Защо една майка смята, че държавата не трябва да поема 100% от инвитро разходите

Време за четене: 3 минути

Инвитро процедурите са шанс за хиляди семейства да имат свое дете. Снимка: Hollie Santos, Unsplash

На редакционната поща получихме следния текст от жена, преминала през инвитро процедура. Поради деликатността на ситуацията, тя дълбоко държи да запази своята анонимност, но все пак иска мнението ѝ по темата да бъде чуто. Затова ние го публикуваме под псевдонима Трендафила Акациева, без редакторска намеса.


Как да познаем яловото правителство, което се бори със зъби нокти да остане на власт? Веднага ще ви кажа – то хваща една болна за много хора тема и започва да я експлоатира, за да трупа точки. Обикновено става дума минималната заплата и пенсиите, но Денков-Габриел реши да разнообрази и се прицели в изключително мъчителната за много българи тема, а именно – репродуктивните проблеми.

Пиша анонимно, защото знам как ще резонират думите ми, но все пак ще ви се представя – имам най-обикновено име, родом съм от Южна България, по професия съм учителка в частна школа.

На 32 г.

Майка.

Слава Богу – майка. На инвитро бебе.

Само който не е преминал през репродуктивните неудачи, той не знае за каква болка става дума. Копнежът да имаш собствено детенце е най-силният и естествен порив на света. Именно заради това когато това така и не се случва, говорим за непоносима рана, пропита от срам, страх и объркване. Рана, която не зараства магически от идиотските изказвания на разни жалки политичета относно демографията. Последно време се напълни с маркетингови политици – усетиха, че на хората им писва от либерални глупости започнаха да бият камбаната на консервативните ценности. Да се вменява на жените вина, че не раждат на 17. Е, скъпи консерваторчета, ето ви новина – при състояния като ендометриоза, поликистоза, хидросалпингс и др. на жената и на 17 ще й е трудно да забременее. Сега излезте да се разходите и се гръмнете.

Съжалявам за лирическото отклонение, но понеже рядко получавам трибуна, се почувствах длъжна да се изкажа относно едни от най-неприятните същества в политиката. Ако текстът изобщо види бял свят.

Да се върнем на инвитрото. Много хора смятат, че това е панацея и всяка жена, която е решила да се подложи на процедурата, забременява веднага. Ще ви разочаровам, но това изобщо не е така, дори при двойките с диагноза „неизяснен стерилитет“ – при тях не се открива никакъв проблем, но въпреки това така и не успяват да се сдобият с рожба.

Шансът за успех при инвитрото средно е едва 40%.

Как стоят нещата с финансирането в България момента?

В момента всяка двойка може да кандидатства за финансиране на инвитро процедурите си чрез Центъра за асистирана репродукция. Одобрението става на база медицински показатели. Преди години имаше възрастова граница за жените, трябваше да са до 40 г, но вече е премахната.

Как се отразява инвитрото на жената?

Инвитро процедурите са свързани с приема на изключително нелеки инжекции за стимулация, а впоследствие и на още тежки лекарства. Именно заради това е изключително важно процедурата да се извършва от опитен и съвестен лекар и също толкова кадърен ембриолог.

Какво ще стане, ако държавата започне да покрива 100% от разходите?

Ще падне и без това ниското качество българските IVF клиники. Публична тайна е, че двойките с репродуктивни проблеми в България масово избират Кипър и Турция за инвитро процедурите си. Говорим за жалък напън българските клиники да не изгубят пациентите си.

Сега да разгледаме нещата практически. В един перфектен случай даден репродуктивен специалист трябва много да инвестира в образованието и екипа си, за да е наистина добър в професията си и да му се доверяват все повече двойки с проблеми. Именно това правят лекарите в изброените горе държави. Ако се поинтересувате малко, ще видите колко много двойки с множество провалени в България опити има, които успяват от първия път в чужбина.

Но българският лекар, който иска основно да е чиновник, а не лекар, откри цаката на това как хем да не си дава зор, хем да изкарва пари – като лобира за това процедурите да са безплатни. Така пациентите като са му в кърпа вързани, той съвсем няма стимул да се старае да извърши процедурата добре. И съсипва психиката на двойката и здравето на жената с множество опити – не случайно споменах колко тежка е една процедура за тялото жената, подложила се на IVF.

Това далеч не се отнася за всички репродуктивни специалисти в България. Сред тях има страхотни хора, които са истински ангели за хората с проблеми. Но за съжаление говорим за една много, много малка част.

В заключение ще кажа че, няма безплатен обяд. За тези безплатни опити двойките ще платят със здравето и нервите си. Отделно от пропиляните държавни средства, с които ще финансираме дружно лекарската немарливост и желанието за популизъм на едно слабо правителство.

Сподели
Трендафила Акациева
Трендафила Акациева

Трендафила Акациева е псевдоним за жените, които искат да пишат текстове, но поради някаква причина не искат да споделят името си.

Препратката е към Трендафил Акациев - псевдоним на редица поети, публикували стихотворения под този псевдоним в България по времето на комунистическата диктатура.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *