Едно забравено архитектурно бижу – къщата на княз Кирил Преславски

Време за четене: 2 минути

Фасадата на къщата на Княз Кирил Преславски – еркерът с атлантите. Снимка от 1930-те години


Ако сте се разхождали из центъра, може да сте попадали на тази красива къща и да ви е направило впечатление нейната красота. Княз Кирил Преславски я купува от ген. Симеон Добревски през 1933-34 г., когато се ражда първото дете на брат му цар Борис III и царица Йоанна – княгиня Мария Луиза. Къщата му е отнета от т. нар. „Народен съд“, с присъдите на 1 февруари 1945 г. Всъщност сградата е била по-голяма, но част от нея е разрушена през 1944 г. и след това. Точният адрес днес е ул. „Княз Борис I“ 116, точно до колелото на трамвай 5.

Не зная дали къщата е била върната на царското семейство с реституцията от 1992-93 г. или по-късно, когато Симеон Сакскобурготски си върна част от имотите. Днешното ѝ състояние обаче е повече от плачевно, дори и след ремонт около 2000 г. В момента на това място има магазин за обувки и дрехи, който все пак поддържа живота на долния етаж.

Кадър от сградата днес.
Кадър от сградата днес.
Детайл от интериора на къщата на Княз Кирил Преславски – стълбището с портала. Снимка от 1930-те год.
Детайл от интериора на къщата на Княз Кирил Преславски – стълбището с портала. Снимка от 1930-те год.

Плановете за изграждане на сградата дава собственикът й – военният инженер генерал-майор Симеон М. Добревски (1869–1934(?), учил в Санкт Петербург и видял много къщи от този тип в Русия и на Запад. Въпреки че мястото още тогава е било силно ограничено, Добревски не се отказва от идеята да създаде дом в нео-бароков стил, с богата архитектурно-пластична украса. Пространството не достига за зимна градина с фонтан, но той я създава. Малкият еркер на втория етаж се поддържа от две фигури на атланти: „мъдър старец“ и „красив младеж“, дело на скулптора Александър Андреев (по-късно автор и на фигурата на лъва на Шипченския паметник).

Панорамна снимка на строежа на Съдебната палата и карето зад нея, март 1931 г. (от архива на арх. Пенчо Койчев).
Панорамна снимка на строежа на Съдебната палата и карето зад нея, март 1931 г. (от архива на арх. Пенчо Койчев).

Адаптиран текст и снимки от книгата „Монументалните изкуства и архитектурата в България“, Николай Труфешев, София, 1968 г.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *