Истинският размер на Африка

Време за четене: 2 минути

Гуруто на компютърните графики Кай Краузе предизвика сериозни дискусии с картата си „Истинската големина на Африка“. В очертанията на континента са включени очертанията на границите на редица други държави, за да покажат нагледно точно колко е голям Черният континент. Неговата цел е да „направи малък принос към борбата с ширещата се некартовост“ – най-вече, фактът, че повечето хора не знаят колко точно са големи държавите по света.

Ще се запитате – добре де, какво толкова? Африка все пак е континент – голям е, нищо особено. Нали всички сме я виждали на карта. Проблемът е, че нашите карти са доста неточни. Това се корени в широко разпространената меркаторова проекция. При нея се променят относителните големини на страните и континентите. А това е наложително, тъй като Земята е сфера с неправилна форма и при прехвърлянето на тези форми върху плоскост винаги има разлики.

Някои проекции показват площите правилно, но променят разстоянията или съотношението, например. Други запазват формите на държавите, но променят тяхната площ.

Меркаторовата проекция, създадена от Герардус Меркатор през 1569 г., е била много полезна навремето за мореплавателите. Негативното при нея е, че тя променя формите и районите на големи масиви суша и промяната става все по-сериозна с приближаването към полюсите. На картите с меркаторова проекция, Африка изглежда почти толкова голяма, колкото Гренландия, въпреки че континентът е около 14 пъти по-голям от острова. Това не е бил проблем за мореплавателите от XVI век и меркаторовата проекция остава известна и до днес.

В картата на Краузе той е използвал формите на страните от меркаторова проекция, но е увеличил скалата на линията на Африка, без да променя формата ѝ, за да покаже сравнимата област.

Според The Economist алтернативен и по-точен подход би бил да се повтори същото упражнение, използвайки проекция на „еднакъв район“, който използва площта на страните точно, като минимизира разликите във формата. Тези две свойства са най-трудни за постигане и балансиране, когато се показва целия свят на една карта.

От The Economist са решили да преработят картата на Клаузе използвайки Стереографичната цилиндрична проекция на Гал от 1855 г. с два стандартни паралела при 45 градуса север и 45 градуса юг. Отново има отклонения при полюсите, но при повечето страни формата е запазена и тяхната площ е показана правилно. При тези разлики, резултатът е малко по-различен от картата на Клаузе. Въпреки това той казва нещо доста смислено: Африка е много по-голяма, отколкото изглежда на повечето карти.


Вижте още интересни карти тук.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *