Порноактрисата в италианската политика

Време за четене: 2 минути

Чичолина с бившия депутат и бивш кмет на Рим Франческо Рутели (1987 г.)


Нека да си припомним една интересна история от близкото минало на италиански парламентарен живот, поради честото сравнение на професионалните политици с една друга каста в обществото заради честото разминаване между обещанията и действията им. Става дума за родената в Унгария Илона Сталер, но развила своята кариера в Италия като порноактриса и по-късно политик. Тя става известна с псевдонима си Чичолина.

Чичолина е радио водеща в шоуто Voulez-vous coucher avec moi? през 1973 г.
Чичолина е радио водеща в шоуто Voulez-vous coucher avec moi? през 1973 г.

Псевдонимът Чичолина означава „малка играчка“ и е от времето, когато тя е радио водеща.

През 1979 г. Сталер решава да се занимава с по-различни неща и за пръв път се кандидатира за италианския парламент през листата на Lista del Sole, първата Зелена партия в Италия. През 1985 г. тя сменя партията с Partito Radicale, които се обявяват против ядрената енергетика и членството на страната в НАТО. Този път тя е избрана за депутат от провинция Лацио в италианския парламент през 1987 г. с около 20 000 гласа и изкарва целия си мандат до 1992 г.

Въпреки че е избрана за депутат и се предполага, че има сериозни задължения по обсъждане и гласуване на законодателството на Италия, Чичолина продължава да се занимава със своята дейност и продължава да заснема порнографски филми и да се снима за списания като Плейбой. Мнозина консервативни и нормални хора са доста силно обезпокоени от това поведение както в Италия, така и в други страни, които тя посещава. Чичолина редовно показва гърдите си на журналистите при всеки иначе сериозен повод.

Предизборен митинт на Чичолина
Предизборен митинт на Чичолина

Докато е депутат и преди избухването на първата Война в Залива, тя предлага да прави секс с иракския диктатор Садам Хюсеин, ако той изтегли войските си от Кувейт.

След като той така и не отговаря на това интересно геополитическо предложение, тя прави още по-сериозно предложение – да го остави да я изнасили, само и само да бъдат освободени пленниците и да има мир. Отново няма отговор от Багдад.

Интересното е, че преди Втората война в Залива тя подновява предложението си към Саддам през 2002 г. Докато Ирак се възпротивява на желанията на международната общественост да допусне инспекция за оръжията за масово поразяване, бившата депутатка отново опитва с нетрадиционната си „мека политика„. През април 2006 г. тя предлага същото на лидера на Ал Кайда Осама бен Ладен, но отново не получава дори отговор.

Чичолина се здрависва с бившия премиер Джулио Андреоти в Рим, 1987 г.
Чичолина се здрависва с бившия премиер Джулио Андреоти в Рим, 1987 г.

През 1991 г. Радикалната партия се струва недостатъчно радикална на ексцентричния депутат и тя я напуска, за да участва в основаването на нова партия – Partito dell’Amore (Партията на любовта).

Съоснователка е друга порноактриса, нейната колежка и приятелка от години Моана Поци. Партията е създадена като контракултурна, лява и защитава свободната любов като основен фундамент, а цветът е, естествено, розов.

След всички тези абсолютни циркове, на италианските гласоподаватели шегата им писва и Чичолина не е преизбрана за депутат след това. Опитите й да продължи политическата си кариера в Италия и в родната Унгария продължават чак до 2002 г., като навсякъде тя претърпява неуспех. Въпреки това при пенсионирането си през 2011 г. тя получава като бивш депутат месечна пенсия от 3250 евро, с което напълно скандализира обществото. Нейният коментар? „Заслужих си ги и съм горда от това!

Та така, скъпи гласовоподаватели, мислете за какви кандидати гласувате, за да останат подобни истории на случайно попаднали на важен пост хора исторически куриози. Избори идват.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *