Финландският ресторант в Тампере, кръстен на Плевен, работи от 1879 г.

Време за четене: < 1 минута

Руско-турската война от 1877-78 г. води до промени в границите на Балканския полуостров, като най-важната за нас е създаването в резултат от нея и Берлинския конгрес, на Княжество България и Източна Румелия. В битката между двете империи – Османската и Руската – участват много народи и множество човешки съдби са променени. И тъй като към този момент Русия е била завладяла и управлявала множество народи, в нейната войска е имало татари, украинци, белоруси, поляци, румънци, финландци. И част от тези финландци, воювали за свободата на българите, са издигнали своеобразен паметник на своето участие във войната, който и до ден-днешен работи. Става дума за бирарария „Плевна“ в град Тампере.

Шотландецът Джеймс Финлейсон основава памучна мелница във финландския град Тампере пред 1820 г. В залата за тъкане по-късно се открива пивоварната с пъб и ресторант „Плевна“, като името идва от периода след войната.

Част от работниците на Финлейсон се бият редом с руските войници близо до град Плевен по време на кампанията от 1877-78 г. Традицията му повелявала всяка нова сграда да бъде кръстена на някое значимо събитие, затова и залата за тъкане била кръстена на българския град, макар и с руското му име „Плевна“.

Барът също така е свързан и с друго историческо събитие – през 1882 г. първите електрически крушки в цяла Скандинавия са били внесени в същата тази зала „Плевна“, едва три години след откритието на Томас Едисон.

И така, ако някога имате път към Тампере, можете да наминете през бар „Плевна“ и да си кажете по някоя дума със собствениците. Убеден съм, че ще се зарадват на българските си гости. А и изборът на бири, както и празнуването на ежегодния Октобер фест за мен лично изглеждат като само още причини да се посети това място.

Можете да разгледате сайта им или да ги харесате във Фейсбук.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *