Изкуственият интелект Dall-e mini и стереотипите за България

Време за четене: 3 минути

Изкуственият интелект става все по-масово достъпен, евтин и използваем за различни цели. Последната мода в момента е безплатната версия DALL-E mini, която използва достъпните в интернет изображения и зададени от потребителя ключови думи, за да генерира нови образи.

През последните няколко седмици системата с изкуствен интелект се превърна в сензация, като създаваше изображения въз основа на привидно случайни и причудливи заявки от онлайн зевзеците. Такива са например „Лейди Гага като Жокера„, „Елон Мъск е съден от капибара“ и други подобни.

DALL-E mini е разработена от художника на изкуствен интелект Борис Дайма (Boris Dayma) и е вдъхновена от DALL-E 2 – програма на OpenAI, която генерира хиперреалистично изкуство и изображения от въведен текст. От медитиращи котки до роботизирани динозаври, които се бият с чудовищни камиони в колизеум – картините предизвикаха фурор, а някои ги нарекоха заплаха за препитанието на хората илюстратори. Отчитайки възможността за злоупотреба, OpenAI ограничи достъпа до своя модел само до ръчно подбрани 400 изследователи.

Изображението, генерирано от DALL-E mini при подаване на ключови думи "Мразя Антихриста".
Изображението, генерирано от DALL-E mini при подаване на ключови думи „Мразя Антихриста“.

Дайма е бил очарован от изкуството, създадено от DALL-E 2, и „искаше да има версия с отворен код, която да може да бъде достъпна и подобрявана от всички“, коментира той в интервю за сайта Rest of World. Затова той продължил и създал орязана версия на модела с отворен код и я нарекъл DALL-E mini. Пуснал я е през юли 2021 г. и оттогава моделът се обучава и усъвършенства своите изходи.

DALL-E mini вече е феномен в интернет. Изображенията, които създава, не са толкова ясни, колкото тези от DALL-E 2, и имат забележими изкривявания и размазване, но дивите визуализации на системата – всичко от Демогоргона от „Странни неща“, който държи баскетболна топка, до публична екзекуция в Disney World – доведоха до появата на цяла субкултура в Twitter, посветени на курирането на изображенията.

Той е вдъхновил карикатура в списание „Ню Йоркър“, а хаштагът в Twitter Weird Dall-E Creations има над 730 000 последователи. Дайма заяви пред Rest of World, че моделът генерира около 5 млн. подсказки на ден и в момента работи, за да се справи с екстремния ръст на потребителския интерес. (DALL.E mini няма никаква връзка с OpenAI и по настояване на OpenAI от 20 юни преименува своя модел с отворен код на Craiyon).

Моделите с изкуствен интелект като DALL-E mini се научават да рисуват изображения, като анализират милиони изображения от интернет със съответните им надписи. Моделът DALL-E mini е разработен на базата на три основни набора от данни: Conceptual Captions, който съдържа 3 милиона двойки изображения и надписи; Conceptual 12M, който съдържа 12 милиона двойки изображения и надписи, и корпусът на OpenAI от около 15 милиона изображения. Дайма и съавторът на миниатюрата DALL-E Педро Куенка (Pedro Cuenca) отбелязаха, че техният модел е обучен и с помощта на нефилтрирани данни от интернет, което го отваря за неизвестни и необясними отклонения в наборите от данни, които могат да се пренесат в моделите за генериране на изображения.

И как вижда този интелект България, българите, българската култура, на базата на милионите изображения, качени в интернет? Имайки предвид какво означават тези понятия, те имат двойнствена цел – да ни съберат под някакъв общ признак и да ни отграничат от другите. Какво вижда изкуственият интелект като обединяващо българите, като есенцията на българщината?

Шевици, хора, народни танци, християнство, носии – все главните врагове на градската либерална левица.

Изображението, генерирано от DALL-E mini при подаване на ключови думи "Стереотипи България".
Изображението, генерирано от DALL-E mini при подаване на ключови думи „Стереотипи България“.
Изображението, генерирано от DALL-E mini при подаване на ключови думи "Пепе българска музика".
Изображението, генерирано от DALL-E mini при подаване на ключови думи „Пепе българска музика“.
Изображението, генерирано от DALL-E mini при подаване на ключова дума "България".
Изображението, генерирано от DALL-E mini при подаване на ключова дума „България“.
Изображението, генерирано от DALL-E mini при подаване на ключови думи "български мъже".
Изображението, генерирано от DALL-E mini при подаване на ключови думи „български мъже“.
Изображението, генерирано от DALL-E mini при подаване на ключови думи "български жени".
Изображението, генерирано от DALL-E mini при подаване на ключови думи „български жени“.

Предразсъдъците в системите с изкуствен интелект са често срещан феномен. Примери от скорошната история е чатботът Tay на Microsoft, който за отрицателно време се превърна в супер-онлайн расист. Друг такъв пример беше инструментът за набиране на персонал с изкуствен интелект на Amazon, който започна да препоръчва да се наемат за инженери основно бели мъже. Всъщност моделът на Google за генериране на текст към изображения, Imagen, и DALL.E 2 на OpenAI изрично предупреждават, че техните модели имат потенциала да пресъздават предразсъдъци и стереотипи, както и DALL.E mini.

Дейма, създател на DALL-E mini, признава, че моделът все още е в процес на разработка и степента на неговите предразсъдъци все още не е напълно документирана. „Моделът предизвика много по-голям интерес, отколкото очаквах“, казва Дайма пред Rest of World. Той иска моделът да остане с отворен код, за да може екипът му да проучи по-бързо неговите ограничения и пристрастия. „Мисля, че е интересно обществото да е наясно с това, което е възможно, за да може да развие критично мислене към медиите, които получава като изображения, в същата степен, в която медиите, получавани като новинарски статии.“

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *