Презервативите в природата – ползи и употреби

Време за четене: 4 минути

Снимка: Reproductive Health Supplies Coalition, Unsplash

Обичаме да ходим в планината и в природата, но често подценяваме възможността да пострадаме поради липса на екипировка. Мнозина ще си носят запалка, кибрит, нож, въже, чорапи, суха храна и вода, но нека да споделя кое е много полезно извън цивилизацията – няколко презерватива. Да, посмейте се, но тези малки нещица имат десетки полезни употреби извън фабричната, и сега ще ви кажа за някои от тях.

Презервативът е понякога лубрикирана, понякога нелубрикирана еластична и изключително издръжлива гума, която може да се надува до големи размери, без да наруши целостта си. Именно тези физически свойства превръщат замисленото като противозачатъчно нещо в мултифункционален инструмент за оцеляване.

На първо и най-важно място трябва да се спомене възможността за носене на вода. Компактен, водоустойчив и изключително еластичен, кондомът е мечтата на всеки борещ се за оцеляването си. Един обикновен презерватив може да побере около два литра вода, която става за пиене, готвене, миене – стига, естествено, да е премахнат лубрикантът. С известно неудобство водата дори може да се носи. Вижте повече за тази употреба, както и няколко полезни съвета, във видеото:

Голям проблем при студа е, че дори относително здрав човек, с подходяща екипировка, може да загуби телесната си температура, ако е на открито дълго време. Това е потенциално смъртоносно и един от най-добрите начини за справяне със студа е приема на топли напитки. Но просто пиенето на топла вода няма да свърши работа по ред причини. За сметка на това, един напълнен с вода и няколко пакетчета чай презерватив може да осигури така нужното за оцеляването през студената нощ. Относително лесно се получава крайния продукт – просто вземате напълнения с вода презерватив, в който сте сложили няколко пакета чай предварително и слагате така получения балон на 60-70 сантиментра от огъня. След около час, час и половина ще имате топла напитка в достатъчно количество за няколко човека, като само трябва да внимавате да не се изгорите при сипването.

Горното обаче е възможно само ако сте се сетили да си вземете кибрит или запалка и сте успели да ги задържите сухи. Ако поради някаква причина сте останали без средство за запалване на огън, не се безпокойте – презервативите могат да помогнат тук по няколко начина! Първият е да напълните един кондом с вода и да го ползвате като лупа, за да концентрирате слънчевите лъчи върху запалима повърхност.

Ако обаче е облачно или е нощ и няма как да ползвате слънцето, може да се наложи да прибегнете към най-стария метод за палене на огън – а именно, търкане на пръчки. Тук техниките са страшно много, но кондомът може да бъде ползван като ластик, с което да съкрати процеса от 20-тина минути на няколко.

Не трябва да се подценява и самата природа на кондома – материалът, от който е направен, се запалва изключително лесно и само по себе си може да бъде ползван като подпалка. Единственият минус на това приложение е, че ще мирише неприятно няколко минути.

По отношение на дървата, пререзвативите могат да бъдат разпънати над или в тях да бъдат събрани подпалките, за да бъдат сухи и при установяване на дадено място, дори при силен дъжд, да се запазят сухи и в готовност за започване и поддържане на огън.

Друга важна употреба е за запазване сухи и различни важни устройства – телефони, батерии, фотоапарати, друга техника, както и оръжия, техни части, документи и изобщо хартия. Войниците са огромни фенове на презервативите, като ги ползват за да покриват дулата на оръжията си чисти и сухи още от Втората световна война насам. По време на първата Война в залива, британското Министерство на отбраната поръчва и изпраща на войниците в Саудитска Арабия 500 000 специално направени за целта камуфлажни презервативи. Целта е дулата да оръжията им да бъдат пазени от пясъка в пустинята. Войниците на Украйна също ползват до ден-днешен кондоми със същата цел, макар и в друг климат, за да бъдат техните оръжия защитени от елементите срещу руските паравоенни формирования в Донбас.

С кондом и известна доза риск можете да оперирате и под вода. Ако и да нямате скъп и специално създаден за целта хидрофон, за да записвате звук под вода, то обикновен микрофон или дори смартфон, сложен в презерватив (и много, много добре завързан!) може да изпълнява тази роля. Майк Уорън от Indestructables твърди, че дори може да ползва тъчскрина на смартфона си през кондома.

body_fishing_bobber

Като заговорихме за вода – ако в природата има водоем, било езеро или рекичка, и искате да хванете нещо, и тук има как да помогне носенето на кондом. Той лесно замества забравената у дома плувка за риболов.

А освен водоустойчивост за устройства, презервативът може да се ползва и за защита от влага на рани. Ако имате превръзка или гипс, които трябва да пазите сухи, независимо дали в природата или в града, този евтин начин може да ви помогне да се изкъпете по-лесно или да запазите от навлажняване. Просто сложете презерватива така че да покрие крака или ръката ви, а ако не достига, просто отрежете върха му.

Друга полза от презервативите в природата е възможността да ги използвате при направата на турникет за спиране на силен теч на кръв от рана на крайниците. Имайте предвид, че турникет е само един от начините за превръзка, турникет се прилага според вида, размера и положението на раната. Разбира се, алтернативата е да ползвате дреха, но презервативът е значително по-евтин, еластичен и издръжлив от повечето платове.

Не на последно място, лубрикираните презервативи могат да се използват за покриване на леки, повърхностни рани с лубрикант, което ще ги предпази от замърсяване, докато ги третирате с подходящи средства.

Надявам се този текст да ви е бил интересен и другият път, когато тръгнете към планината или природата, да си вземете едно от тези нещица. Те могат да са доста полезни в доста ситуации, макар и да се справят относително посредствено с тях.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *