Време за четене: < 1 минута

Честита Баба Марта на всички! Нека посрещнем един от най-българските празници с усмивка и не забравим да дарим всеки близък с искрено пожелание. И тъй като днешният ден е знаков, благодарение на два конкретни цвята, сега ще разгледаме тяхното значение.

Единият, разбира се, е белият. В българския фолклор бялото е цветът на невинността и красотата. Бяло е лицето на най-красивата мома. Бялата риза е онази част от носията, която я „отваря”, прави я по-красива. В източните Родопи има обичай да се прави сватбена маска на булката с бяла боя и цветни мъниста. Белият цвят оптически уголемява обемите, докато тъмните цветове „свиват” пространството и не са подходящи за ниски или тесни помещения.

В Древния Рим червеният цвят символизирал божественост. Това е цветът на аристокрацията, на патрициите и императорите на Рим. Символ на върховна власт, на кардиналите и римските пълководци. В традиционното християнско изкуство червеният цвят е цветът на жертвената кръв на Христос и на мъчениците, на ревностната любов. В иконографията той е един от най-забележимите – цвят на любов, топлина, животворна енергия.

И след като знаем всичко това, как бихме могли да определим този ден в едно изречение? Аз лично като денят на истинската любов – невинна като бялото и силна като червеното.

Сподели
Деница Аврамова-Драганова
Деница Аврамова-Драганова

Деница Аврамова-Драганова работи като бизнес анализатор. Интересува се основно от обществено и социално развитие, както и връзката връзката им с политическите процеси. Има подчертан интерес към здравеопазване и образование. Вярва в свободния и разумен избор.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *