порочен, в обществения мъчно би бил порядъчен. Историк по образование.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *