Време за четене: 7 минути

Млади войници от подкрепяна от Уганда конгоанска бунтовническа група пеят освободителни песни, размахвайки пушки на снимка от 30 януари 2002 г. в североизточния конгоански град Буня. Снимка: Karel Prinsloo, AP, NTB scanpix

Женевската конвенция за защита на детето е приета от Обществото на народите през 1924 г. и започва със следния кратък и въздействащ текст, описващ в няколко изречения цялата декларация:

„Дете, което е гладно, трябва да бъде нахранено, на болно дете трябва да му се предостави лечение. На дете, чийто родител е извършил посегателство над него, трябва да му се помогне, а сирачетата и тези отхвърлени от семейството трябва да бъдат подслонени“.

В развитите страни съществуват десетки организации за закрила на детето и подпомагането им, едни създадени с чиста съвест, други използват децата за лично облагодетелстване или за пропаганда на своята либерална политика, но и при двата случая децата получават сигурност и закрила. За жалост в страните от третия свят бедността, гражданските войни и борбата за власт между племената са довели народите до нищета. Липсата на адекватно образование, минималните доходи, та дори и религиозните възгледи са обрекли на смърт милиони деца, който растат в глад, без дом, в бедност и неграмотност, не ценят живота си, защото не виждат бъдеще за мечтите си, и за някои от тях мъченичеството се е превръща в амбиция. Това са ключовите фактори, които обричат тези деца да търсят стойността на смъртта и още от люлката да бъдат станат войници.

Имаме десетки примери организации, ползващи деца-войници по света. Те се използват като самоубийци-атентатори, бойци и разузнавачи. Тяхната невинност се разбива и злоупотребява с политическо насилие, като особено често идеологията зад тези действия е религиозният джихадизъм. Децата, обучени от джихадистите, се използват за убиване и клане на „неверници“ от десетки терористични групировки по света като Ал Кайда, Талибаните, ИДИЛ, Хамас и много други.

Ще направя тялото си на бомба, която ще взриви плътта на ционистите, синовете на прасета и маймуни. Ще разкъсам телата им на малки парченца и ще им причиня повече болка, от колкото те някога ще знаят!

Възгласи на палестинско дете атентатор–самоубиец преди да се взриви пред полицейски участък на израелската полиция през 2013 г.

Според различни организации децата са по-милитаризирани от жените. Докладите сочат, че близо 300 000 деца, момчета и момичета на възраст под 18 години в момента служат като бойци по целия свят, като участват в почти 75% от световните конфликти в момента, а 80% от тези деца са под 15-годишна възраст.

Противно на очакванията, много малък процент от децата набирани за терористи са отвлечени насила от семействата им или взети от улиците без тяхното съгласие. Всяка терористична организация или групировка има своите методи за набиране на деца-войници и не всяко дете автоматично е включено в списъците им. Бездомните, сираците или децата живеещи в пълна нищета са най-уязвими за вербуване. Всички използват един и същ метод, уповават се на религиозната мотивация, която е особено силна при набирането на деца за джихад.

В силно религиозните ислямски държави, още от ранна възраст на децата е втълпена идеята за задгробния живот, където е позволено всичко грешно на земята и още в ранна възраст те мечтаят за тази награда след смъртта си за това, че са мъченици. Използването на откъси от Корана, в които се твърди, че един шахид или мъченик веднага ще му бъдат простени всички грехове и той ще получи 72 красиви девици в рая, е най-ефективната и масово използвана схема на вербуване на деца, изстрадали и живеещи в мизерия. За тях това е единствената възможност да получат по-добър живот.

Терористичните организации насочват огромен капацитет и средства за вербуване, като в социалните мрежи и по улиците са изградили едни добре организирани мрежи от психолози и обучени кадри, които могат да повлияят на психиката не само на дете, но и на възрастен човек.

Така например в Шри Ланка „Тигри за освобождение на Тамил Илам“ (LTTE) поддържат сложна компютърна база данни за населението и социалния им статус, за да насочват усилията си за набиране на деца-войници. Други организации имат политика всяко семейство в областта под контролира да бъде задължено да осигурява определена сума пари всеки месец или военен кадър за групата. Въпреки традиционните методи за набиране на деца-терористи, различните организации имат свои специфики по набирането, с които ще ви запозная по-надолу.


Боко Харам

Нигерийската групировка Боко Харам е свързана с Ал Кайда и е наела и използвала в своите редици най-много деца като войници. Тук е мястото да отбележим, че не всички деца в редиците на терористите се използват като самоубийци или войници. Процесът на „набиране“ на Боко Харам е доста различен от всички останали в региона и е може би един от най-либералните, ако изобщо може да бъде наречен по този начин.

Подготвени за това хора, в повечето случаи лекари или учители симпатизиращи или работещи за групировката, посещават местни жители, които имат повече от едно дете в домовете им и ги молят да предоставят поне едното на организацията.

Ако откажат, родителите се задължават да „спонсорират“ организацията според възможностите си. Ако имат пари, исканата подкрепа е финансова, като предоставят дома си на членове на организацията или пращат хранителни и/или други продукти. Ако в семейството някой от родителите е лекар или учител, то той се задължава да започне да упражнява своята професия безвъзмездно, а ако семейството няма какво да предложи, то бащата може да се размени и да отиде като войник вместо детето си.

ООН съобщава, че от януари 2013 г. до март 2019 г. нигерийските въоръжени сили задържат над 3600 деца – включително 1617 момичета за подозрение в участване и подпомагане на въоръжени групи на Боко Харам. Само през 2017 г. са задържани почти 1900 деца като участници в терористичната организация.


Талибани

Талибаните, разположени в Афганистан и Пакистан, също са вербували хиляди непълнолетни деца с цел превръщането им в атентатори-самоубийци. В някои доклади се посочва, че групата има близо 50 000 вербувани деца в списъци на „чакащи за мъченици“

За разлика от Боко Харам, талибаните плащат хиляди долари на семействата на тези деца, за да могат да бъдат използвани за тази „свята цел“. Талибаните са превърнали тероризма в индустрия, като са развили мрежа от тренировъчни лагери за добре подготвени деца-терористи, достъпни за наемате предимно в Пакистан, където има и множество инциденти с атентатори-самоубийци. Според пакистанското крило за разследване „Всеки може да си купи дете-атентатор за 15 000 щатски долара от района град Вана“, който е извън директната юрисдикция на правителството и е смятан за зимен център на талибаните.

През 2013 г. вестник „Down“ (пакистански вестник, издаван в Англия) съобщава:

На 13 март 2013 г. полицията в град Квета обяви ареста на 11 деца, за които се твърди, че са участвали в поредица от бомбени атаки. Възрастта на заподозрените варира от 11 до 18 години и всички те произхождат от бедни семейства. Полицията твърди, че децата са отговорни за повече от една дузина бомбени атентати и че терористите им плащат между 2000 до 5000 рупии (19 до 47 щатски долара) за атентат.

Преди победата на талибаните в гражданската война в Афганистан, децата са се отличавали в боемете. Командирът на Северния алианс заявява в интервю за, че младежите са едни от най-добрите войници, срещу които се е изправял някога:

Моето подразделение се сражава срещу армия, която бе изградена в по-голямата си част от деца. Много е трудно да се изправиш срещу такава армия и да стреляш срещу невръстни 14-16 годишни деца. Тя бяха много добре подготвени както физически, така и психически. Заловихме 15-годишен младеж, който можеше от 500 метра да уцели мъж в главата с автомат Калашников.


ИДИЛ – Ислямска държава в Ирак и Ливан

Ислямска държава е известна с това, че набира деца и ги използва за екзекуции на „неверниците“ чрез разстрел или обезглавяване.

Ислямска държава е организацията, която има най-развитата мрежа за вербуване на членове, разпространена в целия всят. Стотици ислямисти ежедневно заливат с пропаганда социалните мрежи, създават тайни чатове и групи, където да проповядват своите възгледи на група от хора, а понякога и цели малки общества. Благодарение на пропагандната си политика хиляди млади хора от цял свят се присъединиха към ИДИЛ в голяма част от европейските страни.

Пропагандната машина на Ислямска държава действа толкова прецизно че тези млади хора могат да разпознаят дори собствените си родители като „врагове на исляма“, тъй като не следват идеологията им.

Стратегията на ИДИЛ е децата да бъдат подготвени за следващи поколения бойци за терористичните групи и те са ценен ресурс за тях. Пропагандните видеоклипове на ИДИЛ показват как децата преминават през строга физическа подготовка и с тях работят едни от най-добрите военни инструктори на организацията. Една учителка по психология която е била в плен, споделя пред новинарски издания, че основната и роля в организацията е да подготвя момичета под 10 годишна възраст за самоубийствени атаки.

Ръководителят на ЕС за борба с тероризма предупреди, че 45 000 деца са родени в семейства, симпатизиращи или участващи в организацията ИДИЛ извън Ирак и Сирия, като се превръщат в заплата за Европа и останалата част от света.


Дете войник от ХАМАС.
Дете войник от ХАМАС.

ХАМАС

Хамас насърчава палестинските деца да бъдат джихадисти, като използва пропаганда насочена срещу Израел. Използвайки политическото си положение, те насаждат омраза към Израел, като окупатор и враг на исляма. За разлика от другите терористични организации, в Палестина за радикализирането на децата още в ранна възраст голяма роля играят и техните родители.

Израел е най-големият враг, тиранин и окупатор за палестинците и още от раждането на децата биват закърмени с тази омраза. Няма по-силна пропаганда от тази, която изповядват родителите, а именно радикалният ислям, който ти обещава рая, ако убиваш враговете си и омразата на целия ти народ срещу евреите. Идеите на Хамас сами привличат децата, а за родителите на някой от тях това дори е чест.

Тези деца преминават седмици на обучение за правилно хвърляне на ръчни гранати и самоделни бомби и много тежки и натоварващи тренировки по ръкопашен бой. Всяка година Хамас провежда летни военни лагери за деца и юноши от ивицата Газа. Децата биват обучавани как да стрелят основно с малокалибрени оръжия, използването на хладно оръжие и подготовка за стрелба с минохвъргачки и РПГ. Всички деца в лагерите на Хамас минават и през обучение за направата на самоделни бомби и запалителни такива с който да нанасят щети на израелската армия на полеви условия.

Въпреки че децата са особено ценни за Хамас, тъй като те могат да проникнат до целта по-лесно от възрастните, разходите за обучение на палестински деца войници са най-ниски в сравнение с другите терористични организации, които наливат милиони щатски долари в пропаганда и подготовка на деца.

Експерти отбелязват, че общите разходи за подготовка на едно дете за терористична атака са около 150 щатски долара, като най-скъпата част често са автобусите и горивото, за да транспортират децата до подготвителните военни лагери. Тези минимални разходи за терористичната организация дават възможност много голям брой деца да преминат военна подготовка, като ги прави най-евтините деца-самоубийци който са в състояние да ранят или убият в радиус от 25-50 метра.

В Палестина има и много други организации който също вербуват деца за своите цели. Деца-самоубийци са извършвали терористични актове срещу Израел а отговорност за тях са поемали Бригадите на мъчениците Ал-Акса, Фатах, която е официалната партия на палестинските власти, Бригадите на Абу Али Мустафа известни като Народен Фронт за Освобождение на Палестина, Бригада Ал-Кудс Ислямски Джихад за Палестина и Бригади Ал-Насър Салах ал-Дин.

Децата дават най-доброто от себе си и са най-смели. Не ги пренебрегвайте. Те могат да се бият повече от нас възрастните. За тях е трудно да осъзнаят смисъла на живота и те просто се бият до смърт.

Чарлз Тейлър – Бивш президент на Либерия и командир на либерийската милиция осъден за военни престъпления от трибунала в Хага през 2012 г.

Днес Европа отново е изправена пред мигрантска криза. На прага ни са десетки хиляди млади ислямисти, майки с деца, деца вербувани от терористи, младежи преминали през военните лагери на ИДИЛ, Талибаните и десетки други терористични организации, чакащи своят час за да изпълнят „заветната цел“. Либералната политика на Германия отвори вратите и като че ли сега няма кой да ги затвори.

Този процес изглежда необратим, въпреки че държави като Полша и Унгария усетиха заплахата още в зародиш, но закърнялото мегаполисно общество сякаш свикна да живее в свят на мултикултурализъм, без да си дава сметка от заплахата, която го грози и много бързо забрави или не иска да си спомни, че само преди няколко века Европа отново се бе самозабравила и бе на крачка от безславна смърт. Битки като тази при Лепанто и Виена успяха да спрат порива на османците, а велики личности като принц Ойген, Ян Собиески и Скандеберг успяха да я спасят от ислямизация.

Сподели
Радо Борисов
Радо Борисов

                                 

One comment

  1. За всичко са виновни нар команските сащ,с 81 престъпни секти,гейове,32 пола,джендъри,трансджендъри, извратени типове.Тъпите американци живеят в каравани и кемпери,а в богатите квартали живеят ,евреи,които управляват сащ-и ТЕ, евреите ще видят сметката/ще унищожат/сащ. РУСИЯ, БЪЛГАРИЯ, УНГАРИЯ, СЪРБИЯ, /всички ПРАВОСЛАВНИ /остават.За Русия и България! За Вл. Вл. Путин и Румен Радев! За Възраждане и К. Костадинов!!!Не са еднакви.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *