Време е да махнем съветските паметници

Време за четене: 2 минути

Съветските паметници са най-големите паметници в София, Пловдив, Варна, Бургас, а червени тотеми има в цялата страна.


Сега е моментът България да се отърве от съветските си паметници, символи на съветската окупация и на господството на Съветския съюз над българските земи. Те нямат друга функция освен на „заплаха“ към България и демонстрация, че България е субект на Русия и Съветския съюз. Без нито едно изключение.

Политическите партии са в огромно противоречие помежду си, хубаво, но не виждам причина да не са единни по въпроса с паметниците на съветските окупационни войски. Въпросът с паметниците е като въпросът с руския газ, който ползваше България – само война би премахнала руската зависимост на България.

Е, ето я войната. Няма друг момент и няма и да има, по-подходящ за премахване на абсолютно всички съвестки паметници, възхваляващи руската окупация на България.

Съществуването на съветските паметницие само по себе си пълен абсурд.

Многократно граждани се опитваха да повлияят върху политическата класа да разкара паметниците. Видимо гражданското общество в България не е в състояние да го наложи. В същото време не виждам никаква причина партиите да се споразумеят по въпроса и да го наложат.

Сега е моментът България да изрине съвестките монументи, които са в буквално всеки български град. Ако не го направят, политическите партии са просто едни предатели, предаващи България.

Какво още търсят паметниците на съветската армия във всеки български град?

Иначе много подкрепяме Украйна и сме силно срещу Путин – ама само на абсолютно празни приказки.

Наличието на паметник на съветската армия окупаторка във всеки български град е срам и пълно безобразие.

Сами себе си обиждаме, като ги държим. Призовавам Политическа партия ГЕРБ и партия КОД да поемат инициативата за унищожаването и премахването на проклетите съветски паметници, защото друг по-подходящ момент няма да има, обществото не е в състояние да го направи само и по въпроса има дефакто консенсус между партиите, с изключение на Възраждане.

Разберете се поне по този въпрос и махнете паметниците.

Сподели
Светослав Стамов
Светослав Стамов

Светослав Стамов е магистър по Антропология в университета Дюк, Северна Каролина. В периода 2004-2006 г. работи в УНС (UNC, University of of North Carolina at Chapel Hill) като координатор на научни изследвания. През 2009-2010 г. е преподавател по историческа антропология в бакалавърската програма на Duke University. През 2015 г. е координатор на научни публикации и литература в Pearson Education Canada. В момента е проектен консултант на Harvard Medical School, департамента по популационна генетика. Публикувал е изследвания от областта на историческата антропология и e бил част от екипи, извършвали изследвания в областта на популационната генетика и публикували резултатите си в утвърдени англоезични научни издания. Докторалният му тезис, както и част от научните му публикации в областта на антропологията, могат да бъдат прочетени тук.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *