Минната дирекция в Перник – едно бижу

Време за четене: 2 минути

Минната дирекция е една от изключително красивите забележителности, които можете да посетите в Перник. Снимки: Христина Методиева


В центъра на град Перник, непосредствено до Подземния минен музей „Старитѣ рудници 1881 г.“ се намира една от най-внушителните сгради в Перник – Минната дирекция. С разширяването на дейността на Държавни Мини Перник (ДМП) и даването им на национален характер с ранг министерство, управлението на Мината решава, че е време централното управление да има голямо и красиво здание, отговарящо на мощта на Пернишката мини, под чието управление към онзи момент попадат всички въгледобивни басейни на територията на Царството.    

Обявен е конкурс, който е спечелен от двама български архитекти- Коста Николов и Илия Попов.
Интериорът на Минната дирекция е повече от впечатляващ.
Интериорът на Минната дирекция е повече от впечатляващ.

Така през лятото на 1932 г. за празника на Свети Йоан Рилски, на едноименния площад се появява красивата сграда на Минната дирекция. Дори днес сградата впечатлява с внушителните си размери, вниманието към детайлите и красивата си архитектура. Минната дирекция се превръща в сърцето на българската индустрия.

Отвън сградата е решена в класически стил, вътрешното оформление е смесица от различни европейски стилове като готика, националромантизъм, и неоренесанс. Централното стълбище е облицовано с изключително рядък розов мрамор, който е внесен от Италия специално за Дирекцията.

Интересен факт е, че до 1944 г. през централния вход и по тържественото стълбище са минавали само изключително важни хора, Царят, директорът, дипломатическото тяло, министрите и висшите военни.

Коридорите също са облицовани с италиански мрамори, а подовите настилки са от чешки гранит и мрамор. Кабинетите на директора и управителя на Държавните мини Перник са изградени по австрийски образец и представляват просторни преходни помещения.

Още с построяването си, освен административни, сградата изпълнява и представителни, и тържествени функции. Именно заради това е изградена тържествена зала, в която са се провеждали редица чествания и официални събития, а днес, за да се спази историческата приемственост, там заседава пернишкият общински съвет.

Балната зала в Минната дирекция.
Балната зала в Минната дирекция.
Освен тържествена зала Минната дирекция разполага с бална зала, в която са се давали различни приеми и балове.

Известни са Коледните балове на Мината. Те са се случвали в края на месец декември и са продължавали три вечери. Първата вечер е бил балът на инженерите, втората на минните кондуктори(средните техници), а третата- балът на миньорите. Балната зала впечатлява със своята пищност и красота и до днес.

Със своите червени стени със златни орнаменти тя ни връща към величието на  българската индустрия от периода между двете световни войни. Днес Балната зала е дом на постоянна експозиция на Градската галерия.

Интериорът на Минната дирекция е богато украсен с фини каменни настилки и изящни детайли.
Интериорът на Минната дирекция е богато украсен с фини каменни настилки и изящни детайли.

Дълги години сградата беше частна собственост на вече приватизираната Мини Перник. От декември 2022 г. тя отново е частна собственост и се стопанисва от Областната администрация на миньорския град.

Днес, Минната дирекция е арена на множество културни и обществени дейности. Отворена е за посещение през всеки работен ден от 09:00 до 17:30 ч.

Сподели
Христо Спасов
Христо Спасов

Христо Спасов е роден през 1994 г. Завършва Публична администрация в Софийския университет. Живее и работи в Перник. Интересите му са в областта на историята, културата и изкуството.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *