Рудникът „Цар Асен“ – опасна красота

Време за четене: 2 минути

Снимка: Георги Драганов, Unsplash

Покрай пандемията мнозина от нас не можеха да пътуват зад граница толкова, колкото преди. Така се получи мини туристически бум на селския туризъм и българите започнахме да опознаваме по-добре какво има в родината ни. Така и попаднахме на това особено място, пленително със своята красота и опасност.

Пейзажът изглежда сякаш са приложени някакви филтри, но цветовете са съвсем истински. Тюркоазени води, оранжеви скали и зелени борчета около тях, в пълна тишина – извънземна гледка.

Ние пристигнахме в един хубав, летен ден, без едно облаче на небето, като крайната ни точка беше Пловдив. Отбихме се от магистралата до Пазарджик и от там бяха около 20 минути каране, в посока село Левски. Пътят постепенно се влошаваше, като последните два километра асфалтът беше в отвратително състояние – ако отивате с кола, или я оставете там и продължете пеша, или поемате риск да има повреда, освен ако не е по-висока.

Гледката от върха е пленителна.
Гледката от върха е пленителна.

Тъй като подобен вид красота още не е оценена подобаващо като туристическа дестинация, по пътя към него няма нито една табела, която да посочва пътя. Съветвам ви да слушате GPS-а.

Рудникът „Цар Асен“ се намира няколко километра от съседното село Цар Асен, на който е кръстен, на 24 км. от Пазарджик, 60 км. от Пловдив. Разстоянието от София е 120 км., които се взимат за около час и половина.

От лявата страна на пътя има висок, отвесен пръстен насип, от който извират множество малки стриу вода. Нека неврачността да не ви притеснява – това не е крайната цел, но сте много, много близо.

Карта, показваща отбивката от магистрала "Тракия" посока Пловдив и завоя в подока рудника. Изображение: Google Maps
Карта, показваща отбивката от магистрала „Тракия“ посока Пловдив и завоя в посока рудника. Изображение: Google Maps

Изоставената днес мина е открита през 1977 г. и е служела за добиване на цветни метали, основно мед.

След 20 години експлоатация мината е прекратила дейността си, но изкопаният кратер с дълбочина около 80 метра, около 40 от които пълни с вода все още е там.

Започнал да се запълва с вода от дъждове, създавайки огромно ново езеро, което обаче е изключително отровно. В него не вирее никаква риба, нито жаби, нито други животни или растения. Водата просто е прекалено отровна за всякакъв живот.

В околността изобилства от малки борови дръвчета и къпини, но не съветваме да се яде каквото и да е растящо наблизо.
В околността изобилства от малки борови дръвчета и къпини, но не съветваме да се яде каквото и да е растящо наблизо.

Медта във водата придава синьо-зеления цвят, който е особено пленителен. Въпреки това, във водата има и много други химикали и елементи, така че в никакъв случай не опитвайте от водата.

Около водата има път, по който може да се обиколи цялото езеро безопасно.
Около водата има път, по който може да се обиколи цялото езеро безопасно.

Никъде около целия рудник няма нито една табела, която да предупреждава за опасност, нито мрежа, нито будка с хора, нищо. Няма и откъде да си вземете нещо за ядене или пиене, така че е добре да си носите. Мястото е изцяло изоставено, но гледката от върха към водата е спираща дъха.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *