Нормализация на педофилията в национален ефир?

Време за четене: 3 минути

Ако се чудите как педофилията постепенно ще стане право на избор, ето. Пример за това е разговор в ефира на Дарик радио между водещата Пролет Велкова, Радослав Стоянов от Български хелзинкски комитет, представител на Асоциация Родители, както и един криминален психолог.

Ще започна с няколко фрапиращи цитати, дано си направите труда да чуете разговора, проведен в медия с национално покритие. В него основният акцент беше поставен върху страдащите педофили.

Радослав Стоянов, БХК – „Първо са педофилите, после са гей младежите, следващите кои са?“

Пак той – „Нещо, което сме сложили в рамката на проблем“.

Водещата Пролет Велкова – „Всеки живот има значение“ (това е противопоставяне на девиза на акцията на група младежи „Педофилските животи нямат значение“).

Пак водещата – „Педофилията е страдание за боледуващите от тази болест“.

Отново тя: „Проблемите са, че има хора, които се саморазправят с педофили, че има хора, които страдат от такава болест, че няма работа със страдащите педофили, които прибягват до сексуално насилие“.


Да, не изпускам нищо, не стана дума за единствените жертви – децата!

Г-жа Велкова беше сериозно загрижена, че досега квалификациите за педофилия, според МКБ 10 (Международна класификация на болестите), включвали и помислите. Успокои се, когато разбра, че в МКБ 11 и ДСН 5 (Диагностичният и статистически наръчник на психичните разстройства) педофилията вече няма да е към парафилиите (сексуална извратеност) и от определението ще отпадат помислите.

Според Стоянов от БХК, в крайна сметка педофилията била просто диагноза, която се използва в психиатричната номенклатура. Не го интересували конкретно педофилите, имало много такива, които никога не са прибягвали до посегателство.

Дамите в студиото посъветваха ловците на педофили да чистят корита на реки, да хранят птички, да носят храна на възрастни хора. Много мило, нали?

Основното, което се оказа, че притеснява водещата е, че профилът на ловците – да, профил, сякаш те са престъпниците, защото вече беше натъртено, че педофилите са страдащите. Залавящите ги и показващите публично техните намерения са „радикализирани хора“.

Разговорът някак премина и към другите страдащи – гейовете и бежанците (като казусът с тях бил „явление, възприемано от обществото като проблем“, а това не е така), цитирам: „Първо са педофилите, после са гей младежите, следващите кои са?“

Ето това искам да ми бъде разяснено от някого, много държа! Защото аз си го обяснявам само по един начин – жертвите са гейовете и педофилите. И не ние – лошите хомофоби този път поставяме под един знаменател двете, а юрист в БХК, отявлен активист за правата на ЛГБТИ и прочее.

И се стигна до – „Да разрешаваме нещо, което сме сложили в рамката на проблем“. Осмисляте ли прочетеното? Ако трябва, прочетете го десет пъти, макар да е пределно ясно. И да, точно това са думите на Радослав Стоянов от БХК.

Прокуратурата трябва да се самосезира поне по две точки – как в радио с национален лиценз се водят разговори, акцентиращи на „страдащите педофили“ и как член на НПО определя педофилията като „нещо, което сме сложили в рамките на проблем“. В този разговор нито веднъж, повтарям – нито веднъж не беше споменато, че единствените жертви са децата, те са и страдащите! Нито веднъж!

Разговорът завърши така „Всеки живот имат значение“ (това като противопоставяне на „Педофилските животи нямат значение“) и за пореден път, че „педофилията е страдание за боледуващите от тази болест“.

Сега малко повече за МКБ и ДСН. МКБ е общоприета класификация за кодиране на медицинските диагнози, клинични описания и диагностични указания. Издава се от Световната здравна организация, периодично се ревизира с корекции. МКБ важи за целия свят, с изключение на САЩ – техният е ДСН. В МКБ 10 и ДСН 4 има категория „парафилии“. Под парафилия се разбира някаква сексуално отклонение – перверзия, извратеност.

Според новата ДСН-5 „парафилия“ отпада, за МКБ 11 още не е абсолютно сигурно. Във ДСН е „парафилно разстройство“. Отпадат също фантазиите и помислите. С други думи, ако няма действие, се касае за безобиден сексуален интерес, който е нехуманно да бъде класифициран като проблем и няма да бъде диагностициран. Такъв човек не трябва да бъде наричан и педофил, човешко е да си представя как извършва сексуални действия с бебето на съседите (например).

Каква е целта е ясно за всеки средноинтелигентен човек – с всяка следваща ревизия на МКБ и ДСН все повече се скъсява дистанцията между норма и патология, като в един момент границата напълно ще отпадне и извращенията ще станат част от нормата. Това е и най-краткият и законен път за легитимиране на патологиите. И на педофилите…

Сподели
Виктория Георгиева
Виктория Георгиева

Виктория Георгиева е изучавала телевизионна журналистика, а в момента и "Религията в Европа" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Стажувала е в спортната редакция на БНТ и е писала за печатни медии. Две години е била член на Студентския съвет към СУ. В момента работи като специалист маркетинг и реклама във водеща българска компания. Интересува се от политика и история.

2 Comments

  1. Намериха се младежи, които да се разправят с педофилите. Последователите на Тесак, само ги шамарят. Но ще дойде ден, когато ще дойдат други български националисти, които ще избиват педофилите и техните защитници от анти-Българския Хелзински (еврейски) Комитет ще бъдат наказани жестоко, по дракуновски…

  2. Не мисля, че статията отразява проведения разговор. Основният проблем е че институциите ни не работят ефективно и не е работа на група подрастващи да стигат до саморазправа. Най-много да си навлекат някое криминално досие, а истинските педофили да се изкарат жертви. Идеята на тези организации е да има официален регистър на тези „болни“ лица, а тези инициатори за хващане на педофили да работят в друга насока – да предупреждават наивни жертви за опасностите, които могат да си навлекат от невинни снимки и всеки да бъде достатъчно информиран и отговорен за действията си.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *