За какви промени е протестът на колоездачите?

Време за четене: 2 минути

Снимки: Светлана Делина

Колоездачите в София протестират след два смъртни случая само през последните дни. Всеки, който се е качвал на колело в града ни знае, че този начин на придвижване носи значителен риск дори за внимателните и инцидентите са чести.

Но защо хората, придвижващи се с колела, искат промени в законодателството? да им дадем думата на организаторите от Критична маса – България:

Какви са конкретните ни искания?

1. Изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата (или нов закон), включващо:
– Минимално странично разстояние от 1,5 м при изпреварване на велосипедист;
– Правила за движение на велосипедисти в група;
– Предефиниране и добавяне на нови знаци за велосипедна инфраструктура;
– Други.

2. Въвеждане на строги наказания (вкл. задържане под стража) при напускане на местопроизшествието при настъпило тежко ПТП.

3. Цел и стратегия за развитие на велосипедизма в България като спорт, транспорт и туризъм;

4. Изграждане на специализирана администрация към ресорен министър, която да създава, координира и прилага велосипедни политики, съвместно с неправителствени велосипедни сдружения и организации;

5. Ревизия на безопасността и приложимостта на вече изградената вело-инфраструктура в цялата страна;

6. Предприемане на образователни мерки и информационна кампания по пътна безопасност; Експерти, провеждащи обученията по пътна безопасност в училище.

7. Проактивни действия и мерки на органите на реда по отношение кражбите на велосипеди.

bicycle_protest_2.jpg

Голяма част от исканията ги обявхиме след смъртта на Мартин Гачев. Тогава ни бяха обещани. Единственото, което „получихме“ беше малко по-широко формулиране на велосипедните права и задължения в новия проект на ЗДвП. Останалите – не. Глаголът „получихме“ е в кавички, защото промените все още не са гласувани.

Държим да уведомим политиците и другите отговорни, че ще досаждаме до тогава, докато не удовлетворят исканията.

Защото се борим за оцеляване, а не за привилегии.

От месец януари 2019 г. има проект за промени в Закона за движение по пътищата, които могат и трябва да бъдат обсъждани публично. Запознайте се с проекта и заемете гражданска позиция.

Защото миналата седмица загина работещ баща и съпруг, оставил две деца и вдовица. Загина абсолютно нелепо, а при по-добре уредена транспортна система това вероятно не би се случило.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

One comment

  1. Всеки ден се сблъсквам с велосипедисти, които не спазват настоящите правила за свижение. Не се съобразяват нито с пешеходците, нито с водачите на МПС. Няма как да бъде пазен някой, който не се пази сам. Ако полицията си вършеше по-добре работата и ги санкционираше нещата щяха да бъдат много по-различни. Не е правилно велосипедистите да „реват“ за права, а да не спазват никакви задължения. Искат околните да имат задължения към тях, а те – никакви. Така не може да има нормално общество по принцип.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *