Не можем да излъжем природата

Време за четене: 2 минути

Гост автор: Мария Ласкин

Не разбирам защо да те информират за важността на профилактиката на, напр., рак на гърдата, е правилно, но не е правилно да те информират, че след определена възраст вероятността да имаш репродуктивни проблеми значително нараства. И ако така или иначе имаш намерение за деца, да не чакаш дотогава, когато шансовете дори и за ин витро са малки, заблуждавайки се, че щом на 35 години можеш да изглеждаш на 25 (с помощта на модерната козметична индустрия и естетична хирургия), и като спортуваш и се храниш с био лимец и киноа, това означава, че и организмът ти функционира като на 25.

Ами не, както и да изглежда човек, фактите от биологията и медицината са такива – „Яйчниковият резерв намалява драстично и без симптоми при жените 35+„, и няма да надхитриш природата с лазерни пилинги, подуване на устните, детоксикации и еко-вманиачаване.

И е тъпо феминистките да скачат „Ааа, а при мъжете? Те като пушат и пият!!!„. Ще речеш, че само мъжете пушат и пият. Освен това, при тях по-късно намаляват репродуктивните възможности. И като цяло ние остаряваме по-бързо, това е положението, deal with it.

И не, няма по-голяма глупост от „на днешно време трудно се гледат деца“. Всъщност никога не е било по-лесно.

Има и друго обаче. Също така никога не е било по-яко да си млад, с всичките възможности на днешното време. Затова всеки гледа да удължи младостта и да се радва на безгрижния живот за колкото може по-дълго. Защото, да не се лъжем, родителството е обратното на безгрижие, което не значи, че децата не са най-прекрасното нещо за всеки, който ги има.

Явно и доста хора са се разпознали в категорията жени на 35+, които още нямат деца, а и в обозримо бъдеще няма изгледи да имат, понеже дълго време са отлагали – заради кариерно израстване или просто за да удължат безгрижните години и да не си усложняват живота. Или пък са били с по-високи претенции относно потенциален съпруг/партньор, отколкото са реалните им възможности (завишена самооценка). Или просто не са имали късмет и не са срещнали правилния човек. А след 35 (не знам дали свързано чисто еволюционно с проблема със зачеването) интересът от страна на мъжете, конкретно с цел създаване на поколение, започва осезаемо да намалява, което води до осезаемо увеличаване на паниката сред въпросната възрастова група дами, и съответно стават изключително докачливи на тази тема.

П.П. Който пък е решил, че не иска да има деца – това си е негова работа, и такова предупреждение не се отнася за него, така че би трябвало да не го отразява изобщо.

Сподели
Война и мир
Война и мир

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *