Нов „антифашистки“ паметник в София?

Време за четене: 2 минути

Столичните комунисти планират да издигнат нов антифашистки паметник в София. Изображение: Район „Средец“


Получихме информация, че в момента трескаво работи Инициативен комитет „Паметник на децата, жертви на фашизма“ за изграждане на паметник на децата, невинни жертви на политическите катаклизми в периода 1923-1944 г. в Борисовата градина. Инициатори на идеята са Анжел Вагенщайн, журналистките Велислава Дърева и Велиана Христова и издателят Христо Георгиев.

Категорично се противопоставяме на пропагандния антифашистки паметник, който цели да внуши, че режимът от 1923 до 1944 е “фашистки”.

Паметникът, чийто инициатор е Велислава Дърева, ще почита освен това и жертвите деца от депортираните евреи от Македония, тоест с поставянето си в София ще внуши вина на България за тяхната депортация и гибел. Очевидно предстои построяването на чисто нов пропаганден комунистически паметник, подобен на все още непремахнатия Паметник на съветската армия.

Вместо да вървим напред, стремглаво се връщаме назад, повтаряйки комунистически клишета и използвайки стари познати комунистически мантри. Не искаме пореден паметник на “борци против фашизма” в XXI век, защото фашизъм в България никога не е имало, а всички тъй наречени борци (независимо дали са деца или не) са престъпници и с цялата си дейност извършват незаконна подривна дейност спрямо държавната власт в Царство България, със съдействието на Москва.

Писмени становища, мнения и предложения по представения проект за виза, се адресират до Кмета на район „Средец“ и могат да се подават след представянето в срок до 17:00ч. на 14.07.2023г. /петък/ в деловодството на района на ул. “Леге“, №6, ет.1, задължително към входящ №РСЦ23-ВК08-925, или на електронна поща [email protected] със задължително посочване на имена и данни за контакт на подателя. Подадените след определения срок становища не се разглеждат.

Заключителната дискусия ще се проведе на 19.07.2023г. /сряда/ от 17.30ч. в залата на Образцово Народно читалище „Антон Страшимиров“ (“Кино Влайкова“), ул. „Цар Иван Асен II“ № 11. Нека се противопоставим на комунистческата пропаганда!


Обявлението, заедно със Заповед №РСЦ23-РД09-149/13.06.2023г. на Кмета на район „Средец“- СО, са поставени на информационното табло за съобщения на партера в сградата на районната администрация ул. „Леге“ №6 и са публикувани на интернет страницата на район „Средец“ – www.sredec-sofia.org за сведение.

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ
Кмет на район ”Средец”

Виза за проектиране на антифашисткия паметник, издадена от Район Средец и районния кмет Трайчо Трайков, ДБ.
Виза за проектиране на антифашисткия паметник, издадена от Район „Средец“ и районния кмет Трайчо Трайков, ДБ.
Местоположението на новия антифашистки паметник - зад "Братската могила", в която са погребани комунистически партизани.
Местоположението на новия антифашистки паметник – зад „Братската могила“, в която са погребани комунистически партизани.
Сподели
Димитър Панчев
Димитър Панчев

Димитър Панчев е студент по История и геополитика на Балканите в СУ "Св. Климент Охридски" и ръководител на страницата “Куберовъ воинъ”.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *