Време за четене: 3 минути

Парламентарни избори 2021 са вече зад гърба ни и за добро или за лошо резултатите вече чертаят бъдещето, което ни очаква близките 4 години. Факт е свежото присъствие от гледна точка на партии, което поглеждайки отблизо става ясно, че не е толкова свежо, но едно е ясно: България е разделена на „Обожавам Бойко“ и „Ненавиждам Бойко“, сякаш средно положение няма, при все че второто беше печелившият слоган на почти всички партии, които предстои да бъдат парламентарно представени.

За разделението, не конкретно това, а по принцип, се е изписало и изговорило много и неговото очевидно непреодоляване ще направи годината трудна, независимо от развоя на събитията. В единия случай ще имаме шарено правителство, съставено с цената на хиляди компромиси, в което всички замесени по балкански ще се чудят как да се надцакват, в другия – ще похарчим над 100 млн. лв. за нови избори. На печелившите – честито.

Ако се случи така, че настоящите избори да ги бъде, възможните коалиции са няколко и сега ще ги разгледам.

Има такъв народ + БСП + Изправи се, мутри вън + Демократична България

По мое мнение това е най-вероятното развитие на ситуацията и причините са няколко. Първата е, че БСП не е била на власт от толкова много време, че ще е готова на всичко, за да получи желаното. Партията на Слави Трифонов я превъзхожда по вот, но със сигурност Дългият ще има нужда от един по-опитен коалиционен партньор, защото само с емоционален заряд и популярни песни не се управлява държава. Освен това БСП от години играе ролята на опозиция, така че коалирането ѝ с новоизлюпените партии, които искат да съборят статуквото, изглежда логично. Още по-естествено изглежда това като погледнем и миналото на Мая Манолова, както и началото на политическата ѝ кариера. Към тази разносъставна маса ще се присъедини и Христо Иванов с аргумента, че стабилността и сигурността на държавата са от изключителна важност във време на пандемия, че България е постигнала изключително много, успявайки да сломи ГЕРБ. Най-вероятно ще бъде спомената важността на работата в екип и как той и неговата партия са готови на усърдна колаборация в името на едни по-добри дни. Също така ще бъде напомнено, че ляво и дясно вече не съществуват, че съвременната политика стъпва на други основи, че трябва да сме прогресивни.

Дотук добре. Ето и какво ме притеснява в тази ситуация: Въпреки синия цвят, с който се отъждествяват някои от тези формации, това би било едно изключително ляво правителство. То ще вдига минимални заплати, обезщетения за майчинство, ще дава компенсации при покупка на електромобили, ще прегръща бежанци. Като цяло, ще прави точно това, което би направило едно дете, ако го попиташ какво трябва да се предприеме, за се оправи държавата.

Цялостно, това би била една много Нетфликс коалиция, която ще изпълнява модерните политики, описани в модерните филми, ще качва сладки клипчета в Тик Ток и ще настъпи една розова идилия.

А понеже няма такова нещо като безплатен обяд, вие, които съвестно внасяте в държавната хазна, ще платите за тази утопия. Заплатите ще се намаляват заради наложителното вдигане на данъчни ставки, с които тази пасторална картина ще бъде нарисувана.

ГЕРБ + Има такъв народ + Демократична България

Изключително малко вероятна коалиция, предвид загубата на инерция от страна на ГЕРБ. Бойко Борисов вече не носи онази харизма отпреди 10 години, а фактът, че се раздели с Цветан Цветанов, който отговаряше за структурите и преди години свърши брилянтно организационната работа, съвсем не помогнаха на ББ да изкласи. Всеки остарява и губи инерция, но сякаш най-голямата му стратегическа грешка беше, че не си подготви протежета. Това е рискът да те управлява някой с огромно его – няма да пусне властта докато е силен, но понеже няма кой да го наследи, в момента, в който отслабне, гладните и жадните ще хванат яростно юздите. Но ако все пак се окаже, че греша, то тази коалиция ще стъпи на изконната хорска ненавист към БКП. В общи линии ще е като досега, с тази разлика, че на рязането на лентички ще свири Ку-Ку бенд, а в масовката на първа линия пред камерите задължително ще присъства и по един уреден от ДБ негър.

Сподели
Деница Аврамова-Драганова
Деница Аврамова-Драганова

Деница Аврамова-Драганова работи като бизнес анализатор. Интересува се основно от обществено и социално развитие, както и връзката връзката им с политическите процеси. Има подчертан интерес към здравеопазване и образование. Вярва в свободния и разумен избор.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *