Измамната бедност на Фаберже

Време за четене: < 1 минута

На тази снимка може да видим класически пример за измамна бедност. Всъщност тук бедността изобщо не мирише. В действителност, това е дело на Фаберже. Творбата му „Пролетарска закуска“ е създадена в работилницата му през 1905 г.

Петер Карл Фаберже (Peter Carl Fabergé, с истинско име Карл Густавович Фаберже) е един от най-прочутите ювелири на всички времена, известен със своите яйца на Фаберже.

Роден в семейството на бижутер (бащата, Густав Фаберже, е естонец от емигрирал френски хугенотски род, а майката Шарлот е датчанка) в царска Русия, той израства в Италия, Франция, Германия и Великобритания, където получава своето космополитно образование.

WMzueys

Творбата е направена от:

чашата водка – от кристал,
тухлата е от яспис,
жълтъкът е от кехлибар,
рибата е от сребро,
фасът е направен от сребро и кварц.
бялото на яйцето е покрито с емайл.
мухата и парчето вестник са посребрени.

Прогнозната стойност на творбата е $1 100 000.

pG3PWSK.jpg

Вестникът е „Ведомости Санкт-Петербургского градоначальства“ от 18 октомври 1905 г., с текста на манифеста „За усъвершенстване на държавните порядки“, подписан от руския император Николай II.

YYnsccb.jpg

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *