Време за четене: 4 минути

Пехотинци от Черната армия на крепостна стена, детайл от миниатюра, 1480 г.


Докато световната история има тенденция да се фокусира повече върху западноевропейската сцена, в Европа е имало друго кралство, на което трябва да се обърне внимание – Кралство Унгария. С население колкото това на Англия от 3 милиона, през XV век страната на маджарите се разраства и става регионална сила, със значително голяма и мощна армия с име, което звучи страшно само по себе си: Черната армия на Унгария.

Крал на Унгария по това време е Матиас или Матяш Корвин (1443-1490 г.).

Той се наслаждавал на дълги години без сериозна османска заплаха за владенията си, благодарение на успехите на баща си, Янош Хунияди, героя от Белград. Матиас не само се справя с управлението на Унгарското кралство и поддържането на финансовите въпроси, но също така е много грамотен човек, който въвежда Ренесанса в Унгария като първия извън Италия.

Благодарение на него науката и изкуствата процъфтяват в Унгария, той също основава втората по обем библиотека в Европа след Италия, Bibliotheca Corviniana. Корвин се изправя срещу много врагове (Свещената Римска империя, османци, поляци, власи, саксонци, чехи, сърби) от всички страни и в много от случаите ги побеждава.

Матиас е раняван най-малко два пъти по време на управлението си. Смелостта и военните способности на Матиас са съчетани с неговия корпус, Черната армия, единствената друга държава, която има обучена постоянна армия е Франция. Ядрото на тази армия се образува още по времето на неговия баща – Янош Хуняди. Освен това тази армия е първата европейска такава, снабдена масово с огнестрелни оръжия – един от всеки четирима мъже е носел огнестрелно оръжие.

Силата на Черната армия на Матиас се криела в обучението на войниците.

Тъй като тя е съставена от наемници, войниците са опитни в боравенето с оръжия, докато армиите на другите кралства били съставени основно от селяни, които тепърва трябвало да бъдат обучени преди някоя кампания.

Черната армия е наброявала 28 000 души общо, от които 20 000 конница и 8000 пехота, или два пъти по-голяма от тази на френския крал по това време Луи XI. Освен това тези наемници били съпровождани и от голям брой каруци. Функцията им била двойна – при нужда те били ползвани за пренасяне на запаси или за да формират сформират т.нар. laager или wagenburg – вагонитe са използвани като подвижни защитни бариери.

Карта с кампаниите на Черната армия. Източник: warhistoryonline.com
Карта с кампаниите на Черната армия. Източник: warhistoryonline.com

Този специализиран корпус може да се определи като предшественик на мобилната бронирана войска. Трябва да се отбележи, че тези войници първоначално са нападали границите на Унгарското кралство и наемайки ги на своя служба Матиас не само е придобил квалифицирани хора, но и се е отървал от проблема.

Въпреки че Матиас често е наричан „Справедливият“, не бива да се пренебрегва фактът, че той въвежда тежки данъци, тъй като се нуждае от приходи за да може да плаща на наемниците навреме. Високите данъци, естествено, го правят силно непопулярен сред някои унгарци, но когато имаш такава армия на своя страна, селяните не са имали особен избор.

Все още не е известно откъде отчно идва наименованието черна армия. Някои източници посочват, че е заради черната броня които наемниците носят, докато други твърдят, че по това време „черен“ е означавал „безмилостен“ и „твърд“, което би изглеждало очевидно, предвид тяхната безпощадност в мир и бой.

Матиас бил ненаситен читател и голям почитател на Юлий Цезар и използвал своята лека кавалерия по същия начин, по който и римският генерал описва в мемоарите си за Галската война – да тормози врага, да разузнава, да напада и да напада.

Докато тежката конница и пехота са ангажирани, неговата лека пехота тормози фланговете на враговете, линиите за снабдяване и всякакви подкрепления, влизащи на бойното поле. В резултат на тежките силезийски войни от 1460-те години с Чехия, половината от кралството попада под властта на Унгария. Само си представете: изправен пред заплахата на почти непобедимите османски завоеватели, той успява да увеличи територията на страната си.

Кралят горещо вярвал, че е необходимо да се създаде единна дунавска монархия, която да включва Унгария, Бохемия, Австрия и Полша на основата на съюз. Кралят мечтаел да надмине баща си в борбата срещу османците. Матиас останал сам срещу огромните орди и въпреки това успял да защити земите си.

Черната армия излиза победител в по-голямата част от битките, които води. Най-известната е битката при Хлебното поле от 1479 г. в Трансилвания, при която османската част е разбита и обърната в бягство. По същество битката е спечелена от Пал Кинижи, който напада турския център със своята тежка конница от Черната армия и 900 сръбски пехотинци, разбивайки османската армия почти моментално. Победата укрепва репутацията на Матиас и османците не смеят да нападнат унгарското кралство през следващите години.

Друга успешна война е тази с Австрия. През 1482 г. атакува владенията на Хабсбургите,като се възползва от факта, че император Фридрих трудно може да се защити срещу нашествениците. За три години земите на Стирия, Каринтия и Славония признават власта на Матиас и го признават за свой крал.

Изплашеният император заминава за Инсбрук. Вече възрастен и болен от подагра, кралят умира във Виена през 1490 г , а с него и Черната армия.

Обкръжението на краля отдавна вярва, че вече не е необходима толкова голяма и скъпа професионална армия, както и че походите на Матиас в Австрия отслабват и съсипват страната. На мястото на Корвин идва Уласло II или Владислав II Ягелонски, който получава прякора „Добже“ (Добрия). Останали без пари, наемниците настояват за средства от новия крал. Владислав не изпълнява техните искания и пази хазната за други разходи, оставяйки ги да се оправят както намерят за добре. Разгневените войници, които не са обвързани към унгарската корона от никакви сантиментални чувства, бързо намират начин как да вземат полагащото им се според тях – започват да грабят манастири и храмове, като отнасят оттам злато и дарения.

Бунтът им скоро е брутално потушен, част от войниците са екзекутирани, някои успяват да избягат, но с Черната армия официално е свършено. За краткия период между 1458 и 1494 г. унгарската Черна армия се превръща в най-добрата професионална армия в Европа. Скоро след залеза на основната си ударна сила, Унгария навлиза в ерата на баронското управление и се превръща в лесна плячка за османските турци през 1526 г.


Биография и източници

Bartl, Július; Dusan Skvarna (2002). „Black Army“. Slovak history: chronology & lexicon. Mundelein, Illinois, USA: Bolchazy-Carducci Publishers.

Matthew Gaskill, Once the Greatest Army in Europe – The Black Army of Hungary, War History Online, 31 май 2018 г., последно посетено на 3 ноември 2020 г.

Zsóka Kovács, The Black Army of Hungary, the most powerful European army of its time, Daily News Hungary, 24 септември 2018 г., последно посетено на 3 ноември 2020 г.

Семён Извеков, Непобедимая „Чёрная армия“, WarSpot.ru, 25 март 2015 г., последно посетено на 3 ноември 2020 г.

Сподели
Ивайло Антов
Ивайло Антов

Ивайло Антов е завършил 74 СОУ "Гоце Делчев", в момента следва История и геополитика на Балканите IV курс в СУ "Св. Климент Охридски".
Има интереси в областта на историята, най-вече история на Балканите.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *