Бартоломе де Лас Касас – монахът, проповедник на мирния колониализъм

Време за четене: 2 минути

Бартоломе де Лас Касас – роден през 1484 г. и починал на 18 юли 1566 г., е испански монах от Доминиканския орден, известен с историческите съчинения, които пише и с борбата си за социални реформи. Той е първи епископ на мексиканския град Чиапас и официално посочен от Испанската корона за „Защитник на Индиите“.

Най-известните му трудове са „Кратки отношения за унищожениите на Индиите“ („Brevísima relación de la destrucción de las Indias“) и „История на Индиите„, в които успешно защитава правото на живот и достойнството на завареното от европейците местно население в Новия свят.

Пристигнал с едни от първите европейски заселници, де Лас Касас първоначално сам участва в колонизацията на Америките.

През 1515 г. започва да се противопоставя открито на всякакви издевателства над местното население от страна на колонистите. Освобождава своите роби и се изправя пред испанския монарх и император на Свещената Римска империя Карл V, за да защити правата на местните американски племена.

Възгледите на доминиканския монах се развиват прогресивно. Първоначално се противопоставя единствено на поробването на американски индианци, но в последствие се обявява против робството въобще. Поддържа идеята за нов вид, както сам го определя, „мирен колониализъм„, който да замени съществуващата система, наречена encomienda. Следва пътуване през Централна Америка и евангелизация на маите в Гватемала.

През 1542 г. става епископ на Чиапас, но малко по-късно е принуден да се върне към Испания в знак на протест срещу промяна в испанските закони, която третира зле местното население.

Останалата част от живота си прекарва в испанския кралски двор, където постепенно думата му придобива все по-голяма тежест що се отнася до презокеанските въпроси. През 1550 г. в испанския град Валядолид участва в дебат срещу Хуан Джинес де Сеплуведа, който твърди, че покорените народи не са пълноценни човешки същества. Бартоломе де Лас Касас успешно защитава човешката равноценност на американските индиански племена.

Прекарал половин век от своя живот противопоставяйки се на робството и насилията, съпътстващи често колонизацията, и в непрекъснати опити да убеди испанските власти във важността от провеждане на по-хуманна политика, доминиканският монах Бартоломе де Лас Касас е човекът, на когото дължим и запазването на голяма част от местните американски легенди и вярвания.

Усилията му довеждат и до промени в правно отношение – успява да ходатайства за подобряване на юридическия статус на местното население, а в етичното отношение в самата колониална система става част от обществения дебат. Почива на 18 юли 1566 г. в испанската столица Мадрид.

В завещанието си посочва, че желае огромната му колекция от книги да бъде дарена на местния университет. Бартоломе де Лас Касас е един от първите застъпници на идеята за универсалността на човешкото достойнство, стояща в основата на съвременната идея за права на човека.

Сподели
Тома Петров
Тома Петров

Тома Петров Ушев е публицист с интереси в областта на философията, икономиката и геополитическият анализ. Член на редакционната колегия на дясната платформа “Консерваторъ”. Магистър по икономика от УНСС.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *