Северният бял носорог – отговорност на злите бракониери или неефективната държава?

Време за четене: 2 минути

Северният бял носорог е изключително красиво животно. Снимка: Bernard DUPONT 


През 2018 г. научихме скръбната вест, че последният мъжки северен бял носорог, по име – Судан, е починал, с което отбелязахме и пълното изчезване на този вид. През последните години от живота си Судан бе поставен под въоръжена охрана от страна на правителството, но дори това не помага за оцеляването на вида му.

Северният бял носорог обаче не е бил единственият вид носорог, от който са останали едва няколко индивида. В началото на XX век, живите южни бели носорози в дивата природа са едва двадесет. Днес, те са двадесет… хиляди.

Причината за това, оказва се, далеч не се корени в страхотната симбиоза между държавни мерки и работа на неправителствени екологични организации, които създават условия за опазването на вида.

Напротив – от 1900-а година насам южният бял носорог бива изключително отглеждан за продажба на неговия рог, както и на разрешителни за отстрелването му за търговски цели. Наглед доста контрауинтитивни мерки, които обаче дават резултат – само за последните 10 години броят на южните бели носорози е нараснал със седем хиляди индивида – повече от общия брой на всички останали видове носорози, взети заедно. Цената за отстрелването му пък расте главоломно, като в момента започва от 32 000 долара.

rhinoes_map.png
Карта с местообитанията и броя на живите носорози към 2018 г. Източник

 Всичко това се случва без капка държавна намеса – предприемачи от ЮАР решават да започнат да отглеждат южни бели носорози именно за тази цел. Самите животни пък, от този момент нататък, бидейки частна собственост, са поставени под много по-качествена закрила отколкото техните северни братовчеди. Парковете са строго охранявани, а през последните години се търсят нови методи, които да увеличат раждаемостта.

В същото време северният бял носорог е пазен с цялата строгост на закона и държавата.

Тези мерки също дават резултат – преди два дни този вид официално изчезна. Впрочем, напълно закономерно, защото едва ли има пример от човешката история, в която държавата е била добър стопанин, предоставила е качествена услуга и в действителност поставените цели, за които са използвани обществени средства, са били постигнати ефективно и в пълен обем.

Сподели
Александър Терзиев
Александър Терзиев

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *