Частната пожарна и бърза помощ в „социалистическа“ Дания

Време за четене: 2 минути

Винаги, когато се дискутира колко са неефективни държавните дела, някой ще каже някой от два аргументи – „Ти още малко и ще поискаш частни здравеопазване/полиция/пожарна/съд!“  и нещо за това как в Скандинавието има успешен пример за работещ социализъм  и затова трябва да приложим тези политики. Затова за мен е особено приятно да споделя един факт – повечето от аварийните служби в уж социалистическа Дания са частни.

Още през далечната 1926 г. датското правителство разрешава на частни компании да създават свои служби за спешна помощ – пожарна, бърза помощ, пътна помощ. Днес 65% от общинските пожарни служби и 85% от бързата помощ в Дания са частни и се управляват от компанията Фалк (Falck).

Частна линейка на Фалк.
Частна линейка на Фалк.

Фалк е основана през 1906 г. от Софус Фалк. До 1956 г. Фалк работи на територията на Дания, като има 100 спасителни станции в страната. Компанията се разширява седем години по-късно като придобива акциите на спасителната служба Zonen, основният конкурент за пътна помощ.

През 1988 г. семейство Фалк продава компанията на датския застраховател Baltica. По-късно купува отдела за сигурност ISS Securitas от ISS през 1993 г., първата от поредица от сливания, която по-късно включва Group 4 Securicor и Wackenhut. Днес основните акционери в компанията са The Lundbeck Foundation и KIRKBI.

Днес някога малката датска компания е международен гигант с 39 000 служители в редица държави. Фалк предоставя широка гама от услуги в областта на здравеопазването, безопасността, пътната помощ и друга помощ за корпоративни клиенти и частни домакинства в Дания, Норвегия, Швеция, Полша и Естония. Международната дейност включва също така и страни като Белгия, Бразилия, Финландия, Литва, Малайзия, Холандия, Полша, Словакия, Испания, Русия, Шри Ланка, Тринидад и Тобаго, Великобритания, САЩ и Уругвай.

Гледайки към този пример от Дания – най-щастливата страна в света според редица проучвания, може би е време България да обърне повече внимание на приватизацията на тези служби. Тук и сега има голям проблем с ефективността и финансовото положение на МВР, под чиято шапка са пожарната и гражданската защита, а състоянието на държавната бърза помощ е направо критично. Ниските заплати, малкото хора, закъсняващите и зле оборудвани линейки, за съжаление, коства живота на немалко наши съграждани всяка година.

Дори и нашето сегашно етатистко правителство да не погледне в тази посока скоро, то частната бърза помощ навлиза все по-масово и е все по-достъпна. Давам само за пример, без да рекламирам по какъвто и да е начин услугите на СОТ 161 и предоставяната от тях възможност за абонамент за някоя от техните изцяло оборудвани и с пълен състав линейки, струваща тук и сега 2 лева на месец. Сравнете го с минималната месечна вноска към държавния монополист НЗОК на стойност от 6% от заплатата, при минимум от 20,40 лв.

Дали не е време да последваме датския модел на децентрализация и приватизация?

 

Сподели
Default image
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply