В Запорожието също има българи!

Време за четене: 2 минути

Изглед към Херсон, Украйна. Снимка: David Gor, Unsplash


Оригинална публикация – блога на Петко Русанов


По силата на обстоятелствата, когато моите предци са бягали от старозагорския край след походът на Дибич Задбалкански не са се преселили в Бесарабия, а в Таврия.

Аз не съм българин от Таврия, но чиста случайност бе срещата ми виртуално с тях. Приятна изненада бе, когато си говорехме по интернет да чувам мекия старозагорски говор. Изненадата беше голяма когато разбрах, че този говор си е останал такъв назад във времето. Между впрочем и това беше нещото откъдето започна разговора и се разбрахме, че потомци на таврийски българи произхождат от старозагорският край

По силата на обстоятелствата доскоро в този регион се е чувала само песента на комбайните и птиците. За много хора не е ясно, че гербът на Херсонска област – динята, е сложена там благодарение на нашите българи. Малко хора знаят, че към всяка област в днешна Украйна има съвет на националностите и този за Херсон се оглавява от българин. За тези които не им е ясно защо го споменавам, ще допълня. Всеки месец се отпускат централно суми, които този съвет разпределя в зависимост от нуждите.

Ще попитате какво значение има това?

Всеки пише какво ли не за нашите сънародници в Украйна, но малко са тези, които имат действителни контакти. Кръвта е много силен зов и поради тази причина с председателят на българското  дружество в Запорожие „Възраждане“ сме добри приятели. Корените на Иван Ангелов са от село Дълбоки, а това  породи естествените връзки помежду ни. Той близо година беше моите очи и уши – какво става на предната линия на войната в Украйна. Затова ще се присъединя към неговия гняв.

Защо няма протести в защита на българите от Таврия и Запорожие?

В потопените села по Днепър има и българи

Къде си Костадинов? Нали говореше, че българите там са потиснати, под окупация са?

Преди година за освобождението на кораба „Царевна“ поиска България да благодари на Русия, а сега защо не правиш нищо – поне спасителните екипи да стигнат до левия бряг в Олешки. Къде си Костадинов?

Защо няма късане на ризи, патриотарски възклицания, вопли?

Ще кажа защо. Сега е по-важно да вземеш властта и какво те интересува, че втората по големина компактна маса българи се намира в зоната на най-интензивните бойни действия, че има пленници между тях, че страдат. По-важни са цирковете в парламента, за да има зрелища за сподвижниците на проруската партия.

И без теб ще минат нашите сънародници там, защото те следят какво става в България и повярвай ми, не си добре дошъл. Така е и си позволявам да говоря от тяхно име, защото вече две години съм между тях и познавам в голяма степен какво мисли диаспората ни, която не е само в Бесарабия. Диаспора има и в Таврия и тези хора няма да забравят кой и с какво ги е подкрепял през войната.

Сподели
Петко Русанов
Петко Русанов

Петко Русанов е блогър, занимаващ се с българските диаспори навън и историята на България.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *