За парковете, Бизнес парка и майките – какво може да се направи

Време за четене: 2 минути

Една случка от миналите дни се радва на небивал интерес поне сред моето обкръжение. Това е предизвикано от статията „Майки срещу Бизнес парка София: Сблъсъкът“, която е публикувана в сайта Мама Миа. Накратко казано, охраната на Бизнес парка гони майка, тъй като детето й е рисувало с тебешир, а по-късно управата на Бизнес парка се извини за това свое действие. Тази новина, както и някои коментари отприщиха много сериозна дискусия – а именно, за местата, на които майките могат спокойно да заведат децата си и да ги оставят да играят.

И понеже, като всяка една дискусия в България, негативните коментари, обидите, дори заплахите като че ли вземат връх, но никой не предлага работещо решение, аз ще предложа нещо друго. Нека не се оставяме на негативните емоции, а да свършим нещо полезно, а после да се поздравим за добрата работа.

Бизнес паркът наистина е прекрасно място за работа и на първо и основно място е именно такова. Основната причина частният инвеститор да го направи толкова яко за работа е, за да бъдат щастливи и доволни работещите вътре, съответно да бъдат по-продуктивни. Иначе, защо му е да отдели близо една трета от територията му за зелени площи, да прави изкуствено езеро с костенурки? Преспокойно би могъл да вдигне още една-две сгради там и да спечели още пари. Но вместо това сметката му е, че така атрактивността на мястото ще привлича повече и по-качествени работещи. И така, днес в Бизнес парка работят над 10 000 души и около 25 000 души идват всеки ден в него по работа.

Привлекателността на парка, бидейки наистина едно от най-спокойните места в София, естествено довежда и други хора тук. Става дума за живеещите в квартал Младост – майки с деца, юноши със скейтове и колела и възрастни хора, които искат просто малко зеленина. И естествено, паркът не може да поеме всички тези хора и се стига до недостиг на елементарно благо – броят пейки не може да поеме всички желаещи да отпочинат сред природни красоти. Отделно, понякога под прозорците се вдига шум. И понякога страстите стигат до такива грозни изблици.

А има какво да се направи.

park 2

Има цели три места, които биха могли да бъдат облагородени и превърнати в прекрасни паркове и градинки, в които децата на града да играят необезпокоявани.

Номер 1 е бъдещият парк Въртопо, който би трябвало скоро да бъде завършен. 2. е съществуващият парк Младост, а номер 3 са незастроени площи. Моето предложение е просто – нека да се допитаме до общината кои терени са общински, да засадим дръвчета, да сложим пейки, да изчистим боклуците и да създадем още места за децата. Нека превърнем цялата злоба в градивна сила и да променим облика на града ни, за да живеем всички по-добре в него!

 

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *