Голанските възвишения и Крим

Време за четене: < 1 минута

Американският президент Доналд Тръмп призна Голанските възвишения за израелска територия. Практическите последствия от това са нищожни. Голан е от 52 години в Израел, който официално го анексира наскоро.

Упреците, че решението на Тръмп е главно с цел да помогне за преизбирането на израелския премиер Бенямин Нетаняху, са основателни. Това е (подмолна, но) намеса във вътрешните дела на Израел. В такъв случай, обаче, би трябвало да упрекнем в същото Барак Обама, който открито агитираше против Нетаняху.

Упреците, че, щом САЩ признават анексията на Голан, трябва да признаят и анексията на Крим, са нелепи. Крим бе окупиран от руската армия и милиции при агресия против съседна държава, чиято териториална цялост Русия бе гарантирала с договор. Голан е честно окупиран във война, в която Израел е жертва на агресия; войната се води от 1948 г. до днес.

Обичайната практика на човеците е агресорът да бъде наказван, както Германия и Япония бяха окастрени през 1945 г.. Затова никой днес не се оплаква на висок глас, че Кьонигсберг стана Калининград, Шлезия – Шльонск, а провинция Чьосон – Корея. Затова е нормално и поучително (бъдещите агресори да си правят сметката), مرتفعات الجولان днес да се нарича רמת הגולן.

Сподели
Юлиян Караджов
Юлиян Караджов

Д-р Юлиян Караджов е български биохимик, старши научен сътрудник в Института за космически изследвания при БАН, член на екипа на Центъра за изследване на демокрацията. Има докторат по биохимия с дисертация на тема „Транспорт на калций и окислително фосфорилиране в митохондриите на мозъка“. Преподава курс „Наркотици“ в Нов български университет, прави първото национално изследване на нелегалния пазар на наркотични вещества в България.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *