8 март 1944 г. – депортацията на българите в СССР

Време за четене: < 1 минута

Още една от историите, които русофили и „патреоти“ пропускат да забележат. Българите в Съветския съюз, въпреки, че Царство България не се намира във война с тях, на 8 март 1944 година, са обявени и третирани като врагове. Разселват ги насилствено основно в пустинни и полупустинни райони на Казахстан.

Много от тях и до ден днешен носят белезите на това преследване – сменили са си фамилиите, за да не бъдат разпознати като българи. Примерно от Узунов става Узун – по-добре с тюрска фамилия отколкото с българска. Това са реалностите, уважаеми дами и господа. И това си има своето начало в това, че най-големия враг на Русия са били волжските българи и тяхната държава. И до днешен наследниците на Велика България – в Кавказките републики, на Волжска България – в Татарстан, Чувашия, Мордовия и т.н. не смеят да говорят за това, че са претопени в татари и други националности българи.

И нашите русофили и „патриоти“ пригласят в този хор. Затова са измислили и митовете за тюркския и татарския произход – всеки друг, но не и български.

Познавам тези хора, познавам наследници на депортираните българи и зная колко им е трудно. И колко нехае за тях Родината им, увлечена в това да се хареса на управляващите в Кремъл.

Поклон пред паметта на загиналите и забравените.

Бъдете сигурни, че официалните ни власти ще пропуснат, както и медиите ни.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

3 Comments

  1. Голям респект за статията и болката за тези“забравени истински Българи“,тема добре позната и до болка в знанията ми по българска история! Дано дойде ден,когато всички тези умишлено крити тайни,видят бял свят и станат достояние не само на всички Българи,а и на приятелите и враговете ни!!!

  2. Тъжно ми е за тези българи страдалци. Наистина много малко знаем за тях, а и от къде да знаем,, като всичко е потулено във времето.

  3. Поклон пред всички българи станали жертва от руската инвазия които целенасочено са ни унищожавали през годините и до ден днешен,не са се спирали да ни асимилират.
    Да не забравяме и за интернираните след 1944-47 година 250 000 българи,изпратени на смърт в Сибир със подписа на комунистическия сатрап Георги Димитров….Поклон !

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *