Годишнина от обявяването на София за столица на България

Време за четене: 2 минути

Карта на новата столица София към 1878 г. от сайта Стара София


Веднага след добиването на политическа свобода на част от българските земи през 1878 г., идва важен въпрос – кой град ще бъде столица на България след пет века прекъсване на държавността? Има сериозни дебати, но в крайна сметка решението е взето и на 3 април 1879 г. София е обявена за столица на Княжество България.

Архивите сочат, че когато София става столица, в града е имало 11 694 жители, 2 училища, 10 хана, 120 дюкяна и 3306 къщи. Според данни от първото официално преброяване на София през 1880 г. жителите на столичния град са 20 856, от които 12 368 са мъже. Само 11 395 са родени в града, а останалите 9106 са дошли отвън.

Тогава депутатите в Учредителното събрание (10 февруари – 16 април 1879) в Търново единодушно избират за столица на Княжество България град София.

Предложението е на един от първите български историографи, съосновател на Българската академия на науките проф. Марин Дринов, а мотивът – поради географското разположение и потенциала за икономически растеж.

Скица на герба на София, както и избраните цветове за него.
Скица на герба на София, както и избраните цветове за него.

По време на дебатите тогава народният представител Драган Цанков казва:

„Ние имаме две столици – Търново – историческа, и София – правителствена. Затова аз предлагам и занапред София да си остане за резиденцията на княза, а в Търново да става коронацията на княза“.

След Съединението на Княжество България и Източна Румелия (6 септември 1885) София става столица на обединена България.

Гербът на София, който и до днес е на знамето на града е създаден по случай участието на България в Световното изложение в Париж. На 29 март 1900 г. Софийското градско общинско управление приема проекта на художника Харалампи Тачев, а на 24 април същата година той е утвърден с указ на княз Фердинанд. Единадесет години по-късно – през 1911 г. е добавен и девизът на града – „Расте, но не старее„. Църковният празник „Св. мъченици София и трите ѝ дъщери Вяра, Надежда и Любов“, който се отбелязва на 17 септември.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *