Сградата на БКП остана в историята

Време за четене: 3 минути

Отивайки на работа, реших да мина през „Позитано“. И какво да видят очите ми? Сградата на БКП, културен паметник на най-вредната партия в историята на България, вече не съществува. В тази сграда от 1928 до 1934 г. е бил клуба на ЦК на Българската работническа партия (БРП, предшественик на БКП), ЦК на РМС, Софийската партийна организация и редакциите на в. „Работническо дело“ и в. „Работничка“.

На сградата до съвсем скоро имаше паметна плоча, отбелязваща с гордост дейността на тази партия и за мен лично сградата, както и мнозина други паметници на комунизма, бе ясен лакмус колко точно пазят паметта си нашите комунисти. Сравнетето го с усилията, които полагат, за да ремонтират, поддържат и пазят паметника на окупаторската Червена армия в  Княжеската градина.

Историята на активното ползване на сградата датира от периода 1910-1915 г., когато тя е построена, както свидетелства документ от архива на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). През юли 1928 г. Работническата партия, като легално проявление на забранената от закона заради анти-държавна дейност БКП, взема под наем два апартамента на първия етаж. Макар в документите да не се споменава, че в сградата е имало печатница, стари печатари са оставили спомени, че печатницата на левите издания се е намирала на приземния етаж, редакцията е била на първия етаж, а в подпокривните помещения се е помещавала администрацията. В мазето пък е имало столова. На площадчето, пред централния вход на сградата, което за минаващите по ул. „Позитано“ се намира на гърба на зданието, през лятото се изнасяли сергии, на които се продавали комунистически вестници като: „Работническо дело„, „Ехо„, „Поглед„, „Жупел„, „Младежка искра„, „Единство„. [1]

15403664_10211411739624447_4425862485764606084_o.jpg
Още известно време сградата ще съществува само в Google Street View.

През януари 1934 г., малко преди през май с.г. (след преврата) да бъде закрит клубът на пл. „Позитано“ 1, в сградата е направен първият арест на бъдещия комунистически диктатор Тодор Живков. В публикуваните протоколи от разпити на Дирекция на полицията се чете, че Живков, по собствените му думи, случайно се оказал в столовата, докато търсел негов съквартирант, когото пък издирвала хазяйката за наема.

През годините, докато сградата е свързана с историята на Работническата партия, там се провеждат, партийни събрания с общонационално значение – първата редовна конференция от 16.09. 1928 г. и вторият разширен пленум на ЦК на партията, провел се на 20-21 март 1932 г.

IMG_20170407_091335.jpg
Табелата, показваща какво ще има на мястото на старата сграда.

Точно тези мотиви за важността на сградата за историята на БКП са водещи, когато през 1979 г. тя е обявена за „Паметник на културата от национално значение“. Поради нехайство, юридически неразбории и неясни интереси, сградата бива изоставена от 1990 г. нататък и постепенно започва да се руши. И така до миналия месец, когато изненадващо бе разрушена, а под нея започнаха археологически разкопки.

От май месец насам екипът на археолозите гл. ас. Марио Иванов и Анастасия Чолакова от НАИМ-БАН има първите си резултати от проучването на терена на пл. „Позитано“ 1 в центъра на София. Разкрито е погребение с добре запазен скелет, който според учените най-вероятно е от ХVІ-ХVІІ в. или дори по-късен. Гробовете са няколко, наличието на пирони говори, че са били погребани в ковчези. Те са добре подредени и на еднаква дълбочина, което говори, че са били добре организирани, най-вероятно тук е имало гробище. [2]

Така, след като тази част от комунистическата история е премахната заради собствената им некадърност, поне може да научим нещо за древната история на София. А отгоре ще бъде издигната нова, модерна сграда, която няма да има нищо общо с БКП и нейните наследници.


Библиография

[1] „Къщата с тополата на покрива“, Георги Георгиев, в-к „Дума“, 14 декември 2016 г., брой 285

[2] „Късни гробове откриха на терена на пл. „Позитано“ 1″, Велиана Христова, в-к „Дума“, 19 май 2017 г., брой 96

 

Сподели
Default image
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply