Как се ловят балъци на гола кука

Време за четене: 5 минути

Снимка: dylan nolte, Unsplash

Из разпита на премиера Кирил Петков в кабинета му в Министерски съвет в качеството му на свидетел:

„В държавния бюджет не са постъпили средства в размер над 500 млн. лева, както бях информиран от представения ми доклад на АДФИ, номер ДИД 1 СФ-15/25.06.2021 г.“ АДФИ означава агенция „Държавна финансова инспекция“.

Мой коментар: Всъщност непостъпилите средства са дори повече. След поправка в Закона за хазарта, направена по предложение на Георги Кадиев по времето на правителството на Орешарски, лотариите „с търкане на билетчета“ са освободени от такси, каквито се плащат за всички други видове хазарт. Поради което прясно стартираната от Васил Божков „Национална лотария“ почти година и половина не плаща такива средства в националния бюджет. Според самия Кадиев, който е и бивш финансов зам.-министър, той се бил разсеял и случайно пропуснал точно този вид хазарт!

Обаче държавата няма как да иска от Божков такси за този период, понеже Черепа е спазвал закона – тоест не е плащал, защото по закон не е трябвало. Защо тогава държавата си търси парите за следващия период? Защото след изборите през есента на 2014 г. пропускът е забелязан, законът е променен и „талончетата за търкане“ са обложени. Правителството е на ГЕРБ и Реформаторския блок, вносител на промяната е Менда Стоянова.

Васил Божков обаче решава да плаща, но по друг текст на закона, който важи за други вид хазарт и таксите са в пъти по-малки. Кадиев – и той разпитван в качеството си на силно разсеян финансист и депутат, спестил много милиони на Божков „от недоглеждане“ – твърди, че приетите текстове на Менда Стоянова били двусмислени и давали възможност на Божков да плаща на бюджета по тънката тарифа. Очевидно прокуратурата, АДФИ, сегашният финансов министър, премиерът Петков и МВР не мислят така, защото иначе нямаше да твърдят, че Божков дължи на държавата над 500 млн. Неслучайно Менда Стоянова не бе задържана и няма искане за повдигане на обвинение към нея. Впрочем намерете текстовете в закона – наистина нищо двусмислено няма в тях. Божков е трябвало да плаща по-високи такси!

Той обаче е плащал доста по-ниски. Комисията по хазарта, подчинена на финансовия министър Вл. Горанов (но с участие и на други институции в нея – напр. ДАНС), също се оказала много разсеяна. Чак до декември 2019 година не забелязвала този факт!

През април 2018 г. тогавашният вицепремиер Валери Симеонов реагира на множество сигнали, че „търкането на талончета“ се превръща в епидемия, те се предлагат навсякъде, включително в държавните пощи, когато пенсионерите си взимат пенсиите там. И сигнализира за данни, че не всички приходи от този хазарт се отчитат, тоест съответно се укриват средства от бюджета. Внася в Народното събрание законопроект за ограничаване на рекламата на хазарт и на местата, където може да се продават тези талончета. ГЕРБ и БСП обещават да подкрепят законопроекта. Дори го гласуват на първо четене в правната комисия – понеже такова чудо с масово хазартно зарибяване в цял ЕС няма, но пък има документи за борба с хазартната зависимост.

След което качват законопроекта „на трупчета“. Дружно – всички парламентарни партии без тази на Симеонов.

Нито финансовото министерство, нито останалите контролни органи проверяват дали не се укриват наистина пари, които се дължат на държавния бюджет. Но пък Симеонов е размазван систематично няколко месеца в медиите, сред които с особена страст и злост се отличава БиТиВи. Заради злополучна реплика към „на Мая майките“ са спретнати „граждански протести“, отразявани от ранна сутрин до късна нощ по „големите телевизии“и сумати още медии. Симеонов подава оставка като вицепремиер.

Чак през декември 2019 г. първо прокуратурата, а после и МФ, МВР и прочее забелязват скандалното укриване на огромни суми от бюджета. След свидетелства и интервюта на двама съдружници на Васил Божков – Найденови. Написах „интервюта“, но тук има много интересен детайл. Първото интервю излиза в малък спортен сайт. Последват го още една-две медии. Дори след като прокуратурата обявява, че е започнала проверка, БиТиВи и „демократичните медии“ около „Капитал“ мълчат за скандала. А се оказва, че са взели напоителни интервюта от Найденов – Венелин Петков и тогава подчиненият му Хекимян от БиТиВи са го направили още през декември, защото лично Найденов им ходил няколко пъти „на крака „. Но „журналистите“ от БиТиВи мълчат и след съобщението на прокуратурата, и дори когато МФ „най-сетне забелязва“ как Божков не е плащал стотици милиони и го съобщава.

Първото интервю на Хекимян е с… ама разбира се, Васил Божков – 40 дни след избухването на скандала! С твърденията, че той така е плащал, щото законът го позволявал! „Демократичните медии“ около „Капитал“ реагират на скандала по-чевръсто, само че… Според Найденов „доблестните журналисти“ в тях са правили многократно разговори с него още през декември. Имат цели 18 часа записи (осемнадесет часа!), получили са папки с документи и прочее данни. Помните ли оправданието им? Не искали да се замесват във вътрешни битки между съмнителни съдружници. И това – дори след съобщението на прокуратурата и МФ! Затова не пуснали нищо, не потърсили дори Божков, Горанов, прокуратурата. От принципност и високи журналистически стандарти демек! На тази гола кука хванахте ли се – тогава и сега?!

ИЗВОДИТЕ НАКРАТКО:

1. Васил Божков е развивал бизнеса си и е ощетявал бюджета с гигантски суми, благодарение на политически, магистратски и медиен чадър. И през 2013 – 2019 г., и много, много по-рано. Дори наричаха Орешарски „премиер на Божков“. Впрочем самият Орешарски бе оттеглен като кандидат-кмет на София от СДС и свален от поста зам.-председател на СДС именно заради тесни връзки с Черепа. Първият закон, който правителството на НДСВ и ДПС прие, бе Законът за хазарта – доста облагодетелстващ бизнес начинанията на Божков. И т.н. до днес включително.

2. За никакво изнудване не става дума. Чист подкуп е това! Васил Божков просто можеше да се лиши от част от огромната чиста печалба и да си плати таксите така, както пише в закона. Не по друг текст, отнасящ се за друг вид хазарт. И тогава не би имало как да го изнудват. Ерго – той е предлагал подкупи (може би и заплашвал), а „отговорни лица на държавна служба“ са му опъвали чадър. Само че при подкуп и двете страни участват в престъплението, тоест както вземащите, така и даващият. И няма как да разпитват Божков само като свидетел – той трябва да е и обвиняем.

Стигали ли са подкупите директно до Борисов или поне Горанов? А до Орешарски и предишните? Ето това трябва да се докаже. Ама не става с показни акции и Просто дрънкане на Дамаджани.

ЗА ФИНАЛ:

Питам се защо Борисов и Гешев си заклаха „златната кокошка“, която им била снасяла десетки милиони според Божков и прочее цитиращи го. И си отвориха такъв могъщ враг? Ако се бяха ослушали – и при това мълчание на медиите и „демократично-българската общност“ – кокошката още повече златни яйца щеше да им снесе. Както официално снасяше десетки милиони годишно на медии за реклама… и неофициално на „журналисти“, „майки“, „опозиционни“ политици… Но се питам, понеже не кълва на гола кука.

А цитираният от Кирил Петков доклад на АДФИ бе първоначално поръчан от… прокуратурата. Която междувременно повдигна 19 обвинения срещу Божков. И срещу лица от Комисията по хазарта и пр. Но не и срещу Борисов и/или Горанов.

А Божков бе „изтърван“ да избяга в Дубай. Не пряко от прокуратурата, а от МВР – макар че и прокуратурата някак се разсея навреме да поиска задържането му. При премиер Борисов и главен прокурор Гешев.

Но и… записите по време на протестите помните… Или само голата кука ви се клати пред очите?

Сподели
Стоян Иванов
Стоян Иванов

Стоян Иванов, телевизионен водещ и разследващ журналист с 30 години опит. Разследвал е източването и приватизацията на „Нефтохим“, Слънчев бряг и още редица държавни предприятия. След публикациите му за измами при приватизацията на „Черноморски солници“ в последните дни на „правителството Виденов“ сделката е разтрогната като незаконна. На три инстанции съдът потвърждава разтрогването. Автор на разследвания за множество сделки за замяна на апетитни държавни и общински земи край морето за чукари в Сакар и Врачанско, както и за облагодетелстване на магистрати и висши държавни служители от такива сделки. Общински съветник и председател на комисията по общинска собственост в Бургас (2007-2009 г.), народен представител (2009-2013 г.) Като депутат е инициатор на мораториума за промяна на предназначението на 33 хиляди декара земеделски земи край морския бряг, заменени за терени с многократно по-ниска стойност във вътрешността на страната. Автор и водещ на предаванията „Предизвикано“ (2000 – 2009 г.) и „Дискусионно студио“ (от 2014 до днес) по ТВ СКАТ.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *