България е втората в света дестинация за винен туризъм през 2017 г.

Време за четене: < 1 минута

На 5 януари сайтът Wine Enthusiast постави България на второ място в света в списъка си с Топ 10 най-добри дестинации за винен туризъм през 2017 г., съобщи сайтът Bulgarian Wine.

Майк ДеСимон (Mike DeSimone) и Джеф Дженсън (Jeff Jenssen) са били поканени от Probegex като членове на журито Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив през 2016 г. Те посетили Пловдив и региона и споделят своите позитивни впечатления.

Concours Mondial de Bruxelles е най-престижното независимо състезание за вино в света. През 2016 г. то се проведе в Пловдив и над 320 професионални съдии (енолози, сомелиери, винени журналисти, купувачи и вносители на вино) от 52 страни опитваха и оценяваха над 9 000 вина и напитки от 55 страни. Миналата година български вина спечелиха общо 109 медала, което е абсолютен рекорд за цялата история на участието на България в състезанието.

Ето го и списъка, за всеки ценител на виното:

#1 Кафаяте, Аржентина

#2 Тракийската низина, България

#3 Канарските острови, Испания

#4 Марлборо, Нова Зеландия

#5 Прованс, Франция

#6 Лондон, Великобритания

#7 Калистога, САЩ.

#8 Сицилия, Италия

#9 Рейнгау, Германия

#10 Худ Ривър, САЩ

След разрухата на българското винопроизводство по време на комунизма, днес този традиционен за региона отрасъл преживява истински Ренесанс. България вече не е скучната и сива страна, и благодарение на усилията на много хора от бранша страната ни днес вече е на световната карта с вина.

И накрая, поздрав с тази песен за българското вино:

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *