Македонският художник Георги Ачески – Аче

Време за четене: 3 минути

Георги Ачески – Аче рисува старите къщи и архитектурата на градска и селска Македония, остатък от живота на местните под Османска власт чак до 1912 г.


Георги Ачески – Аче е известен македонски художник, роден в Прилеп през 1914 година. По това време градът е част от Кралство Сърбия. За съжаление, той не е познат в България колкото заслужава.

Още като млад той започва да рисува, макар никога да няма формално образование. Всичко, което е нарисувал, той го е постигнал като самоук творец и без да черпи опит от други. Пленителните му и красиви творби се дългат на любовта му рисуването, вярата в себе си и естественият талант.

За неговата заинтересуваност към чертежите най-голяма заслуга има сръбският академик и художник Люба Иванович (1882-1945), който е наричан „Кралят на молива“ и е смятан за един от най-известните майстори на графиката в Югославия.

Чертежите на Георги Ачески - Аче ни показват как са живели хората в Македония, попаднала под сръбска власт сред 1912 г.
Чертежите на Георги Ачески – Аче ни показват как са живели хората в Македония, попаднала под сръбска власт сред 1912 г.

Неговите чертежи най-много допринесли да се определи тематически и да изобразява старата архитектура.

Мотивите си намирал в градските периферии и селата из цяла тогашна Югославия, но най-вече из Македония. За него архитектурата представлявала непресъхващ извор на вдъхновение. Откривайки тайните на старите къщи, той ги изобразявал на платното си.

Днес повечето стари сгради на тогавашна Македония ги има само в неговите скици. В рамките на живота си той е нарисувал около 3000 и повече чертежи. Възползвал се е да рисува всеки слънчев ден. Неговата първа изложба била през 1938 година. Имал е повече от 15 самостоятелни изложби, а има и множество участия и на изложби с други творци.

Георги Ачески - Аче на една от неговите ранни изложби.
Георги Ачески – Аче на една от неговите ранни изложби. Снимка: Стария Прилеп

Носител е на много награди от Югославия – както Кралството, така и комунистическата държава. Поради трудността на комуникация на българите с Македония след 1945 година, той не е познат на масовата публика в България. Творчеството му е интересно, красиво и отваря вратата към миналото на тези земи и живеещите там хора.

Нещо повече, той е роден, живял и творил в родната къща в Прилеп на големия български писател Димитър Талев, автор на тетралогията „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“, които всеки българин трябва да познава.

Старите улици на Прилеп оживяват пред очите ни в творчеството му.
Старите улици на Прилеп оживяват пред очите ни в творчеството му.

Известно изказване на Георги Ачески е: „Можно е да сум постигнал многу, а можно е да не сум стасал никаде, но сигурен сум дека не можев да бидам подруг, освен тоа што сум“.

Заслужава и той да се знае за него, че той беше много духовит и шегаджия. В Прилеп още се говори за неговите шеги.

Георги Ачески – Аче почива на 5 ноември 1979 година. След смъртта на най-малкия му син, който катастрофира на 27 години, той не може да го приеме и след кратък период умира от тъга.

Понастоящем има кампания за закупуването на родния дом на Димитър Талев и превръщането му в музей както на писателя Талев, така и на другия творец, свързан с нея. Дано скоро каузата има успех и да съхраним паметта на тези двама именити прилепчани.

Картините на Георги Ачески - Аче показват градовете, пътищата, архитектурата на Македония в този период. Днес повечето от тези сгради не съществуват извън творчеството му.
Картините на Георги Ачески – Аче показват градовете, пътищата, архитектурата на Македония в този период. Днес повечето от тези сгради не съществуват извън творчеството му.
Аче в търсене на вдъхновение.
Аче в търсене на вдъхновение. Снимка: Стария Прилеп
Аче на Кралимарковите кули до град Прилеп.
Аче на Кралимарковите кули до град Прилеп. Снимка: Стария Прилеп
1942 г., Прилеп под българска администрация: Нико Този и прилепските художници: Миле Корубин, Георги Ачески и Ангел Иваноски в Охрид. Снимка: Стария Прилеп

По темата

Фейсбук страница на Георги Ачески – Аче

ЃОРЃИ АЧЕСКИ – АЧЕ, Стария Прилеп

Сликарот на сончевиот ден: Ѓорѓи Ачески – Аче, Слободен печат

Сподели
Снежана Аческа
Снежана Аческа

Снежана Аческа Аризанкоска е родом от град Прилеп, Република Северна Македония. Понастоящем тя е собственик на родната къща на писателия Димитър Талев и на художника Георги Ачески.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *