Не можем да излъжем природата

Време за четене: 2 минути

Гост автор: Мария Ласкин

Не разбирам защо да те информират за важността на профилактиката на, напр., рак на гърдата, е правилно, но не е правилно да те информират, че след определена възраст вероятността да имаш репродуктивни проблеми значително нараства. И ако така или иначе имаш намерение за деца, да не чакаш дотогава, когато шансовете дори и за ин витро са малки, заблуждавайки се, че щом на 35 години можеш да изглеждаш на 25 (с помощта на модерната козметична индустрия и естетична хирургия), и като спортуваш и се храниш с био лимец и киноа, това означава, че и организмът ти функционира като на 25.

Ами не, както и да изглежда човек, фактите от биологията и медицината са такива – „Яйчниковият резерв намалява драстично и без симптоми при жените 35+„, и няма да надхитриш природата с лазерни пилинги, подуване на устните, детоксикации и еко-вманиачаване.

И е тъпо феминистките да скачат „Ааа, а при мъжете? Те като пушат и пият!!!„. Ще речеш, че само мъжете пушат и пият. Освен това, при тях по-късно намаляват репродуктивните възможности. И като цяло ние остаряваме по-бързо, това е положението, deal with it.

И не, няма по-голяма глупост от „на днешно време трудно се гледат деца“. Всъщност никога не е било по-лесно.

Има и друго обаче. Също така никога не е било по-яко да си млад, с всичките възможности на днешното време. Затова всеки гледа да удължи младостта и да се радва на безгрижния живот за колкото може по-дълго. Защото, да не се лъжем, родителството е обратното на безгрижие, което не значи, че децата не са най-прекрасното нещо за всеки, който ги има.

Явно и доста хора са се разпознали в категорията жени на 35+, които още нямат деца, а и в обозримо бъдеще няма изгледи да имат, понеже дълго време са отлагали – заради кариерно израстване или просто за да удължат безгрижните години и да не си усложняват живота. Или пък са били с по-високи претенции относно потенциален съпруг/партньор, отколкото са реалните им възможности (завишена самооценка). Или просто не са имали късмет и не са срещнали правилния човек. А след 35 (не знам дали свързано чисто еволюционно с проблема със зачеването) интересът от страна на мъжете, конкретно с цел създаване на поколение, започва осезаемо да намалява, което води до осезаемо увеличаване на паниката сред въпросната възрастова група дами, и съответно стават изключително докачливи на тази тема.

П.П. Който пък е решил, че не иска да има деца – това си е негова работа, и такова предупреждение не се отнася за него, така че би трябвало да не го отразява изобщо.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.