Документалният филм за войводата Тане Николов е шедьовър

Време за четене: 2 минути

Чували ли сте за войводата Тане Николов? А искате ли да гледате нов, красив, добре заснет документален филм за живота му, за битката при Ножот, за четите?

Сега можете да го направите, благодарение на младия български режисьор Иван Узунов и неговия дебютен документален филм за големия българин.


Тане Николов прекарва близо четвърт век в непрестанни революционни борби от Беломорска Тракия до Вардарска Македония и Поморавието. Сражава се в Илинденско-Преображенското въстание, Балканските войни и Първата световна война. Оглавява и малко известната Вътрешна тракийска революционна организация, която се бори срещу отстъпването на Беломорска Тракия на Гърция.

С четата си взема участие и в знаменитата битка на връх Ножот през 1907 г., в която двеста четника се изправят срещу трихилядна турска войска. Това е и най-епичното сражение на македоно-одринското освободително движение след Илинденско-Преображенското въстание.

Във филма са заснети трийсет и пет локации в три държави. Показани са близо триста реставрирани фотографии от ДА “Архиви” и редица български музеи, както и реставрирани архивни кадри от Българска национална филмотека. За музикалното оформление е използвана народна музика, изпълнена от международно признатия Оркестър “Зорница”, както и музика, композирана специално за филма и изпълнена от Представителна камерна група към Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив. Диктор на филма е Светозар Кокаланов.


Младият режисьор Иван Узунов прави своя дебют в документалното кино и директно е създал изключително качествен филм, в стила на най-добрите документални ленти.

Десетки фотографии, дигитализирани, поправени, увеличени и изчистени, за да ни пренесат във времето на Тане Николов. Архивни кадри, интервюта с историци и познавали го наживо, пътувания до локациите на битките, движенията на четите и атентатите – всичко е майсторски направено.

Ако човек си пусне този филм, ще разбере много познати и непознати факти за Тане Николов – участник във ВМОРО, ВМРО, Върховистите, тракийските организации, борил се срещу сръбските чети в Поморавието, участник във войни, въстания и тайни организации.

Животът му е като на литературен герой, който някак оцелява отново и отново, за да се включи в следващото ключово за народа ни събитие. Филмът е както биографичен, така и исторически.

Дълбоко и с две ръце препоръчвам неговото гледане, особено от ученици и студенти.


Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *