Видовете любов според древните елини

Време за четене: 3 минути

Ахил и Поликсена, скулптор: Пиетро Каноника

Древните елини биха били объркани от съвременното използването на простото, но понякога трудно за изричане „Обичам те!“ към специалния човек, и подписването на имейл с подобното му „с обич“. И не, не биха били изненадани толкова от имейла, колкото от това, че използваме една и съща дума, говорейки за любовта. Защото на древните гърци са били известни няколко различни типа любов, според отношенията между хората в социален план.

Ерос (ἔρως)

Първият вид любов носи името на гръцкия бог Ерос и изразява идеята за сексуална страст и желание. Но гърците не мислили за ероса като за нещо позитивно. Всъщност ерос бил опасен, пламенен и ирационален. Любов, която може да вземе контрол над теб и да те обладае. Ерос плашел гърците, но дали днес ние целенасочено не се стремим именно към него и към лудостта на влюбването?

Филиa (φιλία)

Вторият вид любов е дълбокото приятелство или филиa, която гърците ценели много повече от ерос. Филиa се появява между братята, били се рамо до рамо в битка. Тя е демонстрирането на лоялност към приятелите и готовността за саможертва. Във времето, в което имаме стотици приятели във facebook, към колко от тях изпитваме този тип любов?

Лудус (ludus – думата е латинска заемка)

Игривата любов, която се ражда с флиртуването и първите моменти във връзката. Но лудус може да бъде наречено и състоянието ни на щастие, когато сме навън, танцувайки цяла нощ с непознати. Малко от лудус е може би точно това, което ни е нужно, за да освежим любовния си живот.

Агапе (ἀγάπη)

Агапе е безкористната любов. Тя е любовта, която давате на всички хора, независимо дали са ваши близки или далечни непознати. Агапе е любовта-дар, най-висшата форма. И като че ли най-липсващата по света днес. Нивата ни на съчувствие към околните рязко спадат през последните години и агапе е застрашен вид любов, която има нужда да бъде съживена.

Сторге (στοργή)

Това е любовта на привързаността, особенно към родители и деца. Това е често срещаната или естествена емпатия, която родителите изпитват към своите деца. Самата дума е ползвана относително рядко в древни творби и впоследствие се е използвала единствено, за да описва връзките в семейството. Също така думата е имала и вторична конотация на приемане на ситуацията, в смисъла на „обичане“ на тиранин. Използвана е и за описване на любовта на човек към родината му или към спортен отбор.

Прагма (πρᾶγμα)

Тази любов се появява единствено в дългогодишните двойки, при които прагма преминава в дълбоко разбирателство. Прагма е да правиш компромиси, да показваш търпение и да бъдеш толерантен. Ние хвърляме толкова енергия в това да се влюбим, а имаме нужда да научим и как да оставаме влюбени. Прагма е точно за това – да полагаш усилия да даваш любов вместо да очакваш да я получаваш.

Ксения (ξενία)

Това е любовта към непознатия, истинското гостоприемство, щедростта и вниманието, което даваме на тези, които са далече от дома.  Ритуалите на гостоприемството създават и изразяват едно взаимно отношение между гост и домакин както в материални ползи (като например даването на дарове и от двете страни), както и нематериални (като предоставяне на защита, убежище, услуги или определени права). Този вид любов е ритуализираното приятелство, чийто покровител е главният бог в гръцката митология – Зевс Ксениос (Гостоприемен), и на нарушаването на гостоприемството се е гледало изключително зле, като обида към самите богове.

Филавтия (φιλαυτία)

Последна е любовта към самия теб. Но тя има две разновидности – себичният и нездрав нарцисизъм и силата да обичаш себе си така, че да увеличиш любовта, която даваш на околните. Ако обичаш себе си ще има много какво да дадеш на другите.

Днес ние търсим всички тези любови, увити в един единствен човек или сродна душа. Посланието на древните гърци обаче е да „възпитаваме“ разнообразните видове любов и да изоставим манията ни в съвършенството. Не очаквайте един човек да може да ви даде и изобилие от лудус и ерос и агапе и прагма. Въведете шестте вида любов в мислите и думите си и се опитайте да усъвършенствате най-великото от всички изкуства.

Днес тези видове любов са описани в теорията на Джон Лий за цветното колело на любовта (John Lee’s Colour Wheel theory of Love), в която той описва 6 вида любов, използвайки част от гръцките думи .

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *