Белите християни вече са малцинство в САЩ

Време за четене: 2 минути

Белите християни в САЩ са едно от много малцинства в страна без ясно изразено мнозинство. Снимка: Mick Haupt, Unsplash


Религията в бяла Америка умира, а религията в не-бяла Америка остава силна. Това показва новият доклад на Публичния институт за обществена религия (Public Religion Research Institute, PRRI), който се е допитал до 101 000 души във всички 50 щата на САЩ, съобщава Quartz.

Докладът показва, че намалява процентът от американците, идентифициращи се като бели и християни. Докато през 1976 г. 81% от американците се определят като бели и са част от някоя християнска деноминация, през 2016 г. едва 43% казват същото. Особено забележително от доклада е, че религията се представя далеч по-добре сред не-белите части от населението.

В САЩ религиите и вероизповеданията с най-висок дял на членовете на възраст между 18 и 29 години са хиндуизма и исляма, чиито членове обикновено не се считат за бели. Междувременно белите католици и протестанти имат много по-малко млади хора, което се отразява зле върху дълголетието на тези групи.

Белите християни в САЩ са едно от много малцинства в страна без ясно изразено мнозинство. Най-голям е ръстът на мюсюлманите.
През последните 10 години намаляващ брой американци се описват като бели и членове на християнска деноминация.

Между 2006 г. и 2016 г. броят на хората, които се идентифицират като бял евангелски протестант, бял протестант и бял католик, е спаднал с около 5 процентни пункта. Спадът сред евангелистите е особено изненадващ.

Докато тази подгрупа някога е смятана за „изключена“ от масовото изоставяне на организираната религия сред белите американци, ефектът се е случил по-късно за белите евангелисти протестанти, смята главният изпълнителен директор на PRRI Робърт П. Джоунс.

Белите християни в САЩ са едно от много малцинства в страна без ясно изразено мнозинство.

Този спад на идентификацията „бял християнин“ се случва във всеки щат, с изключение на Хавай. Щатите на североизток са отбелязали най-значителни спадове, но спадът се е случил и на юг и в Средния Запад. В цялата страна 39 щата са имали бели християнско мнозинство през 2007 г., но само 23 са имали през 2016 г., според PRRI.

Междувременно все повече американци не се чувстват обвързани към нито една конкретна религия или църква. През 1976 г. само 7% от населението се описва като религиозно „обвързано“; 30 години по-късно, 24% от населението е направило това.

Белите християни в САЩ са едно от много малцинства в страна без ясно изразено мнозинство. Расте броят на религиозно неопределените.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *