Мери Уагнер – в затвора заради убеждаване против аборти

Време за четене: 3 минути

Снимка: Lianne Laurence photo, lifesitenews.com .

Това е Мери Уагнер. Мери е канадски гражданин и ще прекара Рождество в затвора тази година.

Мери не е откраднала, ограбила или убила някого, нито подкрепя някоя ислямска терористична организация. Ако беше, сигурно щеше да бъде пусната под гаранция, защото канадската правосъдна система е загрижена за правата на обвиняемите. Но Мери Уагнер не е такъв тип престъпник. Тя е много по-опасен престъпник, според канадското правосъдие.

Мери е пророк. Пророците са странни хора, смутители. Във време на всеобщо въодушевление и благополучие, пророците изобличават зло, което е считано от всички за добро. С пророците не можеш да се разбереш. Не може да ги вразумиш. Не може да ги подкупиш. Не може и да ги уплашиш. Те се държат като хора, които нямат нищо за губене. Всъщност често имат – някои имат семейства, деца, професии, собственост. Всичко това пророците са склонни да оставят да пострада или загубят, но не и да спрат да изобличават злото. Това само доказва колко са опасни.

Такъв пророк е бил Дитрих Бонхьофер. Когато нацистите печелят властта в рамките на 1933 година, много скоро цяла Германия е вкарана в режим на въодушевление. И наистина – появява се работа за всеки, заплатите започват да растат, възстановява се националното достойнство и унизилите Германия победители от Първата световна война започват да я уважават, че и да се боят от нея. Освен малцина. Но повечето от тях мълчат. Други заминават в чужбина. Бонхьофер обаче говори. Той е лутерански пастир, но отказва да се присъедини към обединената от Хитлер Германска църква и организира Църква на изповедта. Бонхьофер не се вдъхновява от триумфа на режима и с всичко показва, че това няма да свърши добре. Бонхьофер публично изобличава геноцида спрямо инвалиди и душевноболни, както и геноцида срещу евреите. Нацистите знаят, че Бонхьофер не ги приема и ги отхвърля. Затова го мразят. През 1943 г. Бонхьофер е въдворен в концлагер. В крайна сметка е екзекутиран.

За да прогледнат всички германци скоро след това, че пророкът Бонхофер е бил прав, а всички те са грешали.

Такъв пророк е бил и библейският Еремия. Юдейската държава и народ са обединени около своите царе, своите религия и обичаи, синкретично повлияни от околните народи и са свикнали с начина по който функционира правосъдието. Но Еремия застава срещу всички и казва, че религията е фалшива, а правосъдието е безчестие. Еремия е мразен ожесточено от политическия и духовен елит на еврейския народ и е хвърлен в затвора. Скоро след това Юдейската държава е унищожена, елитът погубен и поробен, а целият народ е депортиран от родината си.

Днес книгата на Еремия се чете от стотици милиони и всички си дават сметка, че е бил прав. А всички против него жестоко са грешили.

Та да се върнем на Мери Уагнер. Мери посещава клиники за аборти и любезно разговаря с жените там, опитвайки се да им даде алтернативен вариант на решението, което са взели. Мери не обижда и не нагрубява никого. Тя просто говори за неща, които са забранени. Като това, че в утробите на жените живее човешко същество. Че то има право на живот както и вече родените. Че не е вярно, че няма кой да го обича и да се грижи за него. Това в Канада е забранено. И властта го преследва с цялата сила на репресивния апарат. Наскоро правителството на Канада спря студентските стажове за фирми, които не поддържат абортите. И арестува хора като Мери Уагнер.

Следя арестите, присъдите и глобите на Мери от години. Първо мислех, че е активист. После си дадох сметка, че е необикновен активист.

На 8 декември тази година Мери Уагнер влиза в клиника за аборти в Торонто с огромен букет червени рози, започва да ги раздава на жените, увещавайки ги изберат живота на техните неродени деца. На 22 декември съдът на щата Онтарио й предлага да бъде освободена под гаранция срещу обещанието да не приближава клиники за аборти. Мери казва, че може само да обещае да се яви доброволно за следващите заседания на съда. Мери е оставена в затвора, за да дочака своята присъда.

Това Рождество Мери ще посрещне в затвора. Отвън светът ще има повод за празник, защото според вярата на Мери, Богът, създал световете, се е смирил и е бил зародиш, фетус, делящи се клетки в утробата на едно еврейско момиче, със същото име като Мери.

Според светът всичко е наред. Канада е богата и свободна страна, с красив, умен и благороден премиер, който несъмнено води страната към добро. Според Мери светът бърка жестоко. Дотолкова, че е готова да остане за Коледа в затвора. И вероятно дълги години след това.

Мери е пророк. Спокойно, това се разбира след време. Днес е задържаната, която ще прекара Коледа в затвора.

Сподели
Момчил Петров
Момчил Петров

Момчил Петров е завършил История в СУ "Св. Климент Охридски". Работи в B2B продажби на индустриални стоки за международна компания. Семеен, с три деца.

One comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *