„Бях в три страни, и трите се казваха България“ на Васил Гюзелев

Време за четене: < 1 минута

Антологията „Бях в три страни, и трите се казваха България“. Географско-пътеписни съчинения за България и българите от XV век“ на Васил Гюзелев е издадена през 2014 г. Тя обхваща периода, в който българите за пореден път забравят завета на Кубрат и се разединяват на множество малки феодални страни, като трите най-големи са Видинското и Търновското царство и Добруджанското деспотство.

Антологията включва преводи на общо 47 съчинения (пътеписи и дневници, географски описания, итинерари, портулани, трактати, слова, повести и различни други); те съдържат в себе си пространни или кратки сведения за българските земи и обитаващото ги население и неговия бит през XV век.

Написани са от различни по етническа, верска и държавна принадлежност автори (българи, италианци, испанци, византийци, араби, французи, руснаци, унгарци, немци, сърби и др.). Тяхното предназначение е да представят състоянието на българските земи и положението на българите през това столетие, а също така и да допълнят и обогатят сведенията на документите и историческите съчинения за този твърде важен период от българското минало.

Книгата е абсолютно задължителна, по мое мнение, за всеки един политик, който иска да налага идеологията си, която може да доведе до такова разделение на българите в няколко страни и какви последствия има това дългосрочно.

Можете да си купите книгата от книжарница Български книжици.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *