Изкуството да убиваш умове

Време за четене: 4 минути

Пропагандни плакати от XX век. Снимка: Sinitta Leunen, Unsplash


Владимир Яковлев е известен руски журналист, основател и бивш собственик на едно от първите и най-авангардни издателства в Русия „КоммерсантЪ”. Роден е на 8 март 1959 г. в Москва. Днес живее в Израел и счита за свой дом Тел Авив. Яковлев е син на легендарния руски журналист Егор Владимирович. Той е завършил международна журналистика в Московския университет. Работил е в редица руски печатни издания.


Учех във Факултета по журналистика на Московския държавен университет, във военната катедра. Тайно ни обучаваха на специална военна пропаганда – изкуството да се всява раздор в редиците на врага чрез дезинформация и манипулиране на съзнанието. Това е страшна работа, казвам ви. Не се шегувам.

Бойната или „черната“ пропаганда позволява всяко изопачаване на реалните факти с цел решаване на пропагандни задачи. Това е ефективно оръжие, използвано с единствената цел да промие мозъка на врага.

Методът „изгнила херинга„. Методът на „обърнатата пирамида“. Методът на „голямата лъжа“. Принципът „40-60“. Методът на „абсолютната очевидност“. Всички тези методи и техники също са ви известни. Просто не го осъзнавате – както и трябва.

Бяхме обучени да използваме специални бойни пропагандни техники срещу войници от вражеската армия. Днес те се използват срещу цивилни граждани в собствената ни страна. От две години насам, четейки руски вестници или гледайки телевизионни предавания, с интерес забелязвам, че хората, които координират подхвърлянето и интерпретацията на новините в Русия, явно са се учили от един и същи учебник, от един и същ весел полковник или негови колеги.

Ето например метода „изгнила херинга“. Работи по следния начин – избрано е някакво лъжливо обвинение. Важно е да го направите възможно най-мръсно и скандално. Добре работи дребната кражба или, да речем, посегателството над деца или убийството, за предпочитане от алчност. Целта на „гнилата херинга“ изобщо не е да докаже обвинението. Целта е да се предизвика широк публичен дебат за това… несправедливо и неоправдано.

Човешката психика е такава, че щом едно обвинение стане предмет на публично обсъждане, задължително се появяват „поддръжници“ и „противници“, „експерти“ и „други експерти“, яростни „обвинители“ и пламенни „защитници“ на обвиняемия.

Но независимо от мнението си, всички участници в дискусията повтарят името на обвиняемия отново и отново в съчетание с мръсното и скандално обвинение, като по този начин втриват все повече и повече „гнила херинга“ в „дрехите“ му, докато накрая тази „миризма“ го следва навсякъде.

И въпросът „убил ли е, откраднал ли е, откраднал ли е или не“ става първостепенен при споменаването на името му.

Или, например, методът „40-60“, въведен от Гьобелс. Той се състои в създаването на медия, която създава 60% от съдържанието си в интерес на врага. И след като спечелите доверието на врага, останалите 40% се използват, за да бъде пускана дезинформацията, която става изключително ефективна благодарение на това доверие. По време на Втората световна война е имало радиостанция, която се е слушала от антифашисткия свят. Смятало се е, че е британска. И едва след войната се оказва, че всъщност това е радиостанцията на Гьобелс, която е работела по разработения от него принцип „40-60“.

Много ефективен метод е „Голямата лъжа“, която прилича малко на „гнила херинга“, но всъщност действа по различен начин.

Същността ѝ се състои в това да предложи на публиката с най-голяма увереност лъжа, която е толкова грамадна и ужасяваща, че е почти невъзможно да се повярва, че някой може да излъже за такова нещо. Трикът тук е в това, че добре конструираната и добре изработена „Голяма лъжа“ причинява на слушателя или зрителя дълбока емоционална травма, която след това трайно определя възгледите му срещу всички аргументи на логиката и разума.

Фалшивите описания на брутално насилие над деца или жени работят особено добре в този смисъл. Например един репортаж за разпънато на кръст дете, поради дълбоката емоционална травма, която предизвиква, трайно определя възгледите на човека, получил тази информация, независимо колко пъти ще се опитва да промени мнението си по-късно с помощта на обикновени логически аргументи.

Магазин за плакати в Москва. Снимка от Нина Свиридова и Дмитрий Воздвиженски, СССР, 1986 г.
Магазин за плакати в Москва. Снимка: Нина Свиридова и Дмитрий Воздвиженски, СССР, 1986 г.

Но нашият енергичен полковник особено почиташе метода на „абсолютните доказателства“, който, макар и не бърз, е надежден.

Вместо да доказвате нещо, вие представяте това, в което искате да убедите аудиторията си, като нещо очевидно, самоочевидно и следователно безусловно подкрепяно от огромното мнозинство от населението.

Въпреки привидната си простота този метод е изключително ефективен, тъй като човешката психика автоматично реагира на мнението на мнозинството и се стреми да се присъедини към него. Важното е да се помни, че мнозинството трябва да е преобладаващо, а подкрепата му – абсолютна и безусловна – в противен случай няма да се получи ефектът на присъединяване към мнението.

Ако обаче тези условия са изпълнени, броят на поддръжниците на „позицията на мнозинството“ започва да расте постепенно, но сигурно и с течение на времето се увеличава експоненциално – главно за сметка на по-ниските социални слоеве, които са най-уязвими от „ефекта на принадлежност“. Един от класическите начини, по които се поддържа методът на „абсолютната очевидност“, е например публикуването на резултатите от различни видове социологически проучвания, които показват абсолютното обществено единство по даден въпрос. Техниките на черната пропаганда, разбира се, не изискват тези доклади да имат нещо общо с реалността.

Мога да продължа. Всъщност ние се обучаваме една година и списъкът с методи е доста дълъг. Важното обаче не е това. Важното е следното. Методите на „черната“ пропаганда въздействат върху аудиторията на ниво дълбоки психологически механизми по такъв начин, че последиците от това въздействие не могат да бъдат отстранени с обикновени логически аргументи. „Голямата лъжа“ постига този ефект чрез емоционална травма. Методът за установяване на очевидност е чрез „ефекта на прилепване“. „Гнилата херинга“ – чрез въвеждане в съзнанието на публиката на пряка асоциация между обекта на атака и мръсното, скандално обвинение.

Казано по-просто, бойната специална пропаганда превръща човека в зомби, което не само активно подкрепя нагласите, заложени в съзнанието му, но и агресивно се противопоставя на онези, които имат различни възгледи или се опитват да променят мнението му с помощта на логични аргументи.

Всъщност не може да бъде другояче. Всички методи на специална военна пропаганда имат обща цел. Тя се състои в отслабване на вражеската армия чрез внасяне на вътрешни разногласия, взаимна омраза и недоверие един към друг в нейните редици.

И днес тези методи се използват срещу нас. А резултатът, до който водят, е точно това, за което са създадени. Само че взаимната омраза и вътрешните конфликти не възникват в армията на врага, а в нашите домове и семейства. Просто излезте навън и вижте как се е променила страната през последните три години. Струва ми се, че бойната пропаганда действа дори по-ефективно срещу собственото население, отколкото срещу вражеските войници.

Вероятно защото, за разлика от вражеските войници, цивилните не могат да се защитават сами.

Сподели
Петко Хинов
Петко Хинов

Петко Хинов е литературен редактор, преводач, писател, поет, говорител, издател на аудиокниги, преподавател по езици (китайски, английски, румънски, църковнославянски, руски), певец.

Автор на статии, пътеписи, очерци и есета в областта на християнската философия и богословие, езикознанието и литературознанието, детска литература, поезия, богослужебна поезия и християнска литература и други. Преводач от китайски, старокитайски, английски, румънски, сръбски, руски, църковнославянски и български. Художествен и богословски редактор на християнска литература. Публикува преводи и авторски статии и книги в САЩ, Англия, Китай, Русия и Румъния.

One comment

  1. Публикацията е чудесна, но г-н Хиновски трябва да поправи досадните грешки, които са допуснати при превода.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *