Как улица „Виолета Якова“ стана „Ген. Христо Луков“?

Време за четене: 2 минути

Столичната улица „Виолета Якова“ в район Люлин 2 осъмна с ново име след гражданска акция.


Нашата прекрасна столица не заслужава да има улици, носещи имена на комунистически терористи. виолета якова заслужава нашето колективно презрение. Damnatio memoriae. А ако случайно бъде спомената, да бъде обругана и порицана за злостното си деяние.

Естествено, че на нейната жертва, българския герой генерал Христо Луков, трябва да има кръстена голяма и хубава улица или площад, а защо не и булевард. Трябва да има и паметник поне в спасения от него Кюстендил.

Предложението за преименуване на улицата „виолета якова“ на дисидента и активист на СДС Петър Манолов дойде от общинските съветници на ДБ и по-точно от ДСБ.

Смешното е, че техни гласоподаватели – крайнолеви активисти, феминистки и модерни комунисти се обявиха против промяната и повлияха за временното оттегляне на предложението и заедно със старата левица доведоха до временното замразяване на решаването на въпроса.

Модерните леви, също като старите, тачат комунистически терористи.
Модерните леви, също като старите, тачат комунистически терористи.

На състоялото се на 27 юли заседание № 81 на Столичния общински съвет внесеното в дневния ред под точка 103 предложение за преименуване на софийската улица „виолета якова”, получила това име по време на комунистическата диктатура, бе оттеглено от една от вносителките му. Още преди то да бъде разгледано, съвносителката му Яна Тодоранова, съветник от ДБ, заявява, че оттегля предложението, тъй като е получила допълнителна информация по темата.

Другият съвносител – съветникът от ДБ Веселин Калановски, е изглеждал недоволен от развитието по въпроса, но не е взел думата.

Лидерът на ПП „Възраждане“, г-н Костадин Костадинов също е за запазване на комунистическото име на улицата, както е видно от негов коментар в платформата Фейсбук.

Група граждани обаче сметнаха съществуването на позорното име на улицата за вредно и решиха да действат. Така всички табели на улицата бяха сменени с такива с надписи с името на българския герой ген. Луков.

Кристиян от гражданската инициатива „Декомунизация“ сподели за целта на акцията:

Решихме да сложим край на дебата дали трябва, или не трябва да се променя името на улицата кръстена на терористката Виолета Бохор Якова. Считаме, че този дебат бе излишен. Български улици не трябва да носят имената на комунисти, партизани и терористи, такива може да има само и единствено в Москва, столицата на държавата, в която тези предатели са се клели.

Решихме символично да прекръстим улицата на ген. Христо Луков, един от най-заслужилите синове на майка България, от чието име и до днес враговете ни треперят. Един отричан и забраняван герой, който е отдал целия си съзнателен живот в служба на родината. Неговото дело ще бъде помнено и почитано вечно, а това на неговите убийци – забравено. Защото бъдещето ни принадлежи.

Да се надяваме, че скоро генералът, както и всички други български герои, ще бъдат подобаващо почитани, а работилите и работещите против нашите интереси ще отидат на правилното място, което историята им е отредила.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *