Голанските възвишения и Крим

Време за четене: < 1 минута

ГАмериканският президент Доналд Тръмп призна Голанските възвишения за израелска територия. Практическите последствия от това са нищожни. Голан е от 52 години в Израел, който официално го анексира наскоро.

Упреците, че решението на Тръмп е главно с цел да помогне за преизбирането на израелския премиер Бенямин Нетаняху, са основателни. Това е (подмолна, но) намеса във вътрешните дела на Израел. В такъв случай, обаче, би трябвало да упрекнем в същото Барак Обама, който открито агитираше против Нетаняху.

Упреците, че, щом САЩ признават анексията на Голан, трябва да признаят и анексията на Крим, са нелепи. Крим бе окупиран от руската армия и милиции при агресия против съседна държава, чиято териториална цялост Русия бе гарантирала с договор. Голан е честно окупиран във война, в която Израел е жертва на агресия; войната се води от 1948 г. до днес.

Обичайната практика на човеците е агресорът да бъде наказван, както Германия и Япония бяха окастрени през 1945 г.. Затова никой днес не се оплаква на висок глас, че Кьонигсберг стана Калининград, Шлезия – Шльонск, а провинция Чьосон – Корея. Затова е нормално и поучително (бъдещите агресори да си правят сметката), مرتفعات الجولان днес да се нарича רמת הגולן.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.