Левият рупор А-спекто фалира. Е и?

Време за четене: 2 минути

Гледам, че се леят крокодилски сълзи за А-спекто, та да ви кажа и аз две думи – не се връзвайте на тоя цирк. Действително А-спекто беше най-смисленото ляво списание към момента и имаше съвсем нелоши анализи и материали.

Работата обаче е другаде. Когато списанието ти струва 10 лева съвсем не можеш да очакваш, че ще имаш някакви достатъчни приходи, че да го издържаш. Никаква цензура няма тук.

Просто явно основният „спонсор“ е оттеглил подкрепата си и нещото не може да функционира на пазарен принцип. Когато обслужваш конкретни политически позиции срещу заплата винаги го има и тоя риск. Но вие не тъжете – хората, които го правят пак ще поникнат като гъби след дъжд в някой нов проект. Така е било винаги през годините, така ще бъде и този път.

Същите тези хора, те и подобните им са обсебили медийното пространство и не допускат никого на сладкото ложе. Водят предавания в националното радио, издават книги, канят ги по телевизиите, списват в множество списания и сайтове. Тъй че и дума не може да става дали има цензура. Цензурата е съвсем другаде – че вие, или аз, или някой, който има какво да каже по някоя тема никога няма да получи това право. Няма да работим – поне такава работа – в лъскав офис с огромна емблема на покрива на сградата. Редакционна линия, политика на изданието, съобразяване със спонсорите и прочее. И то не за пари, за без пари говорим, за чистото удоволствие от това словото ти да стане публично.

Когато медийния продукт, който предлагаш, не може да се оправя в условията на свободен пазар сам – което ще рече да няма основен „рекламодател„, който да го издържа по предизвикващ питанки начин, ама и никой читател не ще да те купува и за това фалираш, пък и междувременно опищяваш света за конспирацията, цензурата и англо-рептилските илюминати капиталисти, май-май си е трябвало да те сполети тая съдба отдавна. Това, че далеч не само А-спекто съществува(ше) по този начин е истинският проблем на журналистиката у нас. За този проблем обаче никой не смее да говори.

Издател на списание a-specto по официална информация от сайта на изданието е „УРМАНОВ” ЕООД с едноличен собственик на капитала Фондация „Урманов“ и управител Васил Александров. Александров е бивш член на Съвета на директорите на „Агрополихим“ АД – един от основните големи рекламодатели в a-specto. Заедно със спирането на списание a-specto ще последва и спирането на списание InGlobo.

Сподели
Тома Петров
Тома Петров

Тома Петров Ушев е публицист с интереси в областта на философията, икономиката и геополитическият анализ. Член на редакционната колегия на дясната платформа “Консерваторъ”. Магистър по икономика от УНСС.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *