Когато Тръмп спечели втори мандат

Време за четене: 4 минути

Президентът Доналд Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс. Снимка: History in HD, Unsplash


Както беше и през 2016 г., така и днес медиите, анализаторите и мнозинството от говорещите глави много успешно налагат тезата, че Доналд Тръмп ще загуби изборите и кандидатът на левицата ще вземе властта.

Ползвайки се с почти пълната подкрепа на интелектуалците, на вестниците, телевизиите, собствениците на социални мрежи и университетите, Тръмп изглежда като един Давид срещу толкова силна опозиция – но победата му ще е както зрелищна, така и изненадваща за продължаващите да вярват в левите опорни точки.

Ако следим новинарския цикъл в големитe български медии, ще останем с впечатлението, че българските граждани могат да гласуват на американските избори – агитацията за Байдън достига комични нива.

Започвайки от националната БНТ, през bTV и Нова, и стигайки до особено усърдните Дневник, Капитал, Клуб З, „Свободна Европа“ и Медиапул, ние виждаме ежечасна агитация. Отдавна оборените и отхвърлени обвинения за руска връзка продължават да са актуални и се стига до абсурдната ситуация назоваващите се като десни в България масово да подкрепят кандидата на левицата и да бълват искрена злоба срещу кандидата на десницата.

Същевременно, един от най-точните модели за предсказване на резултатите на американските избори на Хелмут Норпот (Helmut Norpoth) от департамента по политически науки на Stony Brook дава 91% за преизбирането на Доналд Тръмп, при това със смазващо мнозинство. Този модел, базиращ се на неговия Primary model правилно е предсказал 25 от последните 27 президентски избори в САЩ.

Отделно от него, в този на практика бинарен избор между Доналд Тръмп – успешен президент, понижил данъците, постигнал рекордно ниска безработица и рекордно високи нива на борсите преди китайският коронавирус да порази света, и професионалния политик Джо Байдън, който вече има проблеми в ориентирането си дори за дребни неща, смятам, че голямата част от избирателите ще гласуват на сигурно и ще дадат втори мандат на републиканския президент, повтаряйки успехите с преизбирането на Буш и Рейгън в предишните цикли.

Факт е, че избирането на Доналд Тръмп през 2016 г. дойде като абсолютен шок за световното статукво, подготвило се двата мандата на Барак Обама да бъдат продължени от Хилари Клинтън, негов изключително близък съратник и бивш държавен секретар.

Спомняте си какви протести избухнаха моментално и тълпи от избеснели демократи палеха, чупеха и рушаха… защото техният кандидат е загубил. Следващите четири години медиите не спряха да очернят Тръмп по абсолютно всеки повод и начин, достигайки комични нива – като например подигравки, че трезвеникът Тръмп пие безалкохолна Кока Кола във Франция, а не вино.

Каквато и огромна преднина да предвещават медиите за победа на Джо Байдън, масово собствениците на малки и средни бизнеси са взели мерки за обратното - и то в големите, прогресивни градове.
Каквато и огромна преднина да предвещават медиите за победа на Джо Байдън, масово собствениците на малки и средни бизнеси са взели мерки за обратното – и то в големите, прогресивни градове.

След втората му победа е повече от ясно, че протести и вандалски прояви ще има – повечето собственици на бизнеси са обковали с дъски витрините на магазините си и мнозина ще стоят на пост с оръжия в ръце. Подобни протести, в които тълпите рушат частна собственост, палят и дори убиват са значителна рядкост в Европа, но последните години са изключително зачестили в САЩ – и на мнозина американци откровено им писна. Мълчаливото мнозинство от гражданите ще подкрепи кандидатът, който ще спре тези изстъпления, а не кандидатът, чиято партия ги дирижира.

Цензурата в онлайн медиите достигна опасни нива – всеки блогър, журналист или сайт, защитаващ десни идеи бива подлаган на тежка цензура, като биват трити постове, закривани страници или блокирани автори.

Не са подминати дори изявени и авторитетни издания като New York Post и висши служители на американското правителство бяха директно цензурирани от платформата Туитър. И това е само „твърдата“ цензура – меката цензура, като манипулирането на резултатите в Google, опитите да се скрият историите с ужасяващата корупция на семейство Байдън, получавало пари от кмета на Москва, от Украйна и от китайското правителство.

Ако срещу Тръмп или негов роднина имаше дори една стотна подобни обвинения, левите медии щяха да са го разкъсали отдавна – но тъй като е „техният човек“, медиите са изключително тихи за тези корупционни скандали, които могат да шокират дори и нас, източноевропейците, свикнали с публична и нагла злоупотреба с публични средства.

Доналд Тръмп е и най-добрият президент, ако искаме силно НАТО, което да защитава Западния свят и цивилизация, част от които сме ние.

А врагове има и те правят всичко възможно начело на САЩ да има възрастен мъж с деменция, който е неспособен да разсъждава трезво.

Разбирайте го както искате, но при Тръмп има такова масово и повсеместно превъоръжаване и повишаване на разходите за отбрана в НАТО, каквото не сме виждали от десетилетия. Европейците най-после започнаха да харчат не само за социални държави, но и немалка част постигнаха или поне доближиха целта за бюджет от 2% от БВП за отбрана.

Разходите на страните в НАТО в Европа и Канада от 2013 до 2019 г., процента промяна на годишна база спрямо 2015 г. Източник: прессъобщение на НАТО от 29 декември 2019 г.
Разходите на страните в НАТО в Европа и Канада от 2013 до 2019 г., процента промяна на годишна база спрямо 2015 г. Източник: прессъобщение на НАТО от 29 декември 2019 г.

Всички приказки как Доналд Тръмп е руски агент и прочие са откровено обидни за всеки с капчица интелект или поглед върху фактите.

А те са, че днес ние, българите, сме с втория най-голям разход за отбрана в НАТО, след САЩ. Причината е закупуването на изтребителите F-16 за българските ВВС, въпреки дългогодишните дискусии дали именно тези самолети са подходящите. Дали и тази година ще имаме сходни резултати, предвид икономическата криза и дали дългосрочно ще продължим да модернизираме армията си и в другите звена, е политическо решение. Но е видно, че днес европейските членове на НАТО се размърдаха и започнаха да участват активно в общата отбрана – за което заслугата е изцяло в безкомпромисния и груб дипломатичен стил на президента Тръмп.

След победата му ще чуем от про-европейските и про-американски медии у нас как това е едва ли не удар срещу демокрацията, как ни чакат тъмни времена и как Русия на Путин се е намесила. Нищо подобно няма да е станало – средната класа в САЩ, белите, работещите, всички, на които им е писнало от феминизъм, джендър идеология, цензура, всички, които се възползваха от понижението на данъците и бума на шистовата индустрия – те ще изберат президента на САЩ и това ще е добро както за САЩ, така и за България.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *