Полша няма да бъде сплашена

Време за четене: 2 минути

Това заяви самият министър председател на Полша днес в Европейския Парламент, в лицето на председателя на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен и на целия политически естаблишмънт на ЕС.

„Няма да си мълчим, докато страната ни е нападана по несправедлив и необективен начин.“

В дълга реч премиерът Матеуш Моравецки защити страната си от нападките, че поставя Конституцията си над правилата на ЕС, и че отказва да прекрати консервативната си програма. Той обвини европейските бюрократи в извършващи „пълзяща революция“, целяща да увеличава перманентно силите на Брюксел и същевременно налага либералните им възгледи. В присъствието на самите бюрократи и висши политици от институциите на ЕС Моравиецки заяви, че той, страната му и консерваторите на континента няма да допуснат това.

По думите му либералният и бюрократичен европейски елит, който присъстваше на самата реч, игнорира истински важните проблеми на Европа – енергетика, икономическа криза, масова миграция, натрупване на дългове и прочее, за сметка на конюнктурна война срещу консервативните правителства като това в Полша. Той предупреди, че дори само енергийната криза може да коства на Европа „милиони банкрутирали предприятия и дребни бизнеси“, което би „разтърсило самата основа на европейския проект“. Вместо с това, обаче, Европа се занимава да налага Зелени утопии, ЛГБТ идеологии и поредната атака срещу консерваторите и техните правителства.

Моравиецки подчерта, а аз лично за първи път чувам високопоставен лидер да го казва в прав текст, че западните страни – особено Германия и Франция, са спечелили страшно много от влизането на източните държави в съюза, особено изсмуквайки десетки милиони млади работници, данъкоплатци и потребители. Вместо признателност, обаче, те третират източна Европа като, цитирам – „втора-ръка държави членки, към които следва да има различно отношение“. Отношение на размахване на пръст, снизходителност и наказания, ако не са послушни на Брюксел и либералния консенсус.

Ако Източна Европа имаше още поне двама-трима консерватори на ръководни позиции като Моравиецки и Орбан, такива с топките да застанат срещу „партньорите“ от Запад и отстояват принципите си, то може би щяхме успешно да се еманципираме, организираме и наложим така нужния рационален и прагматичен дневен ред в ЕС. Но, уви, само те са, а това е крайно недостатъчно. Затова ще гледаме как бавно континентът се деиндустриализира, деевропеизира и дехристиянизира, докато не станем едно малко, но много бутафорно и маргинално ориенталско предградие.

Сподели
Кристиян Шкварек
Кристиян Шкварек

Кристиян Шкварек е роден в София, следва история в Ковънтри, Англия и европеистика в Лювен, Белгия. Прави стажове в институциите на ЕС в Брюксел, а след 6 години в чужбина се завръща в София, където започва кариера в корпоративната сфера. Политически и международен анализатор в редица медии, публичен говорител и кандидат-евродепутат през 2019 г. Учредител на Евроатлантическия център за сигурност, официален представител на групата на ЕКР за България и председател на Младежкия консервативен клуб.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *