Китайско-съветската пропаганда е буквално щастливи гей двойки

Време за четене: < 1 минута

Ще видите колекция от комунистически пропагандни плакати от 50-те години на XX век. Когато са правени, тяхната цел е била да демонстрират мощта и близостта на двете комунистически свръхдържави, но за днешния наблюдател те могат да бъдат възприети и по друг, леко смешен начин.

На 1 октомври 1949 г. бъдещият комунистически диктатор Мао Дзъдун, известен също като председателя Мао, обяви създаването на Китайската народна република, като обявява Пекин за столица. Националистическите войски, загубили гражданската война, се изтеглят на остров Тайван и до ден-днешен правят един по-добър, богат и справедлив Китай.

След успешното налагане на комунистическа власт над континентален Китай, Пекин започна да провежда изключително просъветска дипломация в замяна на военна и дипломатическа подкрепа, заеми и технологии. Интересен факт е, че наскоро окупираната от СССР Народна Република България е едва втората страна, признала комунистически Китай, заради което и досега китайците имат благосклонно отношение към страната ни.

Китайско-съветските отношения по същество са доста приятелски през 50-те години на миналия век под водачеството на двамата диктатори – Йосиф Сталин и Мао Дзъдун. Двете страни подписват „Китайско-съветския договор за приятелство, съюзничество и взаимопомощ“ и други споразумения на 14 февруари 1950 г.

Въпреки това, до 1961 г. китайските комунисти официално се отричат от „Ревизионистката предателска група на съветското лидерство“ и идеологическата схизма се задълбочава и продължава до края на 80-те години на миналия век.

Но преди разпадането на китайско-съветския съюз, пропагандните отдели на Китай и на СССР създават образи, подкрепящи приятелството и сътрудничеството между двете страни.

Изработени са голям брой пропагандни плакати, изобразяващи героичните съветски и китайски работници, които се държат за ръце. Активистите за правата на гейовете в Русия и Китай действително са вдъхновяват и досега от тази символика в своите съвременни пропагандни плакати в подкрепа на хомосексуалната кауза.

Разгледайте подбраните снимки на плакати с мъжко приятелсво отдолу и ни кажете какво мислите:

USSR_China_poster_02
USSR_China_poster_03
USSR_China_poster_04
USSR_China_poster_05
USSR_China_poster_06
USSR_China_poster_07
USSR_China_poster_08
USSR_China_poster_09
USSR_China_poster_10
USSR_China_poster_11
USSR_China_poster_12
Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

One comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *