Затлъстяването в САЩ и Европа: Две карти обясняват всичко

Време за четене: 4 минути

Снимка: Diana Polekhina, Unsplash

По времето на художника Рубенс да натрупаш няколко излишни килограма е било привилегия на силните и богатите. Оттук идва и прилагателното „рубенсов“, с което се описват закръглените дами, които изпълват картините му и които са пълни, защото са богати и още по-желани заради това.

Няколко века по-късно, благодарение на индустриалното земеделие, храната вече не е символ на социален статус и призракът на глада е изчезнал от колективното ни съзнание – поне в развития свят. Всъщност изобилието от храна е такова, че връзката между приема на калории и социалния статус не толкова се е заличила, колкото се е обърнала.

В развитите страни всеки има лесен достъп до евтина, висококалорична бърза храна и готови яденета. Запазването на килограмите изисква повече време, усилия и средства, отколкото повечето хора могат да си позволят. Особено ако начина ви на живот е такъв, че лесно можете да си купите бърза храна, но елементите на здравословното и балансирано хранене са трудно достъпни.

В резултат на това средният индекс на телесна маса (ИТМ) се е повишил в целия развит свят (и не само). Индексът на телесната маса (ИТМ) е мярка за телесните мазнини въз основа на ръста и теглото на възрастен човек (ето как да изчислите своя).

Графика, сравняваща отделните щати в САЩ и страните в Европа по процента затлъстели хора към 2017 г. Източник: BigThink.com
Графика, сравняваща отделните щати в САЩ и страните в Европа по процента затлъстели хора към 2017 г. Натиснете за пълен размер. Източник: BigThink.com

Ако вашият ИТМ е под 18,5, обикновено се приема, че сте с поднормено тегло. Диапазонът на „нормалното“ тегло е от 18,5 до 25. От 25 до 30 години сте с наднормено тегло, а ако сте над 30 години – със затлъстяване. Затлъстяването е медицинско състояние, при което сте натрупали достатъчно телесни мазнини, които оказват отрицателно въздействие върху здравето ви. Ако сте със затлъстяване, има статистически много по-висок риск да се разболеете от диабет, остеоартрит, ковид и някои видове рак и/или сърдечносъдови заболявания.

Въпреки че затлъстяването засяга бързо растящ брой хора, делът на хората с ИТМ>30 показва забележителни различия между националните и държавните граници. Първенец в тази отрицателна класация е южната ни съседка. Страната, разположена в югоизточния край на Европа, има най-висок резултат, като почти всеки трети турчин (32,10 %) е със затлъстяване.

На второ място, на доста голямо разстояние след нея, но доста по-напред от непосредствените си съседи и на практика целия останал континент, е Обединеното кралство. Над една четвърт от възрастното население на Великобритания е с клинично наднормено тегло. Останалите в челната петица, всички с дял от 26% или малко над него, са в Източна Европа: Унгария, Литва и Чехия (в този ред).

Процент от хората в Европа, които са с наднормено тегло. Натиснете за пълен размер.
Процент от хората в Европа, които са с наднормено тегло. Източник: СЗО

Ако, както беше посочено по-горе, по-високите нива на затлъстяване могат да бъдат свързани с по-високи нива на бедност, могат ли националните нива на ИТМ да се тълкуват като показател за цялостното богатство на дадена страна? Както се вижда от тази карта: вероятно не – поне не изолирано.

Вземете за пример страните с най-ниски нива на затлъстяване на континента – Босна (17,90 %) и Молдова (18,90 %). Те са сред страните с най-ниски доходи на континента. Любопитно е обаче, че следващите държави с най-добри резултати пък са сред тези с високи доходи както на контитента, така и в света: Швейцария (19,50 %), Дания (19,70 %) и Италия (19,90%).

Възможно ли е Молдова и Босна да са твърде бедни, за да разполагат с основни методи за справяне със затлъстяването, но все пак достатъчно блага от цивилизацията, за да имат лесен достъп до съвременната индустриална храта? И дали Дания, Швейцария и Италия – със сигурност достатъчно богати, за да имат лесен достъп до мазни храни и захарни изкушения – са развили успешни стратегии за справяне, да речем: постоянни физически упражнения и здравословно хранене като желани начини на живот?

Може би, но тогава загадката е защо норвежците (23,10%) имат много по-лоши резултати от скандинавските си сънародници в Дания (и Швеция). Или защо Португалия (20,80%) има много по-добри резултати от иначе доста сходните си съседи в Испания (23,80%).

Докато сравняваме: как се справят американците? Картата по-горе показва процента на възрастните във всяка държава с ИТМ над 30 и се основава на данни на Световната здравна организация за 2017 г. На картата по-долу е показано същото за щатите на САЩ и за същата година.

Процент от хората в САЩ, които са с наднормено тегло.
Процент от хората в САЩ, които са с наднормено тегло към 2017 г. Източник: СЗО

Западна Вирджиния е начело в страната с 37,7% затлъстяване при възрастните. Още четири щата са с резултат над 35%, всички в дълбокия Юг: Арканзас, Луизиана, Мисисипи и Алабама. Остават още седем щата с висок индекс на телесна маса, преди средната стойност да падне до нивото на най-зле представящата се страна в Европа – Турция – като Южна Каролина (32,10%) и Небраска (32%) постигат почти сходни резултати.

В почти половината от щатите процентът на затлъстяване при възрастните е над 30%. Интересно е, че има ясно географско разделение не само по отношение на четири от петте най-лоши държави, но и по отношение на тези с по-добри резултати. С изключение на Хаваите, Флорида, Минесота, Мериленд и Вирджиния, всички щати с нива на затлъстяване при възрастните под 30 % образуват два съседни блока – на запад и на североизток.

Все пак успехът на най-добре представящите се щати е относителен, както е показано в таблицата по-долу, в която са класирани както американските щати, така и европейските държави според нивата на затлъстяване при възрастните. Колорадо, щатът с най-нисък процент на затлъстяване при възрастните (22,3%), има точно толкова висок (или нисък) резултат, колкото и Германия, която е твърдо в средата на европейската класация. Калифорния, която е на пето място в САЩ, има точно същия процент на затлъстяване при възрастните – един на всеки четирима – като България, която е на девето място в Европа по затлъстяване при възрастните.


Вижте още интересни карти тук.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *