Най-старите и загубени снимки от Македония, 1863 г.

Време за четене: 7 минути

Катедралният храм Св. София в Охрид (тогава превърнат в джамия и с минаре), ноември 1863 г. Църквата е катедрала на историческата българска Охридска архиепископия, а впоследствие на Охридската епархия до 1466 г, когато е превърната в джамия.


Снимките, направени от виенския фотограф Йожеф Сейкей по време на австро-унгарската експедиция в Северна Албания, Косово и Македония през 1863 г., ръководена от Йохан Георг фон Хан, изглежда са първите снимки, правени някога в този регион на Югоизточна Европа. Това е експедиция в едно от най-малко познатите за Запада кътчета на Европа.

През 2000 година американският евреин Марк Коен (Mark Cohen), писател и книжовен изследовател от университета Колумбия в Ню Йорк, пристига вън Виена и се насочва към Австрийската национална библиотека. Целта му била да намери информация за предците на известните американски еврейски писатели – новелиста Сол Белоу, автора на поп комедии Алан Шърман и битника Сеймор Крим.

Търсейки из морето от информация и материали в библиотеката, господин Коен намерил в една стара и прашна кутия колекция от 50 снимки, направени в периода август–ноември 1863 г. в Османската империя. Снимките са от най-непозната за Запада част на империята, в която българите са най-многобройният етнос, но въпреки това регионът е изключително пъстър и има различни народи.

Г-н Коен променя първоначалната си мисия и сега се насочва към разкриването на мистерията на тези снимки и техния създател.

Снимките са от 1863 г. и са първите снимки, направени на македонска земя. Фотограф е унгарецът д-р Йожеф Сейкей (Josef Székely) (1838-1901 г.), а снимките са направени по време на австро-унгарската експедиция „По река Дрин, от устието на Адриатическо море до извора й“, ръководена от австро-унгарския консул в Гърция г-н Йохан Георг фон Хан (Johann Georg von Hahn) (1811-1869).

Немският учен Йохан Георг фон Хан е смятан за баща на албанистиката. Той е роден във Франкфурт на Майн и учи право в Гисен и Хайделберг. От 1834 г. до 1843 г. работи за правните органи на новооснованото Кралство Гърция. От 1843 до 1847 г. представлява пруското консулство в Атина, а след това се прехвърля в австрийското вицеконсулство в Янина, където влиза в контакт с албанците и започва да изучава албански език. Накрая, през 1851 г., е назначен за австрийски консул за Източна Гърция със седалище на остров Сирос в Егейско море.

Йожеф Сейкей е роден в Сомег, близо до езерото Балатон в западна Унгария, където завършва основно и средно училище. След това учи във Виенския университет и се дипломира през 1860 г. с магистърска степен по фармация и през 1862 г. с докторска степен по химия. Известно време той преподава в университета, но след това отваря фотографско студио в Хайнрихсхоф, близо до Виенската опера, превръщайки се в професионален фотограф със значителна репутация. Да, по това време човек е изкарвал много повече пари, правейки снимки, отколкото като професор във Виенския университет.

Експедицията тръгва от Дуръс и Шкодра, през Призрен и Косово навлиза в Западна Македония при Дебър, след това пристига в Охрид и след това отива в Монастир (Битоля), Демир Капия (Беласица) и Солун.

През 1860 г. г-н Йохан Георг фон Хан изпраща писмо до австро-унгарския престол с молба за средства за изследване на река Дрин. В писмото г-н Хан пише: „Дрин е най-малко известната река в Европа и се влива в Адриатика само на 10 километра от австро-унгарската граница.“

Парите за експедицията са одобрени лично от Ерцхерцог Максимилиан I (1832-1867), който по-късно става първи крал на Мексико и брат на австро-унгарския монарх Франц Йосиф. Господин Хан чул, че във Виена млад и много умен унгарски фотограф отворил студио и си спечелил добра репутация. Той изпраща писмо до фотографа Сейкей с предложение да бъде част от приключенска експедиция на Балканите.

През юли 1863 г. Сейкей получава писмото и се присъединява към експедицията, където прави първите известни снимки на Македония в периода октомври-ноември 1863 г.
Експедицията завършва през декември 1863 г.

Крепостта в Шкодра,  август 1863 г.
Крепостта в Шкодра, август 1863 г.

Именно в Шкодра Сейкей прави осем впечатляващи снимки, несъмнено първите, правени някога на града и неговата внушителна крепост.

Скоро след това експедицията тръгва с две лодки нагоре по река Дрин, минавайки през Дея, Вьерда, Шурдах, Коман и Дукаджин. Реката ставала все по-тясна и по-тясна и близо до Топлана станало невъзможно да продължат плаването. Сейкей, който имал със себе си тежко оборудване, бил принуден да се обърне и да се върне в Шкодра с лодка, докато останалите членове на експедицията продължили пътуването си нагоре по долината по суша.

Групата се събрала отново в Призрен, който по онова време бил най-големият град в Албания. Призрен имал общо около 46 000 жители, от които 36 000 мюсюлмани, 8 000 българи и власи и 2 000 католици. В града имало не по-малко от двадесет и шест джамии, както и две православни и една католическа църква. В сравнение с тях Шкодра, Дуръс и Вльора са села.

Изглед от крепостта в Шкодра към езерото Шкодра, август 1863 г.
Изглед от крепостта в Шкодра към езерото Шкодра, август 1863 г.
Изглед от крепостта в Шкодра в югоизточна посока, август 1863 г.
Изглед от крепостта в Шкодра в югоизточна посока, август 1863 г.

Тук в началото на септември 1863 г. Сейкей прави пет снимки. Напускайки Призрен, експедицията се връща в Черни Дрин и напредва на юг към Дебър. Този район никога преди това не е бил изследван и се ползва със съмнителна репутация. Фон Хан пише:

Точно толкова непозната, колкото и долното течение на Дрин, беше долината на Черни Дрин между град Дибра и точката, където се сливат двата притока на реката. Твърди се, че тя е свърталище на крадци и затова е избягвана от съседите си.

Хан преминава през региона без никакви трудности, с изключение на това, че не може да разбере албанския език, говорен от местните жители. След като пристига в Дебър на 21 септември 1863 г., Сейкей прави две снимки. Това било трудоемко начинание. Борейки се с „фотографската машина“ и вагона с плочи, който бил донесъл със себе си, той се нуждаел от цели два часа и половина, за да направи една снимка на масивна и романтична скала. Това доказва на Хан, че „фотографията не е нещо, което можеш да правиш отстрани, можеш или да пътуваш, или да снимаш“. От Дибра те продължават към Струга на Охридското езеро.

Хан е особено очарован от езерото и отбелязва тринадесет различни вида риби в него. Те посещават калищкия манастир „Рождество на Пресвета Богородица“, град Охрид с много красиви православни църкви и, разбира се, прочутия манастир от XVI век „Свети Наум“ в южния край на езерото.

Фон Хан и неговата група прекарват общо десет дни в Охрид и Сейкей има достатъчно време за снимки. Всъщност са направени единадесет снимки на Охрид и околния регион. Неговата снимка на „Свети Наум“ изглежда е единствената снимка на манастира, преди той да бъде унищожен от пожар през 1875 г.

От Охрид групата продължава към Преспанското езеро и под проливния дъжд напредва на изток към Монастир (Битоля). Вече било октомври.

Монастир е главен град и военен лагер в региона и тук Хан е посрещнат от османския бригаден генерал Фаик паша, който е учил във Виена. Сейкей успява да направи няколко интересни снимки на османска военна формация пред огромните им казарми, построени през 1839 г.

От Прилеп те продължават към Велес, разположен на река Вардар, където намират лодки и успяват да отплават на юг през Демир Капия към Солун и Егейско море. Там са направени пет снимки. От Солун Хан и Сейкей продължават на изток към Троя в Мала Азия.


Вижте част от снимките от прекрасните български градове:

Калища и манастирът „Рождество на Пресвета Богородица“ над Охридското езеро до Охрид, днес РС Македония, 1863 г. днес покрай новата църква от XX век, е запазена и по-старата - „Рождество Богородично“ от XV век. Част от нея е вградена в пещера и има стенописи от втората половина на XVI век. Снимка: ноември 1963 г.
Калища и манастирът „Рождество на Пресвета Богородица“ над Охридското езеро до Охрид, днес РС Македония, 1863 г. днес покрай новата църква от XX век, е запазена и по-старата – „Рождество Богородично“ от XV век. Част от нея е вградена в пещера и има стенописи от втората половина на XVI век. Снимка: ноември 1863 г.
Изглед към църквата Свети Йоан Богослов Канео, Охрид. На базата на архитектурата и живописта се предполага, че църквата е от края на XIII – началото на XIV век, и че е била католикон – главна църква манастир. Спомената е в документ от 1447 година. В XVII век църквата е запусната и занемарена. Към 1850 г. църквата е възстановена от местните българи, като отчасти е променена архитектурата и живописта. Снимка: ноември 1863 г.
Изглед към църквата „Свети Йоан Богослов Канео“, Охрид. На базата на архитектурата и живописта се предполага, че църквата е от края на XIII – началото на XIV век, и че е била католикон – главна църква манастир. Спомената е в документ от 1447 година. В XVII век църквата е запусната и занемарена. Към 1850 г. църквата е възстановена от местните българи, като отчасти е променена архитектурата и живописта. Снимка: ноември 1863 г.
Катедралния храм Св. София (тогава превърнат в джамия и с минаре), ноември 1863 г.
Катедралния храм Св. София (тогава превърнат в джамия и с минаре). Сегашната църква е построена върху основите и отчасти стените на разрушената в първото десетилетие на VI век митрополитска катедрала, а следващата постройка е била изградена към края на IX век след приемането на християнството като официална религия на България и покръстването на българския народ по времето на княз Борис I. Тя е основно преустроена в последното десетилетие на Х век за коронацията на Самуил през 997 г. като патриаршеска катедрала във вид на куполна базилика. Снимката е от ноември 1863 г.
Останки от старата джамия в Охрид, 1863 г.
Останки от старата джамия в Охрид, 1863 г.
Изглед към Охрид откъм днешното заведение Куба Либре, ноември 1863 г.
Изглед към Охрид откъм днешното заведение Куба Либре, ноември 1863 г.
Плажът Айван, Охрид, ноември 1863 г.
Плажът Айван, Охрид, ноември 1863 г.
Изглед към стария квартал Вароша, Охрид, ноември 1863 г.
Изглед към стария квартал Вароша, Охрид, ноември 1863 г.
Изглед към манастира "Свети Наум". Манастирът е построен през 893-900 г. от св. Наум Охридски, най-младият от първите ученици на свети Кирил и Методий, със съдействието на българските владетели Борис и Симеон. Снимката е от ноември 1863 г.
Изглед към манастира „Свети Наум“. Манастирът е построен през 893-900 г. от св. Наум Охридски, най-младият от първите ученици на свети Кирил и Методий, със съдействието на българските владетели Борис и Симеон. Снимката е от ноември 1863 г.
Изглед към манастира "Свети Наум" от османския военен лагер, ноември 1863 г
Изглед към манастира „Свети Наум“ от османския военен лагер, ноември 1863 г
Изглед към Дебър, ноември 1863.
Изглед към Дебър, днес в РС Македония, ноември 1863.
Четирима албанци в Дебър, ноември 1863 г.
Четирима албанци в Дебър, ноември 1863 г.
Изглед към Битоля, днес РС Македония, ноември 1863 г.
Изглед към Битоля, днес РС Македония. Вижда се новопостроена двуетажна сграда, ноември 1863 г.
Битоля, османската казарма и подредени пред нея конници, 1863 г.
Битоля, османската казарма и подредени пред нея конници, 1863 г.
Битоля (Монастир), турски топчии и оръдието им, 1863 г.
Битоля (Монастир), турски топчии и оръдието им, 1863 г.
Битоля (Монастир), турски аскер – турцизъм (на турски: asker) със значение „войник“ и вече по-рядко събирателното „войска“, от оригиналното на арабски: عسكر‎, аскар – войска; в миналото на турски за „войник“ е използвана думата „askari“ (от арабското „عسكري“, аскари – войник, военен). Снимка: 1863 г.
Битоля (Монастир), турски аскер – турцизъм (на турски: asker) със значение „войник“ и вече по-рядко събирателното „войска“, от оригиналното на арабски: عسكر‎, аскар – войска; в миналото на турски за „войник“ е използвана думата „askari“ (от арабското „عسكري“, аскари – войник, военен). Снимка: 1863 г.
Залез слънце над Прилеп, днес РС Македония, ноември 1863 г.
Залез слънце над Прилеп, днес РС Македония, ноември 1863 г.
Кралимарковите кули в далечината на фона на полета до Прилеп, ноември 1863 г.
Кралимарковите кули в далечината на фона на полета до Прилеп, ноември 1863 г.
Изглед към град Велес, днес РС Македония, ноември 1863 г.
Изглед към град Велес, днес РС Македония, и левия бряг на река Вардар, ноември 1863 г.
Изглед към град Велес и моста над река Вардар, ноември 1863 г.
Изглед към Демир капия и руслото на река Вардар, днес РС Македония Снимка: ноември 1863 г.
Изглед към Демир капия и руслото на река Вардар, днес РС Македония Снимка: ноември 1863 г.
Изглед от  върха на скалите към прохода Демир капия. Снимка: ноември 1863 г.
Изглед от върха на скалите към прохода Демир капия. Снимка: ноември 1863 г.
Демир капия, изглед от север, ноември 1863 г.
Демир капия, изглед от север, ноември 1863 г.
Македонски цигани, ноември 1863 г.
Македонски цигани-музиканти, ноември 1863 г.
Дервишки манастир край Солун, октомври 1863 г.
Дервишки манастир край Солун, днес Гърция, октомври 1863 г.
Френкото училище "Св. Павел" в Солун, октомври 1863 г.
Училището „Св. Павел“ в Солун, октомври 1863 г.
Византийската църква "Св. Павел" в Солун.
Византийската църква „Св. Павел“ в Солун.
Старият покрит мост в Призрен, днешно Косово, 1863 г.
Старият покрит мост в Призрен, днешно Косово, 1863 г.
Призрен и склонът под крепостта на Призрен, септември 1863 г.
Призрен и склонът под крепостта на Призрен, септември 1863 г.

За съжаление Йохан фон Хан и Йожеф Сейкей похарчили почти всички пари, получени за експедицията.

Когато се върнали във Виена и трябвало да платят на Виенската академия на печатните науки за доклада от пътуването си, те пропуснали да отпечатат снимките, за да спестят пари. Снимките остават притежание на Академията и се озовават в кутия в библиотеката на университета, която ще бъде отворена 150 години по-късно.

Г-н Коен открива фотографите и първи публикува научна статия, а снимките ще бъдат публикувани за първи път в книгата на г-н Коен „Записки със светлина: Ранна фотография на Албания и Югозападните Балкани“, публикувана през 2007 г. Понастоящем снимките са архивирани в Bildarchiv на Австрийската национална библиотека във Виена.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

One comment

  1. Браво, изключително ценна статия, особено признанието че в Призрен живеят българи, а не сърби! Фотографиите са отлични!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *