Бирата прави мъжете женствени

Време за четене: 5 минути

Бирата е сред най-питите напитки в световен мащаб. Снимка: Kats Weil, Unsplash


Свършихме добра работа днес, нали, момчета? Хайде да се почерпим с една биричка! Тя е най-достъпният и лесен за употреба алкохол, символ на мъжествеността, успехите. А и ако изпием само една бира, можем и да покараме след това. Големият проблем с бирата е, че тя е изключително силен фактор за пониженото здраве и сексуалност на мъжете – и не заради алкохола, а заради други нейни съставки.

Никой не би могъл да предвиди катастрофалните последици от консумацията на бира върху цялостното мъжко здраве, както и върху мъжката плодовитост, от начина, по който културно възприемаме пиенето на бира.

Днес една-две бири в кръчмата или изпиването на една кутийка в края на дългия работен ден на дивана се възприемат като безобиден и непринуден начин за мъжете да се отпуснат след ежедневната работа.

Това не винаги е било така – когато след Освобождението в България за пръв път навлизат чешки пивовари, като братя Прошек, и започват да предлагат новата напитка, тя е посрещната от някои с недобри чувства. Капитан Петко Войвода, когато опитал за пръв път бира, изплюл изпитото и промълвил с погнуса „Каква е тази котешка пикня?!“

Днес обаче бирата е сред най-популярните алкохолни напитки в България, а и в Европа. Средностатистическият българин е изпил 76,3 литра бира тази година, или 152 бутилки – значително под топ пиячите на тази напитка в Европа – Чехия, със 143 литра, Австрия със 106 литра и Германия със 104 литра. Ниското ни класиране в тази ранглиста обаче се компенсира от пиене на твърд алкохол и вино.

Пиенето на бира обаче крие сериозни медицински рискове за мъжете, надвишаващи тези само от употребата на алкохол, тъй като физиологичните увреждания, които честото пиене нанася на мъжкия организъм, са толкова значителни, че дори можем да твърдим, че бирата е биологично оръжие, насочено срещу мъжете. Но нека не отделяме твърде много време на иронията вирулентната мъжка сексуалност да бъде ползвана в рекламите на напитка, която може да предизвика у мъжете растеж на съвсем истински гърди.

Въвеждането на хмела в бирата

Бирата е изключително древна напитка, свързана с буквално първите писмени закони в древна Вавилония и Египет. От там тя бавно се пренася на запад и на север, за да стане истински популярна в Централна и Западна Европа. Истински значима тя става в земите, обитавани от германците. Преди да бъде приет Законът за чистотата на бирата в Бавария, Германия през 1516 г. (Reinheitsgebot), според който бирата трябва да се произвежда само от вода, хмел и ечемик, бирата се е произвеждала с различни сложни билкови и лечебни съставки, наричани gruit, и дори се е смятала за здравословна и силно хранителна напитка, донякъде заместваща и хляба.

В Ирландия през XVI век бирата е била част от заплатата на голям брой хора, при това в значителни количества – до 8 литра на ден на човек. Голямата промяна в рецептите на варене идва, когато влиятелните пуритански протестантски лидери откриват, че съставката хмел е действа силно ограничаващо на либидото. Те започват да оказват значителен културен натиск за налагане на изискването бирата да се прави само с тези три съставки – и успяват. Близо петстотин години по-късно този Закон продължава да е в сила в Германия, която е сред най-влиятелните бирени страни в света.

Протестантските водачи са взели това културно и политическо решение, за да предизвикат Католическата църква от XVI в., която остава твърдо против използването на хмел в производството на бира, смятайки го за плевел.

Самият водач на Реформацията Мартин Лутер се е застъпвал за широкото използване на хмел в бирата, продавана в кръчмите, и дори в собствената си домашна бира.

Естествено, само протестантската намеса не била достатъчна тази формула да се наложи, а се включил и чисто практически елемент – хмелът е много по-добър консервант и запазва бирата за по-дълго време. Така тя се превръща от продукт, което всяко домакинство и кръчма само си приготвя, в жизнеспособен продукт за международната търговия. Бирата, направена с хмел, се превръща в любим символ на протестантската трудова етика и налага използването на хмел предимно в промишленото производство на почти всички видове бира.

Призив на лозарите против навлизането и употребата на бирата в Царство България.
Призив на лозарите против навлизането и употребата на бирата в Царство България.

Откриването на хормоналните способности на растенията

През 1951 г. едно случайно откритие ни показва естрогенния потенциал на растенията. При пускането на стадо овце в Австралия да пасат местен вид естрогенна детелина, животните стават безплодни и това води до огромни загуби за вълнената индустрия. Така за пръв път човечеството започва да проучва силата на растенията да нарушават хормоналния баланс на животни и хора. Тогава бива повдигната за пръв път и теорията, че хмелът също може да има естрогенни свойства поради факта, че жените, които работят с хмел в продължение на един ден, когато събирали реколтата за производството на бира, веднага започвали да получават менструация.

Установено е, че хмелът наистина съдържа много високи нива на фитоестрогени, дори повече, отколкото има в соята, която с право мнозина сочат за опасна и феминизираща. Въпреки че е ефективен и разкрива феминизацията на мъжете в днешно време, мотивът за соята е до голяма степен подвеждащ по отношение на действителния ефект на соята върху мъжкото здраве.

Както е видимо от диетата на японските мъже, соята няма забележими негативни странични ефекти. Това обаче се дължи и на факта, че мнозинството японски соеви храни са преминали през процес на ферментация, като мисо, соев сос и натто, като ферментацията премахва значителна част от ефекта на фитоестрогените.

От друга страна, хмелът съдържа фитоестрогени, които са 50 пъти по-мощни от фитоестрогена генистеин, съдържащ се в соята. След като са били изследвани, е установено, че в хмела се съдържат три фитоестрогена: дайдзеин, генистеин и 8-пренилнарингенин. 8-пренилнарингенинът, известен още като 8-PN, се оказва един от най-мощните фитоестрогени, познати в растителния свят.

Само по себе си количеството на 8-PN бирата е твърде малко, за да предизвика безпокойство. Едва през 2005 г. е установено, че чревният микробиом е отговорен за 10-кратното увеличаване на концентрацията на излагане на фитоестрогена след консумация на бира.

Ефектите на фитоестрогените в бирата върху мъжката физиология

При изследването на урината на мъже, които са изпили дори умерено количество бира, се установява, че в организма им има естрогенен ефект, който продължава с дни, тъй като микробната общност в червата им продължава да отделя все повече и повече 8-принилнарингенин след контакт с бирата. Заслужава да се отбележи също така, че като изключим естрогенните свойства, самото съдържание на алкохол в бирата доказано понижава нивата на тестостерон и повишава нивата на естроген при мъжете в рамките на едва 3 седмици употреба.

Важно е да се отбележи, че не е задължително мъжете да пият бира до степен на опиянение, за да се проявят тези естрогенни ефекти, но, разбира се, колкото повече бира пие един мъж, толкова повече естрогенното доминиране ще се отрази на неговата биология.

Когато мъжете живеят в състояние на естрогенна доминация, те могат да станат обект на усложняващи се здравословни проблеми, които, подобно на порочен кръг, се подсилват взаимно. Естрогенните тела често задържат вода и по-лесно напълняват, което води до затлъстяване. Когато затлъстяването се превърне във фактор, качеството на съня, енергийните нива и психичното здраве са силно засегнати.

Когато сте в състояние на естрогенна доминация, може да е по-трудно да отслабнете, дори при здравословна диета и физически упражнения. Вероятно сте забелязали, че след изпиването на дори една бира упражненията във фитнеса са значително по-трудни – причината е именно в това.

Повече естроген означава, че имате повече телесни мазнини, а повече телесни мазнини означава, че имате повече естроген в организма си. Проучвания също така показват, че повишената температура на скротума и лошото качество на съня, дължащи се на затлъстяването, имат драматично въздействие върху подвижността и здравето на сперматозоидите.

Освен това само излишъкът на естроген, без да се добавя затлъстяването, е силно свързан с мъжкото безплодие. За щастие тези проблеми често са обратими чрез подобряване на диетата и начина на живот и чрез избягване на естрогенната токсичност в околната среда. Едно изключително добро нещо е повишаване на консумацията на зеле, което действа като силна контра на естрогените и финоестрогените в човешкото тяло. Други полезни растения са карфиол, броколи и брюкселско зеле – и като добавка, те намаляват и риска от рак на простата.

В заключение

Хмелът е силно естрогенно растение, което е основната съставка на бирата, наред с водата. Прекомерното пиене на бира не само има стерилизиращ ефект върху мъжете, но и феминизира телата им, като намалява тестостерона и увеличава естрогена. Трябва да се замислим критично защо този продукт бива така масово рекламиран специално за мъже и с каква цел.

Наложително е да работим за възстановяване на безопасната среда, която позволява на телата ни да функционират по начина, по който са създадени. Това ще изисква дисциплина и готовност да изтърпим неудобството от нарушаването на социалните норми и навици като честата консумация на алкохол.

За да оптимизираме биологията си, хормоналният баланс е от ключово значение, а знанието е сила. Спомнете си това следващия път, когато ви поканят на питие с приятели. Упражняването на умереност и предпазливост е силно препоръчително.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *