„Входът към ада“ – диамантена мина в Якутия

Време за четене: < 1 минута

Това, което виждате, не е фотошоп, кадър от игра или някакъв план за бъдещето. Това е град Мирни, разположен в сърцето на Азия, в Якутската република, част от Руската федерация. Тази внушителна дупка е отворена мина, дълбока 525 метра, с диаметър от 1,2 километра, разположена точно до града. И изглежда точно като портите към самия Ад.

0_7e7ed_9eb69086_orig.jpg

Град Мирни – диамантената столица на Русия, разположен в Якутия. Намира се на 1200 км от Якутск.

Диамантите са алотропна форма на въглерода. Повечето от диамантите са формирани преди повече от 300 милиона години от огромното налагяне, на което се подложени. Кимберлитна магма се е формирала на дълбочина от 20 или 25 километра. Магмата постепенно се е издигала през пукнатини в земната кора и когато горния слой вече не може да издържи напрежението на магмата има изригване. Първите такива „тръби“ са били открити в Кимбърли, Южна Африка и оттам идва и името.

В средата на 1950-те години богати първични находища на диаманти биват открити в Якутия. Тук диамантите са открити в около 1500 км. кимберлитни тръби.

m8lseon1rn4rqzwyfvxu.png

Руската компания „Алроса“ произвежда 99% от диамантите в Русия и повече от 25% от диамантите в световен мащаб.

Кимберлитната тръба „Мир“ е превърната в диамантена мина, която е открита през 1955 г. Първоначално полето до Мирни е било мина от отворен тип, до която е имало преработвателен цех. През 2001 г. добивът от откритата мина е преустановен. През 2009 г. добивът на диамантена руда се възобновява, но вече е в подземната мина „Мир“.

0_7e820_bb86e8bd_orig.jpg

Машините, с които се добиват диамантите.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *