Генното модифициране е старо като света – не се плашете от него

Време за четене: 2 минути

Снимка: Sangharsh Lohakare, Unsplash

Генното модифициране е започнало много по-отдавна отколкото хората си представят. Началото му идва с агрокултурата (земеделието), в повратния момент в историята на човешкия вид, който от събирач на корени и ловец се превръща в земеделец и животновъд 10 000 години преди новата ера.

Селското стопанство играе ключова роля в развитието на човешката цивилизация, като преди Индустриалната революция огромното мнозинство от населението е заето с него. Техническият напредък в областта на агро културата дълго време е решаващ фактор за обществените промени по света.

Преди появата на земеделието населението на света никога не успява да надхвърли 15 милиона души, а момента надхвърля 7 милиарда. Може да се каже, че земеделието и генното модифициране (най-вече чрез селекция) са ключови фактори за развитието на човечеството. С появяването му за първи път Хомо Сапиeнс е способен да изхрани себе си и поддържа съществуването си. Може да се каже,че земеделието ни е направило „хора“ в смисъла на думата, който влагаме в днешно време. Преди него се е налагало на всеки човек постоянно да мисли за прехраната си и хората не са имали възможност и време да правят нищо друго освен да търсят храна – оцеляването е била единствената цел и задача в живота на човек.

Хората, откривайки, че сами могат да засаждат културите, от които зависи прехраната им и да отглеждат животни вместо да ловуват, решават проблема с глада веднъж завинаги.

Отглеждайки животни и земеделски култури, човек открива, че чрез селекция на по-добрите растения (и животни) може да модифицира техният вид и да подбира качествата им в своя полза. Така се ражда генното модифициране.

За разликата от генното модифициране в лаборатория, което променя 1 или най-много 2 гена, селекцията и кръстоските на видове животни и храни променят по няколко хиляди гена на поколение. В този смисъл генното модифициране чрез селекция е много (хиляди пъти) по-голяма намеса в природата, отколкото генното модифициране в лаборатория, от което доста хора в днешно време много се страхуват, и поради тази причина бива демонизирано, неразбирано и отхвърляно от тях.

Бележка към снимката - броколи, зеле и карфиол са едно и също растение - диво зеле (Brassica oleracea), от което ние сме направили цели 3 различни вида, които не са съществували преди намесата на човека.

Броколи, зеле и карфиол са едно и също растение – диво зеле (Brassica oleracea), от което ние сме направили цели 3 различни вида, които не са съществували преди намесата на човека.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *